“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Erkenning en gezag

  • Kinderen, maar niet getrouwd? Regel de erkenning en het gezag.
  • Hierbij is de toestemming van de moeder nodig.
  • Wil zij niet meewerken, dan helpen wij je graag!
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Zijn jullie getrouwd en krijgen jullie kinderen, dan hebben jullie automatisch allebei je kind erkend en ook samen het gezag. Zijn jullie niet getrouwd, dan gelden er andere regels. Wordt jullie kind na 1 januari 2023 geboren, dan krijgen jullie allebei automatisch het gezag als jullie de erkenning regelen bij de gemeente. Is jullie kind geboren voor 1 januari 2023, dan heeft alleen de moeder het gezag. De vader kan het gezag (met toestemming van de moeder) regelen bij de gemeente. Wil de moeder hier niet aan meewerken, dan kan dit via de rechter.  

Erkenning

Het regelen van de erkenning doe je bij de gemeente. De meeste mensen doen dit als zij hun kind komen aangeven. Om je kind te kunnen erkennen, heb je wel de toestemming van de moeder nodig. Door jouw kind te erkennen krijg je recht op omgang, wordt het kind jouw erfgenaam, kan het kind jouw achternaam aannemen, krijgt het kind jouw nationaliteit en krijg je als vader een onderhoudsplicht. Wil je er dus voor zorgen dat je jouw kind kunt blijven zien als jullie uit elkaar gaan, dan is het regelen van de erkenning heel belangrijk. Wil de moeder geen toestemming geven voor de erkenning, dan kun je dit afdwingen via de rechter. De rechter geeft dan vervangende toestemming voor de erkenning. Je hebt een advocaat nodig om dit te regelen.

Kinderalimentatie

Ben jij de moeder en wil jij na het uit elkaar gaan kinderalimentatie gaan ontvangen? Dat kan alleen als de ex het kind heeft erkend. Weigert hij jullie kind te erkennen, dan kun je ook dit afdwingen bij de rechter. Dit heet een vaderschapsactie. Een advocaat kan je hier meer over vertellen en je hier verder bij helpen.

Gezag

Een ander belangrijk punt is het gezag. Door gezag aan te vragen zorg je ervoor dat jij ook kunt meebeslissen over belangrijke keuzes in het leven van je kind. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld schoolkeuze, meebeslissen over een verhuizing, het laten uitvoeren van bepaalde medische behandelingen, maar ook of je kind op vakantie mag naar het buitenland. Heb jij geen gezag, dan kan de moeder alles alleen bepalen. Zij hoeft jou daar dan niet bij te betrekken. Heb je wel gezag, dan heeft de moeder bij veel situaties jouw toestemming nodig. Is jouw kind na 1 januari 2023 geboren en heb jij jouw kind erkend? Dan heb je ook automatisch het gezag. Is jouw kind voor die tijd geboren, dan zal je dit zelf moeten regelen. Het gezag kun je digitaal aanvragen bij de rechtbank op Rechtspraak.nl. Ook hier is weer de toestemming van de moeder bij nodig. Geeft zij die niet, dan kun je het gezag aanvragen bij de rechter. Hiervoor kun je een advocaat inschakelen.

Op zoek naar een advocaat?

Ben jij op zoek naar een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie jou het beste kan bijstaan en brengen je graag met de juiste specialist in contact.

Meer informatie