“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat als de ex de woning niet uit wil?

  • Wil je ex na de scheiding de woning niet uit?
  • De rechter kan wat voor je betekenen. Wij leggen de opties uit.
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan, dan zal er ook een oplossing moeten komen voor jullie woning. Wie van jullie blijft hier wonen en wie moet er vertrekken? Of misschien moet de woning wel verkocht worden. Een lastige situatie die nog moeilijker wordt als de ex weigert mee te werken. Want wat als de ex niet wil vertrekken of niet mee wil werken aan de verkoop van de woning?

Huur- of koopwoning?

Om te bekijken wat de mogelijkheden zijn is het eerst belangrijk om te bekijken of jullie samen een huur- of een koopwoning hebben. Of jullie huren of kopen bepaalt uiteindelijk wat je precies kan doen. Wij zullen beide situatie hieronder bespreken.

Uit elkaar met een huurwoning

Gaan jullie uit elkaar en wonen jullie in een huurwoning, dan is de kans groot dat het huurcontract op beide namen staat. In dat geval hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Een lastige situatie, want hoe bepaal je nou wie van de twee ook daadwerkelijk in het huis blijft wonen. Om dit te bepalen kun je bijvoorbeeld bekijken voor wie het het makkelijkst is om een andere woonruimte te vinden of voor wie het het meest logisch is om hier te blijven wonen. Zijn er kinderen dan is het meestal de verzorgende ouder die samen met de kinderen in de woning blijft.

Komen jullie hier samen niet uit en weigert jouw ex om de huurwoning te verlaten, dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de situatie bekijken en uiteindelijk een knoop doorhakken en bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.

Om naar de rechter te kunnen stappen, heb je wel een advocaat nodig. Ben jij op zoek naar een goede advocaat die jou kan helpen om de woning toegewezen te krijgen? Wij brengen je graag vrijblijvend in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt!

Uit elkaar met een koopwoning

De financieel scheidingsexperts denken graag mee wat te doen met de koopwoning. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. De volgende opties zijn mogelijk bij een koopwoning:

  1. Jullie laten de situatie zoals hij nu is: De hypotheek staat op beide namen. Eén van jullie wil graag in de woning blijven wonen en kan de maandlasten wel betalen, maar de hypotheek niet op naam krijgen. In dat geval kunnen jullie er samen voor kiezen om de situatie te laten zoals hij is. Op papier blijft het huis dus van jullie samen. Onderling spreken jullie af dat degene die in het huis blijft wonen voortaan ook de kosten betaalt. Op zich kan dit een goede oplossing zijn. Helemaal als je niet zo makkelijk ergens anders terecht kan. Toch heeft het ook nadelen. Jullie blijven aan elkaar verbonden, de hypotheekverstrekker kan nog steeds bij jullie allebei aankloppen als degene die in het huis blijft wonen niet betaalt en doordat er al een hypotheek op je naam staat is het niet mogelijk om een ander huis te kopen. Het is dus een oplossing, maar meestal van tijdelijke aard.
  2. Een van de twee neemt de hypotheek over: Wil één van jullie graag in het huis blijven wonen en vindt de ander dit geen probleem, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van de ervaren financieel experts van NBG. Doordat hun experts zich hebben gespecialiseerd in echtscheidingen is er vaak meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. Zij doen een quickscan waardoor al veel duidelijk wordt over jouw opties. Kan je bijvoorbeeld de hypotheek in je eentje overnemen? Als dit mogelijk is moet je er wel aan denken dat het in veel gevallen de bedoeling is dat jij jouw ex uitkoopt. Er moet dan een uitkoopsom worden betaald die gebaseerd wordt op de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek die op het huis rust. Hier moet financieel dan wel ruimte voor zijn.
  3. De woning wordt verkocht: Kunnen jullie de hypotheek allebei niet overnemen en is het geen optie om de situatie zo te laten zoals hij is, dan kan je ervoor kiezen de woning te verkopen. Eventuele over- of onderwaarde wordt tussen jullie verdeeld.
Tip:
Als je gaat scheiden is het fijn als je helder hebt wat verstandig is met betrekking tot jullie woning. Een adviseur van Hypotheek Visie kijkt graag met jullie mee. Zij kijken naar jouw persoonlijke situatie en gaan op zoek naar de beste financiële oplossing. Krijg inzicht in jouw mogelijkheden en plan een vrijblijvend gesprek in met een financieel scheidingsexpert van NBG .

Voorbeeld uit de praktijk

Paul en Lotte zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Samen hebben zij een koophuis. Helaas gaat het niet goed met hun relatie en zij besluiten te gaan scheiden. Lotte heeft gelukkig snel een andere woonruimte gevonden en vertrekt. Paul wil eigenlijk graag in de woning blijven wonen, maar al snel blijkt dat hij de hypotheek niet rond kan krijgen. Samen besluiten ze dat Paul nog enige tijd in de koopwoning mag blijven tot hij iets anders heeft gevonden.

Twee jaar later is Lotte het helemaal zat. Paul zit nog steeds in de koopwoning en doet geen enkele moeite om een andere woning te vinden. Hij vindt het wel best zo. Zij heeft hem er meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. Iedere keer belooft hij dat hij actie gaat ondernemen, maar in de praktijk gebeurt er niets. Lotte is het zat. Daarnaast wil zij eigenlijk samen met haar nieuwe vriend een huis kopen, maar dat kan niet doordat er al een hypotheek op haar naam staat.

Lotte besluit actie te ondernemen. Ze geeft hem nog één kans, maar net als eerst onderneemt Paul helemaal niets. Meewerken aan de verkoop van de woning wil hij ook niet. Lotte is ten einde raad en stapt binnen bij een advocaat. Deze gaat haar helpen. Ze stappen naar de rechter en vragen de rechter om vervangende toestemming te geven voor de verkoop van de woning. De rechter gaat hierin mee. Uiteindelijk is de woning vier maanden later verkocht en moet Paul de woning toch nog verlaten.

Verkoop afdwingen via de rechter

Wil jij de woning verkopen, maar wil de ex niet meewerken en kan hij/zij de hypotheek ook niet overnemen? In dat geval kan je de verkoop van de woning afdwingen via de rechter. Je vraagt de rechter dan om vervangende toestemming te geven voor de verkoop van de woning. In plaats van jouw ex zet de rechter dan zijn/haar handtekening. Op die manier kan jij jouw ex eigenlijk min of meer buitenspel zetten. Dit kan alleen als de ex echt niet wil meewerken.

MakelaarslandIs alles uiteindelijk geregeld dan kunnen wij je helpen aan een goede makelaar. Wij werken samen met Makelaarsland. Wil je weten hoe zij werken en wat de kosten zijn? Vul dan het contactformulier in en Makelaarsland belt je om je vrijblijvend te informeren over de verschillende mogelijkheden.
Zo weet je al gauw waar je aan toe bent.

Advocaat nodig? Kies voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

mediationtraject stappenWil jij de huurwoning toegewezen krijgen? Wil je vervangende toestemming om de woning te verkopen of heb je hulp nodig om tot goede afspraken te komen over het uitkopen? In dat geval kan een advocaat je goed helpen. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend in contact te komen met een goede advocaat bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent en dat je de hulp krijgt die jij nodig hebt.

Meer informatie