“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

We moeten langer doorwerken en kunnen pas later gaan genieten van ons pensioen. Voor gescheiden stellen, waarbij recht is op de helft van het pensioen van de ex betekent dit, dat je soms een stuk langer moet wachten tot het pensioen eindelijk wordt uitgekeerd.

De pensioenverdeling

Hoe er met het pensioen wordt omgegaan is afhankelijk van het moment dat je bent gescheiden. Was dit voor 27 november 1981, dan is er geen recht op het pensioenpotje van de ex. Ben je tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden, dan geldt het Boon van Loon arrest. Sinds april 1995 is er de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (VPS) en maak je dus aanspraak op een deel van het pensioen van de ex.

Gevolgen langer doorwerken

De AOW-leeftijd wordt flink omhoog geschroefd. Van 65 gaat het naar 66 in 2018 en naar 67 in 2021. Daarna is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Ben je geboren na 30 september 1955, dan zul je minimaal tot je 67ste en drie maanden moeten werken. De datum waarop je met pensioen kan wordt vijf jaar van te voren bekend. Langer doorwerken betekent dat het pensioen pas later wordt uitgekeerd. Ook de ex krijgt zijn/haar deel een stuk later. Het pensioen wordt pas uitgekeerd als de ex ook daadwerkelijk met pensioen gaat. In sommige gevallen kan dit nogal wat gevolgen hebben. Mensen besluiten wel te stoppen met werken, maar wat bij te gaan verdienen om de AOW aan te vullen. Ze kiezen ervoor nog geen pensioen aan te vragen, omdat dat financieel nog niet nodig is. Dit betekent dan ook dat de ex kan fluiten naar het pensioen.