“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsplan

 • Uit elkaar met kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht!
 • Download ons gratis ouderschapsplan.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Ouderschapsplan verplicht

Gaan jullie scheiden of wonen jullie samen en gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan zijn jullie in de meeste gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie samen over de kinderen maken. Maar wanneer ben je nou eigenlijk verplicht om zo’n ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben en:

 • als jullie gaan scheiden;
 • bij een scheiding van tafel en bed;
 • bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap;
 • als jullie uit elkaar gaan en allebei gezag hebben.

Ga zelf aan de slag en maak gebruik van ons gratis ouderschapsplan ! Deze is opgesteld door advocaten.

Heb je al een advocaat of mediator? Bel ons direct op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij regelen een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een ervaren advocaat. Doordat wij eerst jouw persoonlijke situatie bespreken weet je zeker dat je een advocaat krijgt die bij je past.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie maken over jullie minderjarige kinderen. Wat je allemaal afspreekt is aan jullie, er zijn wel een aantal punten verplicht:

 • De omgangsregeling en de verdeling van de vakanties.
 • De afspraken over de kosten van de kinderen (kinderalimentatie).
 • De verdeling van de zorg- en opvoedtaken.
 • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kinderen.
 • Hoe jullie met elkaar overleggen wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Het is ook slim om afspraken te maken over zaken als schoolkosten en sport. Wanneer het ouderschapsplan compleet is wordt het toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant en ingediend bij de rechter.

Jullie kind(eren) erbij betrekken

Het is belangrijk en daarnaast verplicht om jullie kind(eren) bij het opstellen van het ouderschapsplan te betrekken. Door de zaken uit het plan samen te bespreken krijgt je kind de mogelijkheid om te praten over de scheiding en zich te uiten. Daarnaast kan een kind wat oud genoeg is ook zelf aangeven wat hij/zij belangrijk vindt. Ze voelen zich dan gehoord en gewaardeerd. Pas wel op dat je het kind niet betrekt in de strijd of laat kiezen tussen de ouders. Ook kan een minderjarig kind niet zelf bepalen hoe de omgangsregeling eruit komt te zien. Jullie bepalen als ouders de afspraken, maar kunnen daarbij wel rekening houden met de wensen van de kinderen.

Hoe maak je een ouderschapsplan?

Maar hoe maak je een ouderschapsplan? Je kan samen om tafel gaan zitten en alles op papier zetten, maar het moet wel in de juiste vorm gegoten worden. Daarnaast moet je er op letten dat het document aan alle eisen voldoet. Het is belangrijk om alles goed te regelen. Dit voorkomt een hoop problemen. Een mediator of advocaat kan jullie hier ook bij helpen. Maar jullie kunnen ook samen aan de slag. Download hiervoor ons gratis ouderschapsplan. Deze is opgesteld in samenwerking met een advocaat. Dit scheelt jullie straks tijd en geld bij de advocaat. Heb je vragen? Geen zorgen, onze medewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar om jullie vragen te beantwoorden. 

Advocaat of mediator nodig?

Wij kunnen je ook helpen aan een goede familierecht advocaat of mediator. Hoe werkt dit? Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons ons contactformulier in. Wij bespreken jouw persoonlijke situatie en je kan ons rustig al jouw vragen stellen. Wij beantwoorden jouw vragen en brengen je in contact met de specialist die bij je past. Daar heb je altijd recht op een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je zit dus nog niet ergens aan vast!

Meer informatie