Het is belangrijk om een advocaat in te schakelen waar je een alle vertrouwen in hebt. Maar hoe vind je die? Ben je op zoek naar een betrokken en goede familierecht advocaat die jou kan helpen bij je scheiding? Wij helpen je graag verder. Dagelijks spreken wij veel...
Lees meerEen scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Het is een onzekere, onrustige en emotionele periode, waarin je toch samen de nodige afspraken moet maken. En dat kan soms best lastig zijn! Jullie hebben allebei je eigen belangen waar je voor wilt vechten, of een idee van wat je een eerlijke verdeling vindt. Als jullie veel ruzie hebben, niet goed naar elkaar luisteren en elkaar niet meer begrijpen, wordt het steeds lastiger om samen afspraken te maken. Je zult dan uiteindelijk naar de rechter moeten om dingen te regelen. Deze zal dan bepalen wat er afgesproken wordt.
Uit onderzoek blijkt dat bij echtscheidingszaken allebei de partners er vaak van overtuigd zijn dat gelijk hebben. Zelf schatten zij in dat ze 80 procent kans hebben om te winnen. In zo’n situatie wordt de confrontatie hard en het verlies groot. Je kunt proberen deze strijd bij de rechter te voorkomen, door te kijken of echtscheidingsbemiddeling misschien mogelijk is. Jullie kunnen dan in goed overleg uit elkaar. Dit scheelt een hoop frustraties, tijd en geld.
Wat is echtscheidingsbemiddeling?
Echtscheidingsbemiddeling wordt ook wel mediation genoemd. Bij echtscheidingsbemiddeling gaan jullie samen met een echtscheidingsbemiddelaar of mediator om tafel om in goed overleg tot een oplossing te komen. Vaak is er meer overleg mogelijk dan je denkt. Je moet alleen over een drempel heen en daar helpt de bemiddelaar je bij.
De echtscheidingsbemiddeling is gebaseerd op de wil om samen, in vertrouwen, tot afspraken te komen. Dit bemiddelingsproces verloopt soepeler dan een proces bij de rechter. Er zijn geen winnaars of verliezers. Jullie hebben de afspraken samen gemaakt. Hierdoor is de kans ook groter dat jullie je hier ook aan zullen houden.
Hoe werkt echtscheidingsbemiddeling?
Een echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die veel verstand heeft van communicatie. Iedere bemiddelaar is onafhankelijk, kiest geen partij, en zorgt ervoor dat jullie allebei je verhaal kunnen doen en dat jullie naar elkaar luisteren. Tijdens de gesprekken met de bemiddelaar zal er voldoende aandacht zijn voor jullie emoties. Jullie emoties moeten besproken worden, voordat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast zorgt een bemiddelaar ervoor dat de afspraken die jullie maken, juridisch ook kloppen.
De vier stappen bij bemiddeling
- Het intakegesprek. De bemiddelaar legt in het eerste gesprek duidelijk uit wat mediation is. Daarna tekenen jullie een mediation-overeenkomst. Hierin spreek je af dat de gesprekken vertrouwelijk zijn, dat je vrijwillig meedoet en dat je actief mee zult doen aan de gesprekken. Je kunt trouwens met mediation stoppen wanneer je wilt.
- De verkenningsfase. Onder leiding van de bemiddelaar analyseren jullie het conflict, totdat alle standpunten en belangen duidelijk zijn. Hierna vraagt de bemiddelaar of jullie willen zoeken naar een oplossing die tegemoet komt aan ieders belang.
- De onderhandelingsfase. Jullie komen allebei met mogelijke oplossingen. Hierbij houd je in je achterhoofd dat de oplossing voor jullie allebei goed moet zijn. Op deze manier maken jullie alle afspraken die nodig zijn.
- Afspraken vastleggen. De bemiddelaar zal uiteindelijk al deze afspraken goed op papier zetten in bijvoorbeeld een ouderschapsplan of een echtscheidingsconvenant. Dit wordt vervolgens ingediend bij de rechter.
Wat kost echtscheidingsbemiddeling?
Je betaalt het uurloon van de echtscheidingsbemiddelaar. Soms is er nog extra hulp nodig van bijvoorbeeld een fiscalist. De kosten hiervan worden vooraf met jullie besproken. Normaal gesproken deel je de kosten van mediation. Maar je kunt daarover natuurlijk andere afspraken maken. Er zijn een aantal rechtsbijstandverzekeraars die een mediationtraject vergoeden. Daarnaast kun je soms ook een tegemoetkoming van de overheid krijgen in de kosten. Dit heet een toevoeging. Heb je een laag inkomen, dan betaal je in dat geval alleen een eigen bijdrage.
Echtscheidingsbemiddeling maakt het mogelijk om in goed overleg uit elkaar te gaan. Voordat je een keuze maakt welke hulp voor jullie het beste is, moet je een duidelijk beeld hebben van de verschillen tussen een echtscheidingsbemiddelaar en een advocaat. Wil jij weten of echtscheidingsbemiddeling voor jullie een goede oplossing kan zijn? Leg jouw situatie dan vrijblijvend voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies waar je mee verder kan.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Lig je in echtscheiding en ben je op zoek naar een goede advocaat in de buurt? Echtscheiding-wijzer.nl is onderdeel van De Nationale Adviesbalie en werkt samen met in echtscheiding gespecialiseerde advocaten door heel Nederland. Vul jouw gegevens in op onderstaand...
Lees meer
Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meer