“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel samengestelde gezinnen weer uit elkaar

9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Ga je uit elkaar, dan is de kans groot dat je uiteindelijk opnieuw een relatie aan gaat. Ga je vervolgens opnieuw samenwonen of trouwen, dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Het kan zowel voor ouders als voor betrokken kinderen best lastig zijn om met deze nieuwe situatie om te gaan. Dat dit soms te lastig is, blijkt wel uit het feit dat er maar weinig samengestelde gezinnen zijn die de eindstreep halen. Binnen vijf jaar gaat namelijk twee derde van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar. Dit is maar liefst 66 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Oorzaak uit elkaar gaan samengesteld gezin

De slagingskans van het samengestelde gezin heeft van alles te maken met het contact met de ex. De manier waarop de exen met elkaar omgaan en de afspraken die zijn gemaakt hebben veel invloed op de nieuwe relatie. De spanningen die op dit vlak ontstaan zijn uiteindelijk vaak funest. De problemen hebben meestal te maken met de kinderen. Als stiefouder moet je echt heel erg zoeken naar jouw plek in het gezin. Je kunt de klassieke ouderrol niet invullen, want er zijn al twee biologische ouders. Doe je dat wel, dan gaat het meestal fout.

Het verschil tussen stiefouder en biologische ouder

Ga jij als stiefouder tot de rol van biologische ouder overnemen, dan kan dit voor de nodige problemen zorgen. Zo kan de biologische ouder zich hierdoor bedreigt voelen, waardoor er vervelende discussies ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat de stiefkinderen het niet accepteren dat jij deze rol overneemt. Zij zijn het niet gewend dat iemand anders (los van hun vader en moeder) iets over ze te zeggen heeft. Dit kan er voor zorgen dat zij dwars worden en juist tegen jou in gaan. Tot slot kan de andere ouder (de partner) er ook problemen mee hebben als de stiefouder de kinderen bijvoorbeeld straft voor iets wat zij hebben gedaan. Dit onder het mom van ‘wie ben jij om mijn kind te straffen’.

Maak duidelijke afspraken

Wil je een samengesteld gezin laten slagen, dan is het heel belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over de rolverdeling. Wat zijn jullie verwachtingen van elkaar en wanneer mengt de stiefouder zich wel in het conflict. Trek vooral één lijn en zorg voor duidelijkheid. Dit is zowel voor jullie als voor de kinderen het prettigst. Ga hiervoor ook gerust met de kinderen om tafel zitten. Bekijk wat er goed gaat en wat er misschien anders moet. Zorg er vooral voor dat iedereen zich prettig voelt bij de nieuwe situatie. Dan is de kans van slagen het grootst. Neem hier ook echt de tijd voor. Er is in korte tijd nogal wat veranderd. Jullie hebben allemaal tijd nodig om je plekje te vinden en te wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling. Wees geduldig en heb niet te hoge verwachtingen.

Contact met de ex

Zoals we al even aangaven is het contact met de ex ook erg belangrijk. Is dat goed, dan maakt dit alles al meteen een stuk makkelijker. Probeer op een rustige en goede manier kennis met elkaar te maken en probeer te voorkomen dat de ex jou als een bedreiging ziet. Zijn er discussies met de ex? Probeer je hier dan als stiefouder zoveel mogelijk buiten te houden. Dit is een kwestie tussen jouw partner en de ex. Natuurlijk kun je jouw partner hierin steunen, maar probeer je hier toch zo min mogelijk in te mengen.

Toch uit elkaar?

Vinden jullie het moeilijk om je draai te vinden, zijn er veel conflicten en sta je misschien wel op het punt om de stekker eruit te trekken? Misschien kan relatietherapie in jullie geval een uitkomst bieden. Een relatiecoach kan jullie helpen om de problemen binnen jullie samengestelde gezin helder te krijgen en te bekijken welke oplossingen er zijn. Is de koek echt op en willen jullie uit elkaar? Dan is het zeker verstandig om te bekijken of jullie dit in goed overleg kunnen regelen. De kinderen hebben natuurlijk al het nodige achter de rug. Hoe beter jullie uit elkaar gaan, hoe minder last zij hier van hebben. Het inschakelen van een mediator kan hier zeker bij helpen. Ben jij op zoek naar een goede mediator die jullie hierbij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Aan de hand van jullie situatie bekijken wij welke mediator bij jou in de buurt hier het beste bij kan helpen. Je kan ons altijd even bellen op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten).