FAQ over echtscheiden

Wij krijgen dagelijks veel telefoontjes van mensen met vragen over hun echtscheiding en alles wat hiermee te maken heeft. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Daarom besloten wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje te zetten. Hopelijk wordt jouw vraag hiermee ook beantwoord. Zo niet of heb je verdere hulp nodig: Schroom dan niet om contact op te nemen! Wij helpen jou graag verder.

Wij hebben samen een koopwoning en gaan scheiden, wat nu?

Hebben jullie samen een koopwoning, dan zullen jullie samen moeten besluiten wat er met de woning gaat gebeuren. Blijft één van jullie in de woning wonen, dan is het belangrijk om te bekijken of diegene de hypotheek ook op naam kan krijgen. Hiervoor ben je afhankelijk van de medewerking van de hypotheekverstrekker. Kunnen jullie de hypotheek allebei overnemen en willen jullie allebei in de woning blijven wonen, dan kun je de rechter vragen om te besluiten wie er in de woning mag blijven.

Lukt het jullie allebei niet om de hypotheek alleen te dragen, dan zal jullie huis waarschijnlijk verkocht moeten worden. De winst of de restschuld wordt vervolgens verdeeld.

Kunnen jullie de woning allebei niet overnemen, maar werkt jouw ex niet mee aan de verkoop? In dat geval kun je vervangende toestemming aan de rechter vragen om de woning te verkopen.

Kan ik mijn ex verplichten de gezamenlijke woning te verkopen?

Kunnen jij en jouw ex de hypotheek allebei niet alleen op naam krijgen, dan zal de woning verkocht moeten worden. Werkt de ex hier totaal niet aan mee, dan kun je hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. Op die manier kun je jouw ex eigenlijk buiten spel zetten.

Kan de ex de hypotheek wel dragen en wil hij/zij zelf in de woning blijven wonen, dan kun je hem/haar niet verplichten om de woning te verkopen.

We hebben samen een koopwoning en kunnen geen van beiden de woning alleen dragen. Mijn ex wil niet meewerken aan verkoop van de woning. Wat nu?

Moet de woning worden verkocht en werkt de ex niet mee, dan kun je rechter om vervangende toestemming vragen om de woning toch in de verkoop te zetten. Komt er vervolgens een bod waar jij mee akkoord wil gaan, maar jouw ex niet? Ook dan kun je de rechter weer om vervangende toestemming vragen. De rechter tekent dan eigenlijk in plaats van jouw ex. Je hebt wel een advocaat nodig om dit te regelen.

Wij wonen samen in een huurwoning, wie mag er in de woning blijven?

Als jullie getrouwd zijn dan hebben jullie beiden evenveel recht om in de woning te blijven. Jullie zullen er dus samen uit moeten komen wie van jullie hier blijft wonen en wie er zal vertrekken. Lukt het niet om hier samen een afspraak over te maken, dan kun je de rechter vragen om de knoop door te hakken.

Zijn jullie niet getrouwd, dan is het even de vraag of jullie allebei als huurder en medehuurder op het huurcontract staan. Ben jij of is jouw partner officieel medehuurder? Ook dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Ben jij officieel de huurder en komt jouw partner in het contract niet voor, dan zal hij/zij de woning moeten verlaten en andersom.

Wat is een voorlopige voorziening?

Het regelen van een echtscheiding kost veel tijd en het kan best even duren voor de scheiding helemaal rond is. Om in die tussentijd toch vast iets te regelen voor bijvoorbeeld de alimentatie, wie er in de woning mag blijven, de omgangsregeling etc. kun je de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Deze voorlopige voorziening komt te vervallen als de scheiding achter de rug is en er duidelijke afspraken zijn voor de toekomst.

Welke manieren zijn er om de echtscheiding in gang te zetten? En kan ik het beste een advocaat of een mediator inschakelen?

Na lang wikken en wegen hebben jullie de knoop doorgehakt… jullie gaan scheiden. Maar hoe regel je dat? Om de echtscheiding in gang te zetten en alles goed te regelen, is het belangrijk om de juiste specialist in de arm te nemen. Hierbij kun je kiezen uit het inschakelen van een mediator, een gezamenlijke advocaat of ieder een eigen advocaat. Welke weg voor jou het verstandigst is, ligt aan jullie persoonlijke situatie en of jullie nog goed samen kunnen overleggen. Lukt het jullie nog om afspraken met elkaar te maken, dan is een gezamenlijk advocaat of mediator een goede keuze. Is dit niet het geval? Dan raden wij aan om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Ook als één van jullie zelfstandig ondernemer is, is het slim om een advocaat in te schakelen. Twijfel je welke weg jij in moet slaan? Wij geven je hier graag advies over.

