“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Woningnood zorgt voor verplicht samenwonen

08 mrt, 2022 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

De woningnood is hoog. Hierdoor lopen veel mensen tegen problemen aan. Zo ook stellen die gaan scheiden. In veel gevallen duurt het meer dan een jaar voor zij definitief afscheid van elkaar kunnen nemen en een van de twee een andere woning vindt. Nu blijven zij eigenlijk gedwongen samenwonen, omdat zij nergens anders heen kunnen.

Minstens een half jaar samenwonen na de scheiding

De Nederlandse vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) maakte onlangs bekend dat in 70 procent van de gevallen de gescheiden stellen nog minstens een half jaar bij elkaar moeten blijven wonen, omdat er geen woning beschikbaar is. “Veel mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden in deze overspannen markt. Voor net gescheiden ouders is dit nog moeilijker. Hun financiële situatie is veranderd en een woning huren of kopen blijkt vaak te duur”, zo zegt vFAS-voorzitter Alexander Leuftink.

Op elkaars lip

Doordat gescheiden stellen gedwongen bij elkaar in huis blijven wonen levert dit vervelende situaties op. Mensen zitten op elkaars lip, terwijl zij eigenlijk bezig zouden moeten zijn met het opbouwen van een nieuw leven en het verwerken van alle emoties waarmee zij te maken krijgen bij de scheiding. “Na een scheiding volgt een emotionele periode waarin je tijd nodig hebt om te herstellen en je te herpakken, dat wordt haast onmogelijk wanneer je nog onder één dak woont met de ex”, vertelt familierechtadvocate Saskia Braun.  Voor stellen die tijdens corona uit elkaar zijn gegaan was dit nog een stuk heftiger. Door de hele situatie konden zij vaak niet terecht bij familie en vrienden en omdat er veel thuis werd gewerkt zaten zij nog meer op elkaars lip dan anders.

Risico’s

Het feit dat mensen noodgedwongen bij elkaar moeten blijven wonen zorgt er ook voor dat er een grotere kans bestaat op escalaties. Is er sprake van een vechtscheiding en kunnen mensen elkaar niet meer luchten of zien, maar komen ze elkaar iedere dag thuis tegen dan kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Denk daarbij aan huiselijk geweld, maar ook kindermishandeling. Tel daarbij de stress op die we allemaal hebben door corona en de situatie in Oekraïne en het plaatje is compleet.

Kinderen niet zien

De gevolgen van de overspannen huizenmarkt zijn voor gescheiden stellen behoorlijk groot. Niet alleen worden sommige stellen hierdoor gedwongen om onder één dak te blijven wonen, maar er zijn bijvoorbeeld ook ouders die uit nood antikraak zijn gaan wonen of bij familie zijn ingetrokken en hierdoor hun kinderen niet zoveel kunnen zien als zij zouden willen. Zo zijn in de meeste antikraak woningen kinderen niet toegestaan en is er bij vrienden of familie vaak geen plek om de kinderen ook te laten overnachten. Dit zorgt ervoor dat er op dit moment nog geen goede omgangsregeling afgesproken kan worden. Een moeilijke situatie.

Oplossingen

Gelukkig zijn er ook oplossingen. Hierin worden mensen ook steeds creatiever. Zo zijn er mensen die hun huis in tweeën delen of besluiten om birdnesting te gaan doen. Hierbij blijven de kinderen in het huis en lossen de ouders elkaar af. Als je hiervoor kiest kan antikraak of bivakkeren bij je ouders wel een optie zijn zonder dat dit ervoor zorgt dat jij je kinderen niet zoveel ziet. Toch is birdnesting vaak maar tijdelijk. Ook dan krijgt je toch niet echt de kans om weer een eigen leven op te bouwen.