Partneralimentatie

Als ex-echtgenoten ben je wettelijk verplicht om elkaar te blijven onderhouden, ook na de scheiding. Je noemt dit de onderhoudsplicht. De onderhoudsplicht geldt alleen als je officieel getrouwd ben geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Als je na de scheiding geen of een te laag inkomen hebt, kun door deze onderhoudsplicht in aanmerking komen voor partneralimentatie. Dit is het bedrag dat je ex-partner aan jou moet betalen. Let op: kinderalimentatie krijgt altijd voorrang op partneralimentatie.

Afspraken over hoogte partneralimentatie

Jij kunt samen met je ex afspreken hoe hoog de alimentatie is. Wil je alvast een indicatie van de hoogte? Dan kun je gebruikmaken van onze gratis rekenmodule partneralimentatie. Bedenk dat de uitkomst van de rekenmodule de behoefte aan alimentatie is. Daarbij is geen rekening gehouden met de draagkracht van de alimentatieplichtige ex-partner.

Een exacte berekening van de partneralimentatie is complex en kan daarom het beste door een deskundige worden uitgevoerd. Die kent de regels precies en kan de berekening nauwkeurig afstemmen op jouw persoonlijke situatie. De afspraken over de hoogte van de alimentatie moet je in het echtscheidingsconvenant vastleggen.

Duur van de partneralimentatie

Ook mogen jullie samen afspreken hoe lang de alimentatie moet worden betaald. Hebben jullie niets afgesproken? Dan zijn daar wettelijke regels voor en eindigt de partneralimentatie:

  • als de wettelijke termijn verstrijkt;
  • als jij of je ex-partner overlijdt;
  • als je als alimentatiegerechtigde hertrouwt, duurzaam gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Met ‘duurzaam samenwonen’ bedoelen we dat je samen met iemand anders blijvend een gezamenlijk huishouding voert. Je hoeft hiervoor geen geliefden te zijn!

Hulp nodig

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Onze juridische adviseurs staan jou graag vrijblijvend te woord. Samen kun je jouw situatie doornemen en onze juridische adviseurs kunnen je vrijblijvend informeren over de te nemen vervolgstappen. Bel ons vrijblijvend op werkdagen op het telefoonnummer 0900 4455600 (40 cent per minuut).

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!