“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Foto’s van de kinderen op social media

13 jun, 2022 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

We zijn er dagelijks mee bezig: social media. Maar hoe ga je om met het plaatsen van foto’s van de kinderen na de scheiding. Mag jouw ex bijvoorbeeld zomaar alles plaatsen zonder jouw toestemming en kun je er iets tegen doen als je het hier niet mee eens bent. Wij leggen het je uit!

Duidelijke afspraken over social media

De één post het liefst iedere dag de mooiste foto’s van zijn of haar kinderen online, terwijl de ander dit liever niet doet. Hier kunnen bij gescheiden stellen flinke discussies over ontstaan. Zorg dat je dit voor bent door bij het uit elkaar gaan al afspraken te maken over het social media gebruik en dit ook op te nemen in het ouderschapsplan.

Een mediator kan hier bij helpen. Samen bespreek je het onderwerp en zoek je een oplossing die voor jullie allebei acceptabel is. Zo kiezen veel ouders ervoor om hun kinderen onherkenbaar op de foto te zetten. Bijvoorbeeld geen foto’s van het gezicht, of deze te ‘blurren,’ Soms wordt er in een mediation besproken dat foto’s van de kinderen alleen gedeeld mogen worden met ‘vrienden’ en dus niet openbaar te zien mogen zijn, maar je kan natuurlijk ook afspreken om geen foto’s van de kinderen op social media te plaatsen.

Geen afspraken of afspraken niet nakomen

Het plaatsen van foto’s van de kinderen op social media is nou niet bepaald het eerste waar je aan denkt als je de scheiding moet gaan regelen. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat de meeste mensen hier geen afspraken over hebben gemaakt. Ook kan het gebeuren dat er wel afspraken zijn, maar de ex deze afspraken niet nakomen. Wat moet je dan als je het niet eens bent met het feit dat er foto’s van jullie kinderen op Facebook staan?

Naar de rechter

Komt de ex de afspraken niet na of wil jij voorkomen dat er nog meer foto’s op social media verschijnen, dan heb je de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Door dit te doen kun je de andere ouder een verbod opleggen voor het plaatsen van foto’s van de kinderen op social media. Dit is ondertussen al meerdere keren voorgekomen. Zo stapte in 2018 een vader naar de rechtbank in Den Haag, nadat de moeder meerdere foto’s en video’s van de kinderen had geplaatst. Zij was professioneel vlogger. De vader was van mening dat de privacy van de kinderen werd geschonden.

De vlogster kreeg de opdracht om binnen een week alle geplaatste foto’s en video’s te verwijderen. Deed zij dit niet, dan volgde een dwangsom van €500 euro per dag. Wel mocht de moeder een persoonlijke pagina aanmaken en de kinderen herkenbaar plaatsen, als de toegang tot de pagina werd beperkt tot 250 voor de moeder bekende bezoekers die geautoriseerd zijn.

Oma voor de rechter

In een andere zaak ging het om een oma die foto’s van haar kleinkinderen plaatste op social media. De moeder wilde dit niet hebben en besloot actie te ondernemen. Ook in dit geval moest oma de foto’s verwijderen en mocht zij geen nieuwe foto’s plaatsen. Dit omdat de AVG en de UAVG van toepassingen zijn. De UAVG bepaalt dat voor het plaatsen van foto’s van minderjarigen onder de 16 jaar de toestemming nodig voor is van hun wettelijke vertegenwoordigers. In dit geval gaf moeder duidelijk geen toestemming.

Privacy van kinderen

De privacy van kinderen is belangrijk en moet worden beschermd. Daarom is de kans vrij groot dat je gelijk krijgt als je in zo’n situatie naar de rechter stapt. Toch is het natuurlijk een stuk prettiger om dit soort conflicten te voorkomen. Probeer dus samen afspraken te maken over het plaatsen van foto’s van de kinderen op social media. Heb je hier hulp bij nodig? Onze mediators staan voor je klaar en helpen jullie graag om goede afspraken op papier te zetten.