Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meerGaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen? In dat geval heb je niet alleen met je eigen emoties te maken, maar moet je er ook zijn voor de kinderen. Het is heel belangrijk dat jullie hen goed ondersteunen in deze moeilijke tijd. Het feit dat jullie gaan scheiden is namelijk een flinke klap voor de kinderen. Zonder de juiste begeleiding kunnen zij (later) in de problemen komen.
Emoties
Elk kind reageert anders op een scheiding. Hoe een kind reageert heeft veel te maken met het karakter en de leeftijd, maar ook met de manier waarop de ouders omgaan met de scheiding. Sommige kinderen reageren heel boos, andere heel verdrietig en sommige kinderen trekken zich juist helemaal terug. Het is wel belangrijk om de signalen van je kind te op te vangen en er wat mee te doen. Dit is soms lastig, want je hebt zelf ook verdriet en zaken die je moet verwerken. Daarom geven we je op onze site nuttige informatie over de emoties bij kinderen en tips hoe je het beste met deze emoties kunt omgaan.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Emoties
Een scheiding is emotioneel erg zwaar. Soms is de neiging groot om eens flink te schelden op je ex. Dit kan opluchten, maar doe dit soort dingen niet waar je kinderen bij zijn. Vergeet niet dat zij evenveel van jou houden als van de andere ouder. Als jij negatief bent over die ander, kan dit kinderen heel erg in de war brengen. Ook kan het hen het gevoel geven dat zij het vooral niet leuk mogen hebben als ze bij de andere ouder zijn. Een moeilijke situatie die de kinderen in een loyaliteitsconflict kan brengen. Deel je negatieve emoties over de ander dus met andere familieleden of vrienden, maar niet met je kinderen.
Kinderen erbij betrekken
Blijf wel met je kinderen praten. Ook over de scheiding. Ze mogen best weten dat je verdrietig bent dat het zo is gelopen en dat je het liever anders had gezien. Praat samen over je gevoelens en geef je kind de aandacht die het nodig heeft. Lees samen boekjes over ouders die gaan scheiden of bekijk sites op internet die speciaal zijn bedoeld voor kinderen die met een scheiding te maken hebben. Het belangrijkste is om tijd te maken voor je kind. Zorg ervoor dat je in alle drukte en hectiek toch af en toe een momentje vrij maakt om hem/haar jouw onverdeelde aandacht te geven. Zo zorg je ervoor dat je kind zich gehoord voelt. Betrek je kind ook bij het vaststellen van de omgangsregeling. Wat zou je kind het prettigst vinden? Probeer dit soort gesprekken zo neutraal mogelijk te houden, zodat je kind niet het gevoel krijgt te moeten kiezen tussen twee ouders.
Professionele begeleiding
Het is goed om te weten dat er ook professionele begeleiding bestaat. Soms zit je zelf zo diep in je eigen verwerkingsproces dat er geen ruimte is om de emoties van je kind(eren) op de juiste manier te begeleiden. Sommige kinderen die professionele begeleiding krijgen verwerken de scheiding makkelijker. Soms heeft dit ook te maken met het feit dat zij hun emoties en verhalen bij een neutraal iemand kwijt kunnen. Dit kan heel prettig zijn. Helemaal omdat kinderen vaak het gevoel hebben dat zij pappa of mamma niet met hun zorgen kunnen belasten, omdat de ouders al zoveel aan het hoofd hebben. Door een deskundige in te schakelen kunnen ze hun verhaal altijd kwijt. Het ene kind zal dit heel prettig vinden, terwijl het andere kind hier eigenlijk niet op zit te wachten. Dit verschilt echter per kind en vaak kan je zelf het beste de inschatting maken of dit nodig is. Er is begeleiding mogelijk voor het kind alleen of samen met de ouders. Uiteraard is er ook ondersteuning voor ouders mogelijk.
Problemen na de scheiding
Soms ontstaan de problemen pas na de scheiding. In deze periode worden de consequenties duidelijk voor een kind en dan komt het opeens binnen. Soms zie je ook dat op een wat latere leeftijd problemen ontstaan. Opeens gaat het niet lekker op school, heeft een kind vaak ruzie of begint zich flink tegen de ouders af te zetten. Hou altijd in je achterhoofd dat deze problemen ook nog een gevolg kunnen zijn van de scheiding. Probeer er rustig met je kind over te praten. Misschien is het goed om alsnog een deskundige in te schakelen waar je kind zijn/haar verhaal kwijt kan.
