Als je als gescheiden ouder alleen met jouw kinderen naar het buitenland wil reizen moet je een aantal belangrijke dingen regelen. Geeft de andere ouder wel toestemming, heb je die toestemming eigenlijk wel nodig en waar moet je allemaal aan denken? Wij zetten het...
Lees meerZijn jullie getrouwd en krijgen jullie kinderen, dan hebben jullie automatisch allebei je kind erkend en ook samen het gezag. Zijn jullie niet getrouwd, dan gelden er andere regels. Wordt jullie kind na 1 januari 2023 geboren, dan krijgen jullie allebei automatisch het gezag als jullie de erkenning regelen bij de gemeente. Is jullie kind geboren voor 1 januari 2023, dan heeft alleen de moeder het gezag. De vader kan het gezag (met toestemming van de moeder) regelen bij de gemeente. Wil de moeder hier niet aan meewerken, dan kan dit via de rechter.
Erkenning
Het regelen van de erkenning doe je bij de gemeente. De meeste mensen doen dit als zij hun kind komen aangeven. Om je kind te kunnen erkennen, heb je wel de toestemming van de moeder nodig. Als je jouw kind erkent, wordt je de juridische ouder van het kind. Wanneer je juridische ouder bent zijn er een aantal rechten en plichten. Om de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet je het ouderlijk gezag aanvragen. Sinds 1 januari 2023 krijg je in principe automatisch het gezag wanneer je jouw kind erkent.
Recht op omgang
Door je kind te erkennen, wordt het jouw erfgenaam, kan het jouw achternaam en nationaliteit krijgen, en krijg jij als vader een onderhoudsplicht. Het recht op omgang heb je als biologische ouder al, ongeacht erkenning. Wil je er dus voor zorgen dat je jouw kind kunt blijven zien als jullie uit elkaar gaan, dan is het regelen van de erkenning heel belangrijk. Wil de moeder geen toestemming geven voor de erkenning, dan kun je dit afdwingen via de rechter. De rechter geeft dan vervangende toestemming voor de erkenning. Je hebt een advocaat nodig om dit te regelen.
Let op, als biologische vader heb je recht op omgang met je kind, ook als je jouw kind niet officieel hebt erkend. Hierbij is het wel van belang dat er een ‘nauwe persoonlijke band’ is tussen jou en het kind.
Kinderalimentatie en erkenning
Ben jij de moeder en wil jij na het uit elkaar gaan kinderalimentatie ontvangen? In de Nederlandse wet is bepaald dat de verwekker van een kind een onderhoudsverplichting heeft. De vader hoeft het kind hiervoor niet te hebben erkend. Bij homoseksuele stellen kan de andere ouder ook verplicht worden tot alimentatie als diegene heeft ingestemd met de beslissing om een zwangerschap tot stand te brengen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Gezag
Een ander belangrijk punt is het gezag. Door gezag aan te vragen zorg je ervoor dat jij ook kunt meebeslissen over belangrijke keuzes in het leven van je kind. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld schoolkeuze, meebeslissen over een verhuizing, het laten uitvoeren van bepaalde medische behandelingen, maar ook of je kind op vakantie mag naar het buitenland. Heb jij geen gezag, dan kan de moeder alles alleen bepalen. Zij hoeft jou daar dan niet bij te betrekken. Heb je wel gezag, dan heeft de moeder bij veel situaties jouw toestemming nodig. Is jouw kind na 1 januari 2023 geboren en heb jij jouw kind erkend? Dan heb je ook automatisch het gezag. Is jouw kind voor die tijd geboren, dan zal je dit zelf moeten regelen. Het gezag kun je digitaal aanvragen bij de rechtbank op Rechtspraak.nl. Ook hier is weer de toestemming van de moeder bij nodig. Geeft zij die niet, dan kun je het gezag aanvragen bij de rechter. Hiervoor kun je een advocaat inschakelen.
Op zoek naar een advocaat?
Ben jij op zoek naar een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie jou het beste kan bijstaan en brengen je graag met de juiste specialist in contact.
Meer informatie


Gaan jullie scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan zijn jullie verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. Dit is eigenlijk ook meteen één van de belangrijkste dingen die jullie moeten regelen bij het uit elkaar gaan. In dit plan komen alle...
Lees meer
Ouderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meer
Birdnesting is een vorm van co-ouderschap waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven en de ouders er om en om wonen. Dit heeft voor en nadelen.
Lees meer
Als je besluit te gaan scheiden zorgt dit vaak ook voor veel onduidelijkheid. Een voorlopige voorziening kan rust bieden in een hectische tijd.
Lees meer
Er zijn verschillende manieren om een co-ouderschap toe te passen. Het is aan jullie om de vorm te kiezen die het best bij jullie past. Co-ouderschap heeft zowel voor- als nadelen. Bespreek deze samen en weeg af of co-ouderschap bij jullie past. Willen jullie graag...
Lees meer
Het vormen van een nieuw samengesteld gezin brengt veranderingen in alimentatie, omgangsregelingen en opvoeding met zich mee. Hoe regel je dit allemaal?
Lees meer
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meer
Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meer
Bij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen.
Lees meer
Een echtscheiding is voor beide partijen een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jullie als ex-partners, maar zeker ook voor de kinderen. Hoe kinderen reageren op een scheiding is niet te voorspellen. De reactie is erg afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het karakter van het kind.
Lees meer