“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Erkenning en gezag

  • Hebben jullie kinderen, maar zijn jullie niet getrouwd? Regel dan de erkenning en het gezag.
  • Hierbij is wel de toestemming van de moeder nodig.
  • Wil zij hier niet aan meewerken, dan helpen wij je graag! Neem contact op voor gratis juridisch advies.
Lees voor

Zijn jullie getrouwd en krijgen jullie kinderen, dan hebben jullie automatisch allebei je kind erkend en ook samen het gezag. Zijn jullie niet getrouwd, dan geldt dit alleen voor de moeder. Als vader moet je zowel de erkenning als het gezag regelen via de gemeente en de rechtbank.

Erkenning

Het regelen van de erkenning doe je bij de gemeente. De meeste mensen doen dit als zij hun kind komen aangeven. Om je kind te kunnen erkennen, heb je wel de toestemming van de moeder nodig. Door jouw kind te erkennen krijg je recht op omgang, wordt het kind jouw erfgenaam, kan het kind jouw achternaam aannemen, krijgt het kind jouw nationaliteit en krijg je als vader een onderhoudsplicht. Wil je er dus voor zorgen dat je jouw kind kunt blijven zien als jullie uit elkaar gaan, dan is het regelen van de erkenning heel belangrijk. Wil de moeder geen toestemming geven voor de erkenning, dan kun je dit afdwingen via de rechter. De rechter geeft dan vervangende toestemming voor de erkenning. Je hebt een advocaat nodig om dit te regelen.

Kinderalimentatie

Ben jij de moeder en wil jij na het uit elkaar gaan kinderalimentatie gaan ontvangen? Dat kan alleen als de ex het kind heeft erkend. Weigert hij jullie kind te erkennen, dan kun je ook dit afdwingen bij de rechter. Dit heet een vaderschapsactie. Een advocaat kan je hier meer over vertellen en je hier verder bij helpen.

Gezag

Een ander belangrijk punt is het gezag. Door gezag aan te vragen zorg je ervoor dat jij ook kunt meebeslissen over belangrijke keuzes in het leven van je kind. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld schoolkeuze, het laten uitvoeren van bepaalde medische behandelingen, maar ook of je kind op vakantie mag naar het buitenland. Heb jij geen gezag, dan kan de moeder alles alleen bepalen. Zij hoeft jou daar dan niet bij te betrekken. Heb je wel gezag, dan heeft de moeder bij veel situaties jouw toestemming nodig. Het gezag kun je digitaal aanvragen bij de rechtbank op Rechtspraak.nl. Ook hier is weer de toestemming van de moeder bij nodig. Geeft zij die niet, dan kun je het gezag aanvragen bij de rechter. Hiervoor kun je een advocaat inschakelen.

Op zoek naar een advocaat?

Ben jij op zoek naar een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie jou het beste kan bijstaan en brengen je graag met de juiste specialist in contact.

Meer informatie