“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsplan

 • Uit elkaar met kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht!
 • Maak een officieel ouderschapsplan via onze ouderschapsplanmodule.
 • Hulp nodig? Wij helpen je graag op weg.
9,6
Klanten vertellen

1201 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden of wonen jullie samen en gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan zijn jullie in de meeste gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie samen over de kinderen maken.

Ouderschapsplan verplicht

Maar wanneer ben je nou eigenlijk verplicht om zo’n ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben en:

 • als jullie gaan scheiden;
 • bij een scheiding van tafel en bed;
 • bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap;
 • als jullie uit elkaar gaan en allebei gezag hebben.
Tip:
Maak gebruik van onze online Ouderschapsplan module! Deze is opgesteld door advocaten!

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie maken over jullie minderjarige kinderen. Wat je allemaal afspreekt is aan jullie, er zijn wel een aantal punten verplicht:

 • De omgangsregeling en de verdeling van de vakanties.
 • De afspraken over de kosten van de kinderen (kinderalimentatie).
 • De verdeling van de zorg- en opvoedtaken.
 • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kinderen.
 • Hoe jullie met elkaar overleggen wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Het is ook slim om afspraken te maken over zaken als schoolkosten en sport. Wanneer het ouderschapsplan compleet is wordt het toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant en ingediend bij de rechter.

Jullie kind(eren) erbij betrekken

Het is belangrijk en daarnaast verplicht om jullie kind(eren) bij het opstellen van het ouderschapsplan te betrekken. Door de zaken uit het plan samen te bespreken krijgt je kind de mogelijkheid om te praten over de scheiding en zich te uiten. Daarnaast kan een kind wat oud genoeg is ook zelf aangeven wat hij/zij belangrijk vindt. Ze voelen zich dan gehoord en gewaardeerd. Pas wel op dat je het kind niet betrekt in de strijd of laat kiezen tussen de ouders. Ook kan een minderjarig kind niet zelf bepalen hoe de omgangsregeling eruit komt te zien. Jullie bepalen als ouders de afspraken, maar kunnen daarbij wel rekening houden met de wensen van de kinderen.

Hoe maak je een ouderschapsplan?

Maar hoe maak je nou eigenlijk zo’n ouderschapsplan? Je kan natuurlijk samen om tafel gaan zitten en alles op papier zetten, maar het moet wel in de juiste vorm gegoten worden. Daarnaast moet je er op letten dat het document aan alle eisen voldoet. Het is belangrijk om alles goed te regelen. Dit voorkomt een hoop problemen. Een mediator of advocaat kan jullie hier ook bij helpen. Maar jullie kunnen ook samen aan de slag met onze online Ouderschapsplan module die is opgesteld in samenwerking met een advocaat. Dit scheelt jullie geld. Maak voor slechts €19,95 een rechtsgeldig ouderschapsplan geheel op maat. Heb je vragen? Geen zorgen, onze medewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar om jullie vragen te beantwoorden. Neem het plan vervolgens mee naar jullie mediator of advocaat. Dit scheelt de advocaat of mediator werk en jullie geld!

Onze ouderschapsplan module

Willen jullie een goed en rechtsgeldig document, maar hier geen honderden euro’s aan kwijt zijn? Maak dan gebruik van onze online Ouderschapsplan module. Dit ouderschapsplan is geheel op maat en in samenwerking met een advocaat gemaakt. Zo weten jullie zijn jullie ervan verzekerd dat het document juridisch klopt en dat alles wat belangrijk is aan bod komt. Zo gaat het in zijn werk:

 • Ga naar onze ouderschapsplan module en registreer je. Wanneer je geregistreerd bent kan je het plan tussentijds opslaan en later afmaken.
 • Samen beantwoorden jullie algemene vragen (bijvoorbeeld de namen van de kinderen) en specifieke vragen (bijvoorbeeld de verdeling van de vakanties).
 • De module geeft je suggesties, maar geeft ook ruimte om met een andere oplossing te komen. Je kunt dus kiezen uit een aantal mogelijkheden, maar je kunt hier ook je eigen dingen aan toevoegen.
 • Alle belangrijke onderwerpen komen voorbij! Zo weet je zeker dat je niets vergeet.
 • Nog even ergens goed over nadenken? Tussentijds opslaan is geen probleem.
 • Komen jullie er niet helemaal uit? Vraag dan gratis advies aan onze juridische medewerkers.
 • Alles ingevuld? Dan kun je tijdelijk voor €19,95 incl. btw het ouderschapsplan in de goede vorm downloaden als Word-bestand. Eerst wordt jullie plan echter gratis gecontroleerd door ons team op eventuele foutheden. Binnen 1 werkdag staat het plan klaar in jullie online omgeving.
 • Hier kunnen jullie allebei je handtekening onder zetten en je hebt een rechtsgeldig document.
 • Het is mogelijk samen nog aanpassingen te doen aan het Word-document op het moment dat er iets verandert.
 • Zijn jullie bezig met het regelen van de scheiding met een advocaat of mediator? Neem dit ouderschapsplan dan mee. Dit kan aan het convenant worden toegevoegd. Wanneer jullie al een ouderschapsplan hebben bespaart dit kosten bij de advocaat!

Heb je vragen over de Ouderschapsplan module? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Tussen 9.00 en 17.15 zijn zij ook bereikbaar op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Zij helpen je graag verder. Ook kunnen zij je eventueel in contact brengen met een specialist die je kan helpen.

Meer informatie