“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De nieuwe pensioenwetgeving kan ervoor zorgen dat mensen, die financieel afhankelijk zijn van hun ex in de problemen komen als de ex voor de pensioendatum komt te overlijden.

Huidige situatie

Ben je gescheiden en ontvang je partneralimentatie, dan krijg je bij een standaardverdeling nu een stuk partnerpensioen als je ex voor de pensioendatum komt te overlijden. Zo wordt het wegvallen van de partneralimentatie grotendeels ondervangen.

Pensioenverdeling bij scheiding 2021

Minister Koolmees wil dit nu gaan veranderen. Onlangs kwam hij met het wetsvoorstel ‘pensioenverdeling bij scheiding 2021’. In de nieuwe situatie is het plan dat de vrouw bij overlijden van de ex de helft van het ouderdomspensioen en het partnerpensioen krijgt dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Alleen wordt in de nieuwe situatie dit geld omgezet in een ouderdomspensioen. Dit betekent dat de vrouw pas na de pensioendatum beschikking krijgt over dit geld. Dit kan ervoor zorgen dat er tussen het overlijden van de ex en de pensioengerechtigde leeftijd een gat zit.

Aanpassen

Bovenstaand plan zal de standaardregeling worden. Het is echter wel mogelijk om hier in goed overleg van af te wijken. Zo kun je de regeling aanpassen aan jouw eigen situatie. Experts zijn echter bang dat mensen zich tijdens een scheiding zich maar weinig in dit onderwerp verdiepen en al snel voor de standaardregeling zullen kiezen. Het probleem is wel te ondervangen door bijvoorbeeld een lijfrentepolis af te sluiten.