“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden zonder advocaat

  • Bij een scheiding is altijd een advocaat nodig.
  • Wij brengen je in contact met een ervaren advocaat!
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Wist je dat scheiden zonder advocaat onmogelijk is? Je hebt namelijk altijd een advocaat nodig om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. De advocaat is de enige die dit mag en kan doen. Scheiden zonder advocaat kan dus op geen enkele manier.

Het is wel mogelijk om het inschakelen van de advocaat te beperken tot alleen het indienen van de scheiding. Het maken van alle overige afspraken kan je ook op een andere manier doen. Op die manier kan je flink besparen op de kosten van de scheiding. Je hebt hierbij de volgende mogelijkheden:

  • Samen afspraken maken
  • Online scheiden 
  • Mediation 
  • Toch een advocaat inschakelen

Wij zetten al deze mogelijkheden even voor je op een rijtje. Op die manier kan je goed zien welke methode bij jou past.

Let op:
Scheiden zonder advocaat is onmogelijk! Een advocaat is de enige die de scheiding kan indienen bij de rechtbank.

Samen afspraken maken

Kunnen jullie goed met elkaar overleggen en hoeft er niet zoveel geregeld te worden, dan staat het jullie vrij om samen om de keukentafel de nodige afspraken op papier te zetten. Probeer de afspraken zo concreet mogelijk te maken. Hierbij is het belangrijk om overal aan te denken en alles zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Met dit pakket aan afspraken onder je arm ga je vervolgens naar de advocaat.

De advocaat giet jullie afspraken in de juiste vorm en dient dit in bij de rechter. Een snelle en goedkope manier van scheiden, maar wel lastig omdat je alles zelf moet verzinnen. Vooral het maken van bijvoorbeeld berekeningen is behoorlijk lastig en kan voor problemen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw rechten. Weet jij totaal niet waar je recht op hebt, dan gooi je misschien wel je eigen glazen in met bepaalde afspraken.

Online scheiden

Kunnen jullie goed met elkaar overleggen, weten jullie grotendeels hoe jullie het willen doen of hoeft er eigenlijk nauwelijks iets te worden afgesproken, maar wil je wel enige houvast? In dat geval kan online scheiden iets voor jullie zijn. Ook hierbij maken jullie samen alle afspraken met daarbij het grote verschil dat je een voorbeeld convenant krijgt dat jullie moeten invullen. Alle belangrijke zaken komen hierin aan bod. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

Tip:
Kies je voor online scheiden dan kan je kiezen uit verschillende pakketten. Op die manier bepaal je eigenlijk zelf hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Wil je hier advies over, dan mag je ons altijd bellen of vul ons contactformulier in!

Vinden jullie het lastig om bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie te bepalen of moet er een ouderschapsplan komen, dan kies je een online scheiden pakket dat daarin voorziet. Op die manier is alles goed en op de juiste manier geregeld. Het fijne van online scheiden is dat je niet meer op zoek hoeft naar een advocaat. Jullie vullen alles in en de rest wordt voor jullie geregeld. Wel zo prettig en daarnaast ook snel en betaalbaar.

Al met al is online scheiden een snelle en goedkope manier van scheiden.

Mediation

Hebben jullie wat meer begeleiding nodig of moet er simpelweg best veel geregeld worden, dan kan een mediator jullie hier goed bij helpen. Jullie kunnen alleen bij een mediator terecht als jullie de intentie hebben om er samen uit te komen en nog redelijk met elkaar kunnen overleggen. Is dat het geval, dan gaan jullie samen met de mediator in gesprek om tot goede afspraken te komen. De mediator begeleidt deze gesprekken en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Daarnaast wijst de mediator je op zaken die geregeld moeten worden en kan de mediator bijvoorbeeld meerdere mogelijkheden op een rijtje zetten.

Alle afspraken die jullie via de mediator maken worden op papier gezet in een echtscheidingsconvenant. Is alles klaar, dan wordt dit convenant door de mediator zelf (als deze toevallig ook advocaat is) of door een aangesloten advocaat ingediend bij de rechter. Ook hierbij hoef je dus niet ook nog zelf op zoek naar een advocaat. Het inschakelen van een mediator is aan te raden als jullie samen kinderen hebben. Er moeten dan afspraken komen over de omgang, de verdeling van de vakanties, de kinderalimentatie enzovoort. Het is best lastig om dit helemaal zelf te doen. Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan is mediation ook nog eens een hele goedkope oplossing!

Toch een advocaat

In sommige gevallen is het toch echt verstandig om een advocaat in te schakelen. Wij leggen je graag uit waarom. Willen jullie de scheiding gaan regelen, maar staan jullie op bepaalde punten eigenlijk recht tegenover elkaar? Dan komen jullie hier waarschijnlijk niet samen uit. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat jij voornamelijk voor de kinderen gaat zorgen, maar geeft de ex al aan dat hij/zij toch echt niet van plan is om kinderalimentatie te betalen, dan weet je eigenlijk al dat overleggen niet heel veel zin heeft. Je kunt dan wel een mediationtraject starten, maar als jullie hier niet uitkomen dan heeft dat niet zoveel zin. Het inschakelen van de mediator is dan waarschijnlijk weggegooid geld. Je kan dan dus beter direct kiezen voor het inschakelen van een advocaat.

Ook als er op financieel vlak veel geregeld moet worden en één van jullie zelfstandig ondernemer is, is het slim om een advocaat in te schakelen. Een advocaat is goed onderlegd op financieel gebied en kan jullie op financieel en fiscaal vlak goed helpen bij het maken van goede afspraken. Is jouw ex zelfstandig ondernemer en heb jij zelf maar weinig zicht op wat er in het bedrijf speelt, ook dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

Voorbeeld uit de praktijk

Paul en Ineke hebben samen twee kinderen van 4 en 5 jaar oud. Helaas is hun relatie stukgelopen en hebben zij besloten te gaan scheiden. Ineke is degene die thuis altijd voor de kinderen zorgt. Zij werkt hierdoor ook parttime. Paul heeft een drukke fulltime baan en is de kostwinner van het gezin.

Zij besluiten samen om tafel te gaan om te kijken of zij alvast de nodige afspraken op papier kunnen zetten. Dit blijkt eigenlijk best wel makkelijk te gaan. Ze staan er behoorlijk hetzelfde in en het duurt dan ook niet lang voor alle afspraken over de kinderen netjes op papier staan. Ook op financieel vlak zijn ze er eigenlijk snel uit. 

Doordat het maken van afspraken zo soepeltjes verloopt besluiten Paul en Ineke om geen onnodige kosten te maken. Het inschakelen van een advocaat is in hun situatie niet nodig en ook mediation is eigenlijk overbodig, aangezien ze er samen al helemaal uit zijn. Zij kiezen dan ook voor online scheiden. Op die manier is de scheiding snel en goedkoop geregeld. 

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Wij snappen dat het best moeilijk kan zijn om te kiezen welke manier van scheiden het beste bij jullie past. Er komt nogal wat op je af als je besluit te gaan scheiden. Wij helpen je hier dan ook graag bij. Onze medewerkers kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten welke manier van scheiden hebt beste bij jullie zou passen. Hierbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de kosten. Wat zou de beste, maar ook de goedkoopste optie zijn. Je krijgt vrijblijvend advies van onze medewerkers. Daarnaast kunnen zij je ook eventueel in contact brengen met een goede advocaat of mediator bij jou in de buurt of kunnen zij je wijzen op de beste online scheiden optie. 

Meer informatie