“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Zo langzamerhand komt de zomervakantie in zicht. Ben je net gescheiden en heb je kinderen, dan kan het best zijn dat je hier als een berg tegenop ziet. Hoe maak je goede afspraken en zorg je ervoor dat jullie van de vakantie kunnen genieten. Wij geven je een paar goede tips!

Met de kinderen op vakantie na de scheiding: hoe pak je dat aan?

Waarschijnlijk waren jullie gewend om ieder jaar met het gezin op vakantie te gaan. Nu, na de scheiding is de situatie ineens anders. Je staat er nu alleen voor en dat kan best een uitdaging zijn. Wij geven je een aantal goede tips om de vakantie goed door te komen.

  1. Maak duidelijke afspraken
  2. Hou rekening met elkaar
  3. Zorg voor rust
  4. Hou rekening met de wensen van de kinderen
  5. Maak het jezelf niet te moeilijk
  6. Zorg voor de juiste papieren
  7. Contact met het thuisfront
  8. Geniet!

1. Maak duidelijke afspraken

Als het goed is hebben jullie in het ouderschapsplan al een duidelijke verdeling van de vakanties afgesproken. In de meeste gevallen zijn de kinderen drie weken bij de ene ouder en vervolgens drie weken bij de andere ouder, maar het kan natuurlijk ook zijn dat jullie een andere afspraak hebben gemaakt. Vooral voor jonge kinderen kan die drie weken te lang zijn. Zij moeten de andere ouder dan te lang missen. Dit is niet prettig. Probeer bij de verdeling van de vakanties vooral rekening te houden met de kinderen. Wat vinden zij prettig. Misschien is het een idee om anderhalve week op vakantie te gaan en dan de kinderen een weekend bij de ex te laten logeren. Zo doorbreek je de drie weken en is dit voor kleine kinderen beter te behappen.

2. Hou rekening met elkaar

Is de verdeling van de vakantie eenmaal duidelijk, dan is het verstandig om voor de vakantie nog even met elkaar om tafel gaan om de vakantieplannen te bespreken. Zorg ervoor dat jullie je plannen een beetje op elkaar afstemmen. Misschien is het voor de kinderen niet fijn om eerst drie weken met papa naar Zuid-Frankrijk te gaan en daarna meteen met mama naar Oostenrijk te vertrekken. Wil niet teveel en probeer samen tot een goede planning te komen, waarbij de kinderen ook misschien gewoon even een weekje lekker thuis kunnen zijn. Helemaal als de scheiding net achter de rug is, is de kans groot dat ze hier echt even behoefte aan hebben.

3. Zorg voor rust

De vakantie is bedoeld om even lekker bij te tanken en tot rust te komen. Probeer dan ook echt rustmomenten in te plannen en zorg er voor de kinderen voor dat niet de hele vakantie is volgepland. Ze vinden het ook fijn om lekker thuis te zijn en te chillen met hun vrienden. Hou hier rekening mee. Ook voor jezelf!

4. Hou rekening met de wensen van de kinderen

Wil je een leuke en relaxte vakantie? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van de kinderen. Waar zouden zij graag heen willen en wat vinden zij belangrijk op vakantie? Door hen te betrekken bij de keuzes die je maakt, wordt de voorpret ook al meteen een stuk groter!

5. Maak het jezelf niet te moeilijk

Het zal best even wennen zijn om ineens als eenoudergezin op vakantie te gaan. Maak het jezelf dan ook niet al te moeilijk. Denk erom dat je nu alles alleen moet doen. Met de auto naar Spanje is leuk, maar realiseer je wel dat jij degene bent die het hele stuk moet rijden. Misschien kun je samen met een bevriend gezin op pad, zodat je ook af en toe een beetje vrije tijd hebt. Ook zijn er ontzettend leuke, compleet verzorgde vakanties speciaal voor alleenstaande ouders. Dit zorgt ervoor dat jijzelf ook vakantie hebt.

6. Zorg voor de juiste papieren

Ga goed voorbereid op pad en zorg dat je alle papieren in orde hebt. Ga je met de kinderen naar het buitenland en heeft de andere ouder ook gezag? Dan heb je officieel toestemming nodig van die andere ouder. Regel dit op tijd. Wil de andere ouder geen toestemming geven, dan kun je naar de rechter stappen om vervangende toestemming te krijgen.

7. Contact met het thuisfront

Besluit je uiteindelijk om samen met de kinderen twee weken naar Zweden te gaan, dan is het wel belangrijk om contactmomenten met het thuisfront in te lassen. De andere ouder ineens twee weken niet zien kan voor sommige kinderen best heftig zijn. Daarnaast wil je als ouder natuurlijk ook heel graag weten hoe het gaat. Zelf zou je het ook prettig vinden om regelmatig wat te horen. Maak goede afspraken over wanneer de kinderen met de andere ouder kunnen bellen of bijvoorbeeld face-timen. Vertel dit ook aan de kinderen, dan weten ze waar ze aan toe zijn.

8. Geniet!

Tot slot de laatste tip. Geniet! Maak samen mooie herinneringen en maak er een heerlijke vakantie van!