“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het wisselmoment: hoe maak je het makkelijker

14 dec, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ben je gescheiden ouder, dan heb je hier waarschijnlijk wekelijks mee te maken: het wisselmoment. Het moment waarbij je de kinderen weer naar de andere ouder moet brengen of ze bij jou worden opgehaald. Bij de een verloopt dit altijd op rolletjes, maar er zijn ook genoeg ouders (en kinderen) die iedere week weer als een berg opzien tegen het wisselmoment. Het brengt vaak de nodige stress met zich mee. Daarnaast weet je dat je je kind weer een aantal dagen moet missen en dat is nooit leuk! Wij zetten de valkuilen van het wisselmoment op een rijtje. Zo maak je het overdragen van de kinderen iets makkelijker voor jezelf en de kinderen.

Vermijd discussies bij het wisselmoment

Is er nog iets belangrijks waar jij het met je ex over moet hebben? Doe dit dan niet tijdens het wisselmoment. Probeer hiervoor een andere keer contact met hem/haar te zoeken waar de kinderen niet bij zijn. Helemaal als je weet dat er over dit onderwerp wel eens een discussie kan ontstaan. Zo vermijd je gedoe bij de voorkeur, terwijl de kinderen mee kunnen luisteren. Dreigt jouw ex een discussie te beginnen bij het halen of brengen? Geef dan duidelijk aan dat dit niet het moment is om het hier over te hebben en kap het af. Zo raakt niemand van slag en horen de kinderen niet dat jullie ruzie maken.

Stel niet te veel vragen

Overlaad de kinderen niet met vragen zodra zij binnen komen. Geef ze tijd om even te acclimatiseren. Als ze iets kwijt willen, dan komen ze daar vanzelf mee. Door allerlei vragen te stellen, kan een kind zich onzeker gaan voelen. Natuurlijk kan je vragen hoe het met ze is of hoe de toets op school is gegaan, maar laat het daar dan ook even bij. Zorg dat de kinderen tot rust kunnen komen en zich niet verplicht voelen om van alles te vertellen.

Praat niet negatief over de ex

Wat je ook doet, praat nooit negatief over de ex waar de kinderen bij zijn. Hiermee belast jij ze met jouw problemen. Daarnaast is de ex ook nog steeds hun ouder naar wie zij loyaal zijn en van wie zij houden. Het doet de kinderen pijn als je zo over hun vader of moeder praat. Ook zorgt het ervoor dat de kinderen het gevoel krijgen dat ze bij jou niet meer kunnen vertellen hoe fijn het bij pappa of mamma was. Ze gaan ontzettend op hun woorden letten om jou maar niet te kwetsen. Dat is wel het laatste wat je wil. Natuurlijk kan jouw ex je soms het bloed onder de nagels vandaan halen, maar bespreek dat dan met een goede vriend of vriendin als de kinderen er niet zijn.

Bereid de kinderen voor

Kinderen vinden het fijn om te weten waar zij aan toe zijn. Bereid ze dan ook rustig voor op het wisselmoment. Vertel bijvoorbeeld s’ochtends alvast dat pappa of mamma ze om 14.00 uur komt ophalen en pak samen bijvoorbeeld alvast de spulletjes bij elkaar. Probeer het ook positief te benaderen. Leg bijvoorbeeld niet te erg de nadruk op het feit dat je ze heel erg gaat missen, want dan gaan ze zich schuldig voelen en wordt het alleen maar lastiger. Misschien kan je alvast vertellen wat ze de komende dagen bij de andere ouder gaan doen om de druk van het moment af te halen. Maak het zelf vooral niet te zwaar.

Ga vriendschappelijk met elkaar om

Probeer bij het wisselmoment vriendschappelijk met de ex om te gaan. Praat over koetjes en kalfjes. Dit zorgt ervoor dat de kinderen zien dat alles in orde is en zorgt er dus voor dat het wisselmoment voor hen een stukje makkelijker wordt. Lukt het jullie niet om zonder ruzie met elkaar te praten, dan is het misschien slim om het wisselmoment bijvoorbeeld bij opa en oma te laten plaatsvinden, zodat jullie geen contact hoeven te hebben. Dit kan voor de kinderen een hoop stress en verdriet schelen.

Laat de kinderen wennen

Kinderen hebben vaak eventjes de tijd nodig om te wennen. Geef ze daar ook gerust even de tijd voor. Laat ze even met rust als ze daar behoefte aan hebben. Ieder kind is anders en heeft op dit vlak andere behoeften. Kijk samen wat het kind prettig vindt en pas je daaraan aan.

Maak samen de reis

Voor kinderen is het het prettigst als de ouder bij wie zij op dat moment verblijven ze naar de andere ouder brengt. Zijn de kinderen dus bij moeder en gaan ze naar vader, dan is het het fijnst als moeder ze daar naartoe brengt. Je maakt dan samen de reis en onderweg kunnen de kinderen eventueel nog dingen vragen of vertellen. Dit is een logische afsluiting van hun tijd bij moeder.

Kies het juiste wisselmoment

Heel veel hangt en staat ook met het juiste wisselmoment. Wat hierin prettig is, zal per kind verschillen. Zo vindt het ene kind het heel fijn om door de ene ouder naar school te worden gebracht en te worden opgehaald door de andere ouder. Op die manier zit er een schooldag tussen en scheelt dat weer wennen. Andere kinderen vinden het juist prettig om s’ochtends of juist s’avonds naar de andere ouder gebracht te worden. Daarnaast is het ook belangrijk om hierbij rekening te houden met school, sport en andere activiteiten. Praat hier vooral samen over en bekijken wat in jullie situatie slim is.