“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stiefmoeder mag geen mama genoemd worden

08 aug, 2022 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De rechtbank van Noord-Holland heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan. De rechter oordeelde namelijk dat een stiefmoeder geen mama genoemd mag worden. Zowel door het kind, als door de vader en de omgeving van het kind.

Nieuwe vriendin is geen mama

Toen vader een nieuwe vriendin kreeg begonnen zowel het kind als vader haar ‘mama’ te noemen. De moeder van het kind wilde dit niet hebben en stapte hiervoor uiteindelijk naar de rechter. Zij kreeg gelijk. Alleen de biologische moeder mag mama genoemd worden door de ex-man. Zo ontstaat er geen verwarring bij het kind.

Verwarrend

De moeder vond het feit dat het kind de nieuwe vriendin ‘mama’ noemde pijnlijk en verwarrend voor het kind. Vader liet dit toe, en ook dat vond ze niet goed. Vader zag het probleem niet echt. Het kind zou het gewoon over hebben genomen van de andere kinderen in het huis. Volgens vader koos het kind er zelf voor om de vriendin mama te noemen, maar was het het kind wel duidelijk dat er maar één echte mama was. De rechtbank gaf moeder echter gelijk: alleen zij mag nog door de vader worden aangesproken of benoemd worden als ‘mama’. Ook mensen buiten het gezin moeten hiervan op de hoogte gebracht worden.

Kinderpsycholoog Tische Neve zegt: anders kunnen andere mensen in de omgeving in de war raken. Stel je voor dat het kind het over mama heeft op school, kunnen andere mensen misschien denken dat het over de biologische moeder gaat van het kind, terwijl het kind de nieuwe vriendin van vader bedoelt. “Ook kan het zijn dat vreemden de verkeerde aanspreken over het kind omdat ze hem mama horen zeggen.”

Loyaliteitsconflict

Neve is van mening dat de verwarring bij het kind zelf wel meevalt. “Die weet als het contact met z’n moeder oké is dondersgoed wie zijn eigen moeder is.” Dergelijke situaties zijn heel ingewikkeld vindt ze. Vaak spelen emoties hier in mee. Probeer deze onderwerpen en discussies buiten het kind te laten. “Een kind doet het sowieso niet om vervelend te zijn, maar uit gewoonte en onbevangenheid, die denkt niet aan de impact op zijn echte moeder.” Let ook op hoe je hier over praat met je kind. Het is belangrijk dat kinderen zich niet schuldig gaan voelen, zij kunnen dan al gauw in een loyaliteitsconflict komen. En dat is echt niet wenselijk.

Communiceren is essentieel. Zowel onderling, als als ouders als met je kind. “In zo’n geval als dit is het belangrijk dat je als vader benadrukt dat je kind maar één mama heeft. En nooit zelf actief tegen kinderen zeggen dat ze iemand mama mogen noemen, want dat is heel ingewikkeld en ligt gevoelig. Als je kind er zelf mee begint kun je hem uitleggen dat hij maar een mama heeft en samen een andere manier van aanspreken bedenken. Het is ook wel belangrijk dat de vader het niet actief heeft over ‘mama’ als het de moeder niet is”

Hoe moeilijk het soms ook is, probeer altijd in het belang van het kind te denken. Probeer een weg te vinden die voor iedereen oké is. Probeer je hierbij ook te verplaatsen in de gedachten van je ex, ondanks dat je eigen gevoel daar anders bij is.

Niet meer de enige

Mama is natuurlijk een prachtige titel die niet iedereen zomaar krijgt. Je bent er trots op dat jij de mama bent van jouw kinderen. Op het moment dat jouw kinderen ineens iemand anders ook mama gaan noemen, kan dat iets met je doen. Misschien voel je je vervangen of bedreigd. Het voelt misschien alsof jouw plekje wordt ingenomen. Ouderschapsdeskundige Janneke van Bockel legt uit. “Hoe je ermee omgaat als biologische moeder, hangt heel erg af van hoezeer je je voelt. Als er sprake is van een scheiding, ga je scheiden als partner, maar niet als ouders. Als je ouder bent geworden kun je dat nooit meer naast je neerleggen, het verandert je identiteitsgevoel.” Komt er iemand anders in beeld, dan heeft dit hier invloed op. Laat het vooral weten aan de ex als er dingen gebeuren die jij niet prettig vindt. Spreek het uit, want alleen dan kun je er ook iets aan doen.