Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerEr zijn verschillende manieren om een co-ouderschap toe te passen. Het is aan jullie om de vorm te kiezen die het best bij jullie past. Co-ouderschap heeft zowel voor- als nadelen. Bespreek deze samen en weeg af of co-ouderschap bij jullie past.
Willen jullie graag co-ouderschap en zijn jullie op zoek naar de juiste juridische hulp? Wij brengen je graag in contact met de geschikte professional bij jou in de buurt.
Voordelen van co-ouderschap
Voorwaarde voor een succesvol co-ouderschap is dat jullie goed met elkaar kunnen overleggen. De onderlinge communicatie moet dus goed zijn. Co-ouderschap heeft dan zeker voordelen ten opzichte van andere regelingen:
- De kinderen hoeven niet te kiezen tussen de ouders; er is dus geen sprake van een loyaliteitsconflict. Dit maakt het voor de kinderen heel prettig.
- Door de gelijke verdeling van de zorg en opvoeding vervreemden de kinderen niet van één ouder.
- Er is een gelijke belasting van de kosten, zorg- en opvoedingstaken, waardoor er niet een ‘zorg-ouder’ en ‘weekend-ouder’ is.
- Vader en moeder kunnen allebei kwalitatieve tijd doorbrengen met de kinderen en zijn ook betrokken bij de doordeweekse activiteiten zoals school, sporten, vriendjes etc.
Ik wil gebeld worden
Nadelen van co-ouderschap
Co-ouderschap is zeker niet in iedere situatie geschikt. De nadelen van co-ouderschap zijn:
- Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder.
- Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk.
- De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. Denk hierbij aan kleding e.d. bij de andere ouder.
- Er moet telkens ‘verhuisd’ worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn.
- Beide ouders zullen bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen, omdat school vanuit beide woningen goed bereikbaar moet blijven.
- Veel instanties gaan verschillend om met co-ouderschap, waardoor het invloed kan hebben op toeslagen, subsidies e.d.
Bij co-ouderschap is er wel degelijk sprake van alimentatie, in tegenstelling tot wat velen denken. Het feit dat jullie co-ouderschap hebben heeft wel invloed op de hoogte van het bedrag.
Wil je weten of co-ouderschap in jullie situatie een goede optie zou kunnen zijn? Wij geven je graag advies waar je weer mee verder kunt.
Meer informatie


Omgangsregeling wijzigen
Omgangsregeling wijzigen? Dit is mogelijk! Wat zijn redenen om een omgangsregeling te wijzigen en hoe gaat dit in z’n werk?
Lees meer
De kinderen
Afspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meer
Checklist ouderschapsplan
Je vindt hier een voorbeeld van een ouderschapsplan. Laat je bij het opstellen van het ouderschapsplan bijstaan door een mediator. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie.
Lees meer
Ouderverstoting
Ouderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meer
Ouderschapsplan
Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meer
Omgangsrecht
Bij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen.
Lees meer
Co-ouderschap beëindigen
Voor het beëindigen van co-ouderschap is geen wettelijke regeling. Hoe kun je dat de co-ouderschap beëindigen als je er mee wilt stoppen?
Lees meer
Omgangsbegeleiding en omgangshuis
Kinderen hebben recht op omgang met beide ouders. Komen ouders er samen niet uit, dan kunnen zij omgangsbegeleiding krijgen. In een omgangshuis hebben ouders onder toezicht contact met hun kinderen.
Lees meer
Goed uit elkaar gaan
Scheiden is nooit leuk en ook zeker niet makkelijk. Een echtscheiding hoeft echter ook niet op vechten uit te draaien. Je verkleint de kans op langslepende ruzies als je kiest voor echtscheidingsbemiddeling of mediation. Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan echtscheidingsbemiddeling een goede keuze zijn.
Lees meer
Vechtscheiding
Probeer een vechtscheiding te voorkomen. Het veroorzaakt veel leed en kost onnodig geld. Ben je in een vechtscheiding verwikkeld? Schakel altijd hulp in!
Lees meer
Flitsscheiding afgeschaft
De flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.
Lees meer
In goed overleg uit elkaar
De eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meer
Schoolvakanties in Nederland
Wanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meer
Collaborative divorce
De collaborative divorce is nog vrij nieuw. Het wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. De overlegscheiding zit eigenlijk een beetje tussen mediation en scheiden via een advocaat in. Het is de bedoeling om samen uit elkaar te gaan in goed overleg, maar dit terwijl...
Lees meer
Advies aanvragen over co-ouderschap
Direct juridische hulp bij vragen over co-ouderschap Zijn er problemen rond het co-ouderschap en heb je juridische hulp nodig om veranderingen door te voeren? Vul jouw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. We luisteren met aandacht naar jouw verhaal...
Lees meer
Scheidingsbemiddelaar
Het inschakelen van de scheidingsbemiddelaar houdt jn: één aanspreekpunt voor de praktische afhandeling van je scheiding. De scheidingbemiddelaar helpt jullie om de echtscheiding af te handelen zonder onnodige ruzies.
Lees meer
Online mediation
Online mediation is vooral geschikt als een van de partijen in het buitenland woont of wanneer de rechtstreeks contact te confronterend is.
Lees meer
Advocatenkantoren
Bekijk het overzicht van al onze advocaten kantoren. Wij werken samen met kantoren door heel Nederland.
Lees meer
Contact over samengesteld gezin
Krijg je als alleenstaand ouder een nieuwe relatie en ga je samenwonen of trouwen? Dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe situatie brengt veel veranderingen met zich mee. Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig om alles goed te regelen? Vul...
Lees meer
Telefonisch advies: je partner wil scheiden
Als je partner van je wilt scheiden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en helpen je de juiste stappen te nemen...
Lees meer
Wij willen in goed overleg uit elkaar
Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan, kunnen wij je daarbij helpen. Vul onderstaand formulier in en kom in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je persoonlijke situatie door te nemen. Daarnaast geven we je antwoord op je eerste vragen....
Lees meer
Omgangsregeling kinderen
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meer
Advies aanvragen over je scheiding
Wil je scheiden of heb je te horen gekregen dat jouw partner er een punt achter wil zetten? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk...
Lees meer