Co-ouderschap

Als jullie gaan scheiden moeten er afspraken komen over de kinderen. Deze afspraken komen te staan in een ouderschapsplan. Bij het maken van de afspraken kunnen jullie kiezen voor co-ouderschap.

Willen jullie graag co-ouderschap en zijn jullie op zoek naar de juiste juridische hulp? Wij brengen u in contact met de geschikte professional bij u in de buurt.
TIP:

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen. In de praktijk is co-ouderschap een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn. De manier waarop dit wordt ingedeeld staat vrij. Zo zijn er gezinnen waarbij de ene week de kinderen bij de moeder zijn en de andere week bij de vader. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet en dat is best lang. De meeste ouders kiezen er dan ook voor om de week op te delen; bijvoorbeeld de eerste vier dagen van de week bij de moeder en daarna drie dagen bij de vader. De manier waarop jullie de week indelen is grotendeels afhankelijk van jullie wensen, gewoonten en werkschema.

Kenmerkend voor co-ouderschap is dat beide ouders betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De kinderen maken deel uit van twee huishoudens en wonen om en om bij jou en je ex-partner. Gezamenlijk gezag is bij co-ouderschap meestal wel handig. Het is niet verplicht, maar het is het prettigst als beide ouders evenveel te zeggen hebben over de kinderen.

Bekijk alle voor- en nadelen over co-ouderschap op een rij.

Past co-ouderschap bij ons?

De belangrijkste voorwaarde om co-ouderschap tot een succes te maken is dat er goed overleg mogelijk is. Hierbij moeten jullie beiden de juiste instelling hebben en bereid zijn om elkaar nog regelmatig te zien en te spreken. Daarnaast is de mening van de kinderen belangrijk. Zij moeten met deze regeling om kunnen gaan. Sommige kinderen kunnen er niet tegen dat ze geen vaste plek hebben, andere kinderen vinden dit geen probleem. Het is van belang dat de kinderen er geen ernstige negatieve gevolgen van ondervinden. Houd er rekening mee dat naarmate de kinderen ouder worden, zij steeds meer zelf zullen gaan bepalen bij wie ze willen zijn en wanneer.

Co-ouderschap en alimentatie

Bij co-ouderschap gelden er andere regels op het gebied van alimentatie, dan bij andere omgangsregelingen. Je kan hier op verschillende manieren mee om gaan. Als er een echte 50/50 verdeling is van de zorg van de kinderen kun je ervan uit gaan dat jullie allebei gelijke kosten hebben. Degene met het hoogste inkomen kan deze kosten makkelijker dragen dan degene met het laagste inkomen. Het is dan ook gebruikelijk dat degene met het hoge inkomen toch nog een stukje alimentatie betaald aan degene met het lage inkomen. Een andere mogelijkheid is het openen van een kinderrekening, waar jullie allebei maandelijks een bedrag in storten (naar rato) en waar ook bijvoorbeeld de kinderbijslag op wordt gestort. Zo hebben jullie allebei zicht op de uitgaven en kunnen jullie allebei eens met de kinderen de stad in om nieuwe kleren te kopen. Natuurlijk kunnen jullie hier ook van afwijken en hele andere afspraken maken.

Ook in het geval van co-ouderschap moet een draagkrachtberekening uitgevoerd worden om de alimentatie te bepalen.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!