Overige informatie op de site
Op de site vind je nog veel meer belangrijke informatie met betrekking tot de kinderen. We geven informatie over co-ouderschap, birdnesting en andere vormen van omgang. Ook lees je over omgangsbegeleiding en omgangshuizen. Daarnaast kan je op onze site bekijken wanneer de schoolvakanties vallen, wat altijd handig is als je met je ex-partner een planning wilt maken. Wanneer je opnieuw verliefd wordt op iemand kan je te maken krijgen met een samengesteld gezin. Dit is niet altijd gemakkelijk. Ook hier geven we je meer informatie over.
Vragen of hulp nodig?
Heb je nog vragen of meer hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Contact met ons is altijd vrijblijvend en gratis. Wij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies waar je mee verder kunt. Daarnaast kunnen we je in contact brengen met een echtscheidingsspecialist indien je dit wilt. Bel ons gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in, wij bellen jou dan terug.
Meer informatie
Afspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meerJe vindt hier een voorbeeld van een ouderschapsplan. Laat je bij het opstellen van het ouderschapsplan bijstaan door een mediator. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie.
Lees meerOuderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meerAls jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meerBij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen.
Lees meerVoor het beëindigen van co-ouderschap is geen wettelijke regeling. Hoe kun je dat de co-ouderschap beëindigen als je er mee wilt stoppen?
Lees meerKinderen hebben recht op omgang met beide ouders. Komen ouders er samen niet uit, dan kunnen zij omgangsbegeleiding krijgen. In een omgangshuis hebben ouders onder toezicht contact met hun kinderen.
Lees meerScheiden is nooit leuk en ook zeker niet makkelijk. Een echtscheiding hoeft echter ook niet op vechten uit te draaien. Je verkleint de kans op langslepende ruzies als je kiest voor echtscheidingsbemiddeling of mediation. Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan echtscheidingsbemiddeling een goede keuze zijn.
Lees meerIn veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie hond, kat of konijn zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van...
Lees meerProbeer een vechtscheiding te voorkomen. Het veroorzaakt veel leed en kost onnodig geld. Ben je in een vechtscheiding verwikkeld? Schakel altijd hulp in!
Lees meerDe flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.
Lees meerDe eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meerWanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meerDe collaborative divorce is nog vrij nieuw. Het wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. De overlegscheiding zit eigenlijk een beetje tussen mediation en scheiden via een advocaat in. Het is de bedoeling om samen uit elkaar te gaan in goed overleg, maar dit terwijl...
Lees meerDirect juridische hulp bij vragen over co-ouderschap Zijn er problemen rond het co-ouderschap en heb je juridische hulp nodig om veranderingen door te voeren? Vul jouw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. We luisteren met aandacht naar jouw verhaal...
Lees meerTijden veranderen. Sommige regels over trouwen en uit elkaar gaan zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Vandaar dat de partijen D’66, VVD en de PvdA de regels omtrent trouwen en scheiden wilden moderniseren. Huwelijk in 1838 Het standaard trouwen in...
Lees meerHet inschakelen van de scheidingsbemiddelaar houdt jn: één aanspreekpunt voor de praktische afhandeling van je scheiding. De scheidingbemiddelaar helpt jullie om de echtscheiding af te handelen zonder onnodige ruzies.
Lees meerIn deze brief krijg je bericht van de rechter wanneer de zitting plaatsvind en welke stukken ingediend moeten zijn, uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de zitting.
Lees meerOnline mediation is vooral geschikt als een van de partijen in het buitenland woont of wanneer de rechtstreeks contact te confronterend is.
Lees meerBekijk het overzicht van al onze advocaten kantoren. Wij werken samen met kantoren door heel Nederland.
Lees meerKrijg je als alleenstaand ouder een nieuwe relatie en ga je samenwonen of trouwen? Dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe situatie brengt veel veranderingen met zich mee. Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig om alles goed te regelen? Vul...
Lees meerAls je partner van je wilt scheiden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en helpen je de juiste stappen te nemen...
Lees meerAls je in goed overleg uit elkaar wilt gaan, kunnen wij je daarbij helpen. Vul onderstaand formulier in en kom in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je persoonlijke situatie door te nemen. Daarnaast geven we je antwoord op je eerste vragen....
Lees meerAls jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meerWil je scheiden of heb je te horen gekregen dat jouw partner er een punt achter wil zetten? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk...
Lees meerVoorbeeld vakantie/feestdagenregeling Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen. Dit heet de feestdagenregeling. In het ouderschapsplan leg je vast wanneer de...
Lees meerHoe moet je nu omgaan met die emoties van je kinderen? Wat vertel je de kinderen over de echtscheiding? En wat moet je nu wel en niet doen? We geven je handige tips voor de ondersteuning van je kinderen.
Lees meerEen echtscheiding is voor beide partijen een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jullie als ex-partners, maar zeker ook voor de kinderen. Hoe kinderen reageren op een scheiding is niet te voorspellen. De reactie is erg afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het karakter van het kind.
Lees meer