Hoeveel alimentatie moet ik na de scheiding betalen?

De alimentatie is in veel scheidingen een hekel punt. Natuurlijk wil je graag weten waar je op dat vlak aan toe bent, maar helaas is het nog niet zo makkelijk om deze vraag te beantwoorden. De hoogte van de alimentatie is van veel factoren afhankelijk en zal echt berekend moeten worden. In zo’n berekening worden meer dan 100 verschillende posten meegenomen. Vandaar dat het lastig is om een inschatting te maken. Wil je toch een beetje een indicatie? Maak dan gebruik van onze berekenmodule.

Tip:
Tegen een scherp tarief maken wij een officiele alimentatieberekening voor jullie!

Kan ik onder het echtscheidingsconvenant uit?

Het convenant is bindend. Dat betekent dat alle afspraken die hierin staan ook echt nageleefd moeten worden. Doet één van de twee dat niet, dan kun je nakoming eisen bij de rechter. Afspraken in het convenant kunnen wel worden aangepast. Verandert er iets in jouw situatie waardoor je bijvoorbeeld de alimentatie niet meer kan betalen, dan kan het bedrag worden aangepast. Dit kan in goed overleg of via de rechter. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het aanpassen van de omgangsregeling.

Kan ik mijn huwelijk in gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden?

Ja, dat kan. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat dit alleen kan als jullie dit allebei willen. Een notaris kan jullie hierbij helpen.

Is het verplicht om afspraken over alimentatie te maken?

Nee. Je kunt ook samen besluiten om af te zien van alimentatie. Houd er wel rekening mee dat het recht op alimentatie wel blijft bestaan. Verandert er iets belangrijks in de situatie, dan kan er later altijd nog aanspraak gemaakt worden op alimentatie.

Besluiten jullie af te zien van alimentatie en kom jij of de ex in de bijstand, dan kan de gemeente jullie verplichten om toch afspraken te maken over de alimentatie.

Wij hebben kinderen en gaan scheiden. Wat moeten we regelen als we uit elkaar gaan?

Hebben jullie kinderen, dan zullen er de nodige afspraken gemaakt moeten worden. Alle afspraken die jullie maken over de kinderen moeten worden opgenomen in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan afspraken over de omgang, de alimentatie en afspraken over bijvoorbeeld verhuizen, medische zorg en andere belangrijke toekomstige beslissingen. Denk hierbij ook aan eventuele toekomstige schoolkosten. Dat is een onderwerp dat vaak wordt vergeten. Hebben jullie een advocaat of mediator in de arm genomen om te helpen bij de scheiding, dan zal deze jullie ook helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Tip:
Bespaar kosten bij de advocaat en gebruik onze online ouderschapsplanmodule. Dit plan is opgesteld door advocaten. Vul het samen in en neem het mee naar de advocaat.

Kan de alimentatie worden aangepast?

Het alimentatiebedrag dat jullie afspreken staat op papier en ligt dus vast. Toch kan dit wel worden aangepast. Stel dat jij alimentatie betaalt en je raakt je baan kwijt. Het kan dan best zijn dat je de alimentatie niet meer kunt betalen. In dat geval kun je kijken of je in goed overleg met jouw ex een ander bedrag kan afspreken. Zet dit altijd duidelijk op papier. Om een nieuw bedrag vast te stellen kun je eventueel een herberekening laten maken. Zo weten jullie allebei zeker dat het nieuwe bedrag klopt.

Wil de ex niet meewerken, dan kun je een advocaat inschakelen om via die weg de alimentatie te laten verlagen. Er zijn meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de alimentatie. Veranderingen in het inkomen, de omgangsregeling, de komst van een nieuwe partner of de geboorte van een kindje kunnen ervoor zorgen dat de alimentatie kan worden aangepast

Juridische hulp nodig? Of heb je andere vragen?

Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je hulp nodig bij het nemen van de juiste juridische stappen? Wij zitten voor je klaar. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij bellen jou terug.

Samen bespreken we jouw situatie en we beantwoorden jouw vragen. Wij gaan op zoek naar de beste juridische oplossing voor jou!