“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vermogensverdeling

  • Ook jullie vermogen moet worden verdeeld.
  • Een mediator of advocaat kan hier goed bij helpen.
  • In contact komen met de juiste persoon om jullie te helpen? Wij helpen je graag op weg!
9,7
Klanten vertellen

1153 beoordelingen

Lees voor

Ga je scheiden, dan zullen jullie het vermogen moeten verdelen. Dit is een belangrijke stap in de scheiding. De manier waarop jullie getrouwd zijn, bepaald hoe jullie het vermogen moeten gaan verdelen.

Let op:
Een financieel specialist kan jullie helpen bij de verdeling van jullie vermogen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Vermogen bij gemeenschap van goederen

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, is al het vermogen gezamenlijk vermogen. Hierbij kun je denken aan  de woning, verzekeringspolissen en de inboedel. Alles is van jullie samen. Het is vaak lastig om het vermogen letterlijk door de helft te delen. Daarom moet het vermogen in ‘redelijkheid en billijkheid’ verdeeld worden. Een andere methode is je ex-partner uitkopen, waardoor de helft van het vermogen afgekocht wordt.

Vermogen bij beperkte gemeenschap van goederen

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd, dan is dit waarschijnlijk op basis van beperkte gemeenschap van goederen geweest. Het vermogen dat je had voordat jullie gingen trouwen blijft van jou. Vermogen dat jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd moet worden verdeeld. Dit wordt gezien als gezamenlijk vermogen.

Vermogen bij huwelijkse voorwaarden

Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hebben jullie destijds voorwaarden opgesteld voor jullie vermogen. Is er in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding opgenomen, dan moet er jaarlijks een verrekening plaatsvinden, waardoor ieder jaar het gezamenlijk opgebouwde vermogen verdeeld wordt. Vaak blijkt echter dat deze verrekeningen niet hebben plaatsgevonden na een jarenlang huwelijk. Hierdoor wordt het verdelen van het vermogen alsnog een moeilijke klus en kan het zelfs zo zijn dat hierdoor de verdeling toch plaatsvindt alsof jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Uitzonderingen vermogensverdeling

Er zijn een aantal dingen die niet onder het gemeenschappelijke vermogen vallen. Dit zijn:

  • Goederen die geschonken zijn met een uitsluitingsclausule.
  • Het verzorgingsvruchtgebruik (recht om gebruik te maken van goederen die aan een ander toebehoren).
  • Verknochte goederen/schulden.
  • Rechten op ouderdoms- en nabestaandenpensioen.
  • Een erfenis, waarbij de erflater een “uitsluitingsclausule” heeft opgenomen in het testament.

Hulp bij verdelen van vermogen

Jullie kunnen zelfstandig het vermogen verdelen door onderling afspraken te maken en deze vast te leggen. Je kunt je voorstellen dat dat een moeilijke klus is. Welk vermogen is gemeenschappelijk bezit? Wie bepaalt wat verknochte goederen zijn? Wat moeten we doen als we het niet eens worden? Maak het jezelf een stuk makkelijker door samen een mediator of advocaat in te schakelen. De kan jullie helpen om goede afspraken te maken.

Heb je vragen over de vermogensverdeling of wil je in contact komen met een specialist bij jou in de buurt? Neem dan gerust even contact met ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Meer informatie