“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Partneralimentatie

  • Het is verstandig om de partneralimentatie te laten berekenen.
  • Wist je dat de partneralimentatie ook aangepast kan worden?
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Als ex-echtgenoten ben je wettelijk verplicht om elkaar te blijven onderhouden, ook na de scheiding. Je noemt dit de onderhoudsplicht. De onderhoudsplicht geldt alleen als je officieel getrouwd ben geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Als je na de scheiding geen of een te laag inkomen hebt, kun door deze onderhoudsplicht in aanmerking komen voor partneralimentatie. Dit is het bedrag dat je ex-partner aan jou moet betalen.

Afspraken over hoogte partneralimentatie

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen? Dan kunnen jullie samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Dit zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn. De één vindt het bedrag altijd te laag, de ander altijd te hoog. Wat dat betreft hebben jullie tegenstrijdige belangen.

Komen jullie er samen niet helemaal uit, dan is het verstandig om een officiële berekening te laten maken door een specialist. Dit hoeft niet veel geld te kosten, maar scheelt je wel een hoop discussie. Zo weten jullie allebei zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken. Onze alimentatiespecialist kan je hierbij helpen en maakt voor 130 euro incl. BTW een officiële berekening. Is goed overleg niet meer mogelijk, dan zul je een advocaat moeten inschakelen om ervoor te zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uit komt.

Duur van de partneralimentatie

Ook mogen jullie samen afspreken hoe lang de alimentatie moet worden betaald. Hebben jullie niets afgesproken? Dan zijn daar wettelijke regels voor en eindigt de partneralimentatie:

  • als de wettelijke termijn van verstrijkt;
  • als de alimentatieontvanger in zijn/haar eigen levensbehoefte kan voorzien;
  • als jij of je ex-partner overlijdt;
  • als de alimentatieontvanger opnieuw gaat samenwonen of trouwt.
Let op:
Heb je het vermoeden dat de ex is gaan samenwonen, maar staan zij en haar nieuwe partner nog niet bij elkaar ingeschreven? Jij zult dan moeten bewijzen dat zij samenwoont. Geen gemakkelijke opgave!

Wijzigen partneralimentatie

Gebeurt er iets waardoor je de partneralimentatie niet meer kunt opbrengen, dan is dit een reden om de alimentatie te wijzigen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je baan kwijt raakt of arbeidsongeschikt wordt. Dit heeft op financieel gebied natuurlijk nogal wat invloed. Een verandering van de alimentatie is dan wel op zijn plek. Hetzelfde geldt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook in dat geval is het vaak mogelijk de alimentatie te verlagen of stop te zetten.

Hulp nodig

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Onze juridische adviseurs helpen je graag verder. Leg je situatie aan hen voor, dan kunnen zij voor je kijken wat de mogelijkheden zijn. Bel ons vrijblijvend op werkdagen op het telefoonnummer 088-6002801 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie