“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe vertel je dat je wil scheiden?

01 jul, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Het spookt misschien al een poosje door je hoofd: je wil scheiden. Dit komt meestal niet zomaar ineens opzetten. Waarschijnlijk speel je al langer met die gedachte maar probeer je er steeds weer het beste van te maken. Want misschien was het gewoon even een dipje. Tot het moment daar is dat je er niet meer omheen kan en je toch echt van jouw partner wil gaan scheiden. Maar hoe vertel je dat eigenlijk?

Je partner vertellen dat je wil scheiden: 5 tips!

Pijn, angst, verdriet… Alle emoties zullen de revue passeren. Want waar ga je wonen? Hoe moet dat met de kinderen? Kortom: een hoop veranderingen en een hoop onzekerheden.
Hoe moeilijk ook, het is belangrijk om met jouw partner in gesprek te gaan. Geef elkaar daarbij de ruimte voor emoties en behandel elkaar vooral met respect.
Wij geven je graag 5 tips mee, die jou kunnen helpen bij het gesprek.

1. Timing en omgeving

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar je gaat praten. Zorg voor een rustige omgeving. Breng de kinderen zo nodig naar opa en oma, zodat jullie samen alle tijd hebben en ongestoord met elkaar kunnen praten. Ook is er dan ruimte voor eventueel een uitbarsting van emoties, die er verbaal uitkomen. Om het maar even subtiel te bewoorden.

2. Hoe en wat vertel je

Wees open en eerlijk en vertel jouw partner waarom je wil scheiden. Vertel daarbij hoe zwaar deze beslissing voor jou is en vertel hoe je je voelt. Als je heel zeker bent dat je wil scheiden maak jouw partner dan ook duidelijk dat jouw beslissing vast staat, zodat er geen valse hoop ontstaat.

3. Hou rekening met de ander

Daar waar jij misschien al wel maanden lang over na hebt kunnen denken, komt bij je partner binnen alsof je zojuist een bom hebt laten vallen. En dat heb je natuurlijk ook. Schreeuwen, verwijten, huilen, uitingen onbegrip en onmacht… Dit hoort er allemaal bij. Hou daarom ook vooral in gedachten dat jij er dus al een poos mee rondloopt en al even hebt kunnen wennen aan het idee. Ga respectvol met de ander om. Voor jouw partner komt nu namelijk alles even in één keer. Probeer dan ook even verwijten te negeren en ga geen discussies aan.

4. Geef elkaar de tijd en de ruimte

Geef elkaar de rust en de ruimte om alles even te verwerken. De emoties mogen er best even zijn. Zodra de heftigste kantjes er een beetje vanaf zijn, kun je verder gaan met het gesprek. Heeft de ander wat meer tijd nodig? Spreek dan af om op een ander moment verder te gaan met het gesprek. Probeer dit wel op korte termijn te doen zodat je niet ieder in een eigen bubbel wegdrijft en het gesprek steeds moeilijker wordt.

5. Bespreek de mogelijkheden

Als jullie allebei een beetje tot rust zijn gekomen kunnen jullie de formele kanten van de scheiding gaan bespreken. Willen jullie een advocaat of een mediator? Komen jullie er samen voor het grootste gedeelte wel uit, dan kan een gezamenlijke advocaat een prima optie zijn om de scheiding in gang te zetten. Willen jullie liever samen, onder begeleiding van een mediator, de zaken bespreken? Dan is dat natuurlijk ook een goede mogelijkheid.

Gun elkaar de ruimte, gun elkaar het beste en ga met respect met elkaar om. Zo zorg je voor een zo soepel mogelijk scheidingstraject. Wel zo fijn, want stress heb je ongetwijfeld al genoeg!