“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verhuizen met kinderen na scheiding

 • Bij gezamenlijk gezag heb je toestemming van je ex nodig om te kunnen verhuizen.
 • Regel vervangende toestemming via de rechter.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Ben je gescheiden en hebben jullie samen het ouderlijk gezag over de kinderen? In dag geval heb je voor de meeste belangrijke beslissingen in het leven van de kinderen de toestemming van de andere ouder nodig. Zo is er toestemming nodig als je met de kinderen op vakantie wil naar het buitenland, voor het aanvragen van een ID of paspoort en voor het uitvoeren van belangrijke medische ingrepen. Wil jij met de kinderen verhuizen na de scheiding, dan is dat natuurlijk ook een belangrijke beslissing in het leven van de kinderen. Dit betekent dan ook dat je ook hier toestemming voor nodig hebt van de andere ouder. Maar wat nou als de andere ouder niet akkoord gaat?

Verhuizen na de scheiding: wat als de ex geen toestemming geeft

Wanneer je gezamenlijk het gezag hebt over je kind, dan heb je dus toestemming van de andere ouder nodig om te mogen verhuizen. Dit geldt ook als je maar een paar kilometer verderop gaat worden. Geeft jouw ex geen toestemming voor de verhuizing, dan kun je de rechter vragen om de verhuizing alsnog goed te keuren. De rechter geeft dan eigenlijk vervangende toestemming.

Het uitgangspunt van een rechter is, dat er een recht is op verhuizen en iemand de mogelijkheid moet krijgen om ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Hierbij wordt naar de belangen van alle betrokken partijen gekeken. Jouw belangen, die van jouw kind en die van de ex.

Tip:
Wil je jouw/jullie huis verkopen. Of ben je van plan een huis te kopen? Dan is de hulp van een ervaren makelaar onmisbaar.

Wij werken samen met Makelaarsland. Ervaren makelaars die jou graag adviseren en verder helpen. Vul je gegevens in op het contactformulier en ze nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Besluit je naar de rechter te stappen om toch toestemming te krijgen voor de verhuizing, dan kun je ervan uit gaan dat er naar de volgende punten gekeken wordt:

 • Is het noodzakelijk om te verhuizen?
 • Is het een impulsieve actie of is er goed over de verhuizing nagedacht? Hoe is de voorbereiding?
 • Hoe kunnen de gevolgen voor de andere ouder en de kinderen gecompenseerd of verzacht worden?
 • Communicatie tussen ouders is van belang. Kunnen ouders onderling overleggen?
 • De rechten van de andere ouder op contact met de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving.
 • Hoe oud zijn de kinderen en hoeveel verandert er voor hen?
 • De eventuele extra kosten van de omgang na de verhuizing
 • De verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg
 • In hoeverre heeft de verhuizing invloed op de omgangsregeling?

Als het gaat om toestemming om te verhuizen wisselen de uitspraken van rechters nogal. Dit maakt de uitkomst van zo’n procedure vrij onzeker. Wellicht is het slim om eerst te proberen om er met de hulp van een mediator uit te komen. Als dit niet lukt en je toch moet procederen dan is het heel belangrijk om dit zorgvuldig te doen door alle omstandigheden helder en duidelijk naar voren te brengen. Een goede familierecht advocaat kan je daarbij helpen. Op die manier is de kans van slagen het grootst.

Wat als de ex geen gezag heeft?

Wanneer je alleen het gezag hebt over je kinderen dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Je mag alle beslissingen zelf maken, maar je moet de andere ouder wel informeren. In principe kun je in dit geval dus gaan en staan waar je wil. Dat scheelt een hoop!

Verhuisafspraken in ouderschapsplan

Wanneer je gaat scheiden of uit elkaar gaat met kinderen wordt er meestal ook een ouderschapsplan opgesteld. In dit ouderschapsplan staan alle afspraken over de kinderen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de omgangsregeling of de verdeling van de vakanties. Meestal zijn er in het ouderschapsplan ook afspraken opgenomen over een eventuele verhuizing. Bekijk goed welke afspraken jullie hebben gemaakt en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. Komt er een procedure, dan zijn de afspraken in dit ouderschapsplan ook van belang. Wanneer je wilt afwijken van de gemaakte afspraak dan zal je dit goed moeten kunnen onderbouwen.

Wat gebeurt er als je zonder toestemming gaat verhuizen?

Besluit je toch samen met jouw kinderen te gaan verhuizen, terwijl de andere ouder geen toestemming heeft gegeven? Dan loop je het risico dat de rechter bepaalt dat je weer moet terugverhuizen. Het kan zelfs zo zijn dat de rechter besluit om de hoofdverblijfplaats toe te wijzen aan de andere ouder. Dit brengt dus wel de nodige risico’s met zich mee.

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over het verhuizen na de scheiding of ben je op zoek naar een goede advocaat of mediator om jou verder te helpen? Onze juridische medewerkers helpen je graag. Zij geven je gratis advies aan de hand van jouw persoonlijke situatie. Bel dan ook gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie