“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

20 procent van kinderen ziet vader niet meer na scheiding

19 okt, 2018 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

20 procent van de kinderen van gescheiden ouders hebben op latere leeftijd nog nauwelijks contact met hun vader. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een goede omgangsregeling is voor kinderen heel belangrijk.

Generatie

Het onderzoek spitste zich toe op de generatie kinderen die zijn opgegroeid tussen 1971 en 1991. In deze periode kwamen er ineens veel meer scheidingen voor in Nederland en waren omgangsregelingen en co-ouderschappen nog niet zo normaal als nu. Van de kinderen van gescheiden ouders uit deze periode heeft 20 procent zijn vader het afgelopen jaar niet gezien.

Buiten beeld

In de betreffende periode waren de traditionele rolpatronen nog flink van kracht in de samenleving. Moeder bleef thuis en zorgde voor de kinderen, terwijl vader werkte. Bij veel scheidingen verdween de vader na de scheiding al snel buiten beeld of het contact verwaterde uiteindelijk.

Meer betrokken

Vaders van nu zijn over het algemeen veel meer betrokken bij de opvoeding en ook de traditionele rolpatronen zijn er eigenlijk niet meer. De rol van vaders is de afgelopen jaren compleet veranderd en belangrijker geworden. Ook is er nu veel meer aandacht voor de omgangsregeling na de scheiding, waardoor ook vaders veel contact met hun kinderen houden. Toch is er ook nu nog regelmatig sprake van ouderverstoting, waarbij de vader vaak het slachtoffer is en zijn kinderen uiteindelijk niet meer ziet.