“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Begeleiding kinderen bij scheiding

  • Ondersteun je kinderen bij de scheiding.
  • Heb jij vragen over scheiden met kinderen? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen? In dat geval heb je niet alleen met je eigen emoties te maken, maar moet je er ook zijn voor de kinderen. Het is heel belangrijk dat jullie hen goed ondersteunen in deze moeilijke tijd. Het feit dat jullie gaan scheiden is namelijk een flinke klap voor de kinderen. Zonder de juiste begeleiding kunnen zij (later) in de problemen komen.

Emoties

Elk kind reageert anders op een scheiding. Hoe een kind reageert heeft veel te maken met het karakter en de leeftijd, maar ook met de manier waarop de ouders omgaan met de scheiding. Sommige kinderen reageren heel boos, andere heel verdrietig en sommige kinderen trekken zich juist helemaal terug. Het is wel belangrijk om de signalen van je kind te op te vangen en er wat mee te doen. Dit is soms lastig, want je hebt zelf ook verdriet en zaken die je moet verwerken. Daarom geven we je op onze site nuttige informatie over de emoties bij kinderen en tips hoe je het beste met deze emoties kunt omgaan.

kinderen en vader
Tip:
Een scheiding brengt veel emoties met zich mee. Misschien ben jij wel ontzettend kwaad op je ex. Probeer deze emoties onder controle te houden als de kinderen er bij zijn, hoe moeilijk dat ook is. Probeer de kinderen vooral positief te benaderen en belast ze niet met jullie problemen.

Emoties

Een scheiding is emotioneel erg zwaar. Soms is de neiging groot om eens flink te schelden op je ex. Dit kan opluchten, maar doe dit soort dingen niet waar je kinderen bij zijn. Vergeet niet dat zij evenveel van jou houden als van de andere ouder. Als jij negatief bent over die ander, kan dit kinderen heel erg in de war brengen. Ook kan het hen het gevoel geven dat zij het vooral niet leuk mogen hebben als ze bij de andere ouder zijn. Een moeilijke situatie die de kinderen in een loyaliteitsconflict kan brengen. Deel je negatieve emoties over de ander dus met andere familieleden of vrienden, maar niet met je kinderen.

Kinderen erbij betrekken

Blijf wel met je kinderen praten. Ook over de scheiding. Ze mogen best weten dat je verdrietig bent dat het zo is gelopen en dat je het liever anders had gezien. Praat samen over je gevoelens en geef je kind de aandacht die het nodig heeft. Lees samen boekjes over ouders die gaan scheiden of bekijk sites op internet die speciaal zijn bedoeld voor kinderen die met een scheiding te maken hebben. Het belangrijkste is om tijd te maken voor je kind. Zorg ervoor dat je in alle drukte en hectiek toch af en toe een momentje vrij maakt om hem/haar jouw onverdeelde aandacht te geven. Zo zorg je ervoor dat je kind zich gehoord voelt. Betrek je kind ook bij het vaststellen van de omgangsregeling. Wat zou je kind het prettigst vinden? Probeer dit soort gesprekken zo neutraal mogelijk te houden, zodat je kind niet het gevoel krijgt te moeten kiezen tussen twee ouders.

Professionele begeleiding

Het is goed om te weten dat er ook professionele begeleiding bestaat. Soms zit je zelf zo diep in je eigen verwerkingsproces dat er geen ruimte is om de emoties van je kind(eren) op de juiste manier te begeleiden. Sommige kinderen die professionele begeleiding krijgen verwerken de scheiding makkelijker. Soms heeft dit ook te maken met het feit dat zij hun emoties en verhalen bij een neutraal iemand kwijt kunnen. Dit kan heel prettig zijn. Helemaal omdat kinderen vaak het gevoel hebben dat zij pappa of mamma niet met hun zorgen kunnen belasten, omdat de ouders al zoveel aan het hoofd hebben. Door een deskundige in te schakelen kunnen ze hun verhaal altijd kwijt. Het ene kind zal dit heel prettig vinden, terwijl het andere kind hier eigenlijk niet op zit te wachten. Dit verschilt echter per kind en vaak kan je zelf het beste de inschatting maken of dit nodig is. Er is begeleiding mogelijk voor het kind alleen of samen met de ouders. Uiteraard is er ook ondersteuning voor ouders mogelijk.

hypotheek scheiden
Tip:
Hulp van een therapeut: Heb jij behoefte aan professionele hulp? Onze (relatie)therapeuten helpen je graag verder. Vul vrijblijvend ons contactformulier in en maak de keuze voor online therapie of therapie bij de therapeut op kantoor. Je wordt vervolgens teruggebeld voor het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo kan je kijken of dit wat voor je is.

Problemen na de scheiding

Soms ontstaan de problemen pas na de scheiding. In deze periode worden de consequenties duidelijk voor een kind en dan komt het opeens binnen. Soms zie je ook dat op een wat latere leeftijd problemen ontstaan. Opeens gaat het niet lekker op school, heeft een kind vaak ruzie of begint zich flink tegen de ouders af te zetten. Hou altijd in je achterhoofd dat deze problemen ook nog een gevolg kunnen zijn van de scheiding. Probeer er rustig met je kind over te praten. Misschien is het goed om alsnog een deskundige in te schakelen waar je kind zijn/haar verhaal kwijt kan.

Overige informatie op de site

Op de site vind je nog veel meer belangrijke informatie met betrekking tot de kinderen. We geven informatie over co-ouderschap, birdnesting en andere vormen van omgang. Ook lees je over omgangsbegeleiding en omgangshuizen. Daarnaast kan je op onze site bekijken wanneer de schoolvakanties vallen, wat altijd handig is als je met je ex-partner een planning wilt maken. Wanneer je opnieuw verliefd wordt op iemand kan je te maken krijgen met een samengesteld gezin. Dit is niet altijd gemakkelijk. Ook hier geven we je meer informatie over.

Tip:
Wist je dat we naast informatie en advies ook online documenten aanbieden. Al deze documenten zijn opgesteld door een advocaat en rechtsgeldig! Download ons gratis online ouderschapsplan. Het plan kan achteraf altijd worden aangepast. Neem dit mee naar de advocaat en bespaar daar kosten!

Vragen of hulp nodig?

Heb je nog vragen of meer hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Contact met ons is altijd vrijblijvend en gratis. Wij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies waar je mee verder kunt. Daarnaast kunnen we je in contact brengen met een echtscheidingsspecialist indien je dit wilt. Bel ons gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in, wij bellen jou dan terug.

Meer informatie