“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsplan

 • Scheiden met kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht!
 • Maak zelf een officieel ouderschapsplan via onze ouderschapsplanmodule.
 • Hulp nodig? Wij helpen je graag op weg.
9,2
Klanten vertellen

229 beoordelingen

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan zijn jullie in de meeste gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan komen alle afspraken te staan die jullie maken over de kinderen. Zo staat alles duidelijk op papier en kan hier ook geen discussie over ontstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de omgangsregeling, de alimentatie, de verdeling van de vakanties en andere belangrijke afspraken over de zorg en de opvoeding van de kinderen. Jullie kunnen een mediator of advocaat inschakelen om te helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan, maar je kunt ook samen om tafel om dit te regelen. Het opstellen van het ouderschapsplan is een belangrijk onderdeel van het stappenplan voor het regelen van de scheiding.

Ouderschapsplan verplicht

Zijn er kinderen tot 18 jaar, dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen als:

 • jullie gaan scheiden;
 • jullie willen scheiden van tafel en bed;
 • het geregistreerd partnerschap wordt beëindigd;
 • jullie gezamenlijk gezag hebben en uit elkaar gaan.

Het doel van het opstellen van een ouderschapsplan is dat jullie als ouders goed nadenken over de consequenties van de scheiding voor jullie kinderen. Het plan verplicht jullie om goede afspraken te maken, voor nu en voor de toekomst.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten afspraken komen te staan over jullie minderjarige kinderen. De invulling van het plan mogen jullie samen bepalen. Er zijn echter wel een aantal minimumeisen over de inhoud. Jullie moeten in ieder geval afspraken maken over:

 • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
 • de omgangsregeling;
 • de manier waarop jullie elkaar op de hoogte houden over de kinderen;
 • de kinderalimentatie;
 • hoe jullie met elkaar overleggen als dat nodig is.

Ook moeten jullie samen zorgen dat formele zaken goed geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij de gemeente of het aanvragen van een paspoort of visum.

In het verzoekschrift tot echtscheiding is het belangrijk om aan te geven hoe jullie de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan betrokken hebben. Vooral bij wat oudere kinderen kun je de kinderen natuurlijk heel goed vragen wat zij nou zelf een fijne omgangsregeling zouden vinden.

Hoe leggen we de afspraken vast?

Het is belangrijk dat al deze afspraken op de goede manier op papier komen te staan. Hebben jullie een mediator of een advocaat ingeschakeld om te helpen bij de scheiding? Dan zal deze jullie waarschijnlijk ook helpen met het opstellen van een goed ouderschapsplan. Dit brengt vaak wel de nodige kosten met zich mee. Wil je dit vermijden en kunnen jullie goed met elkaar overleggen, dan kun je op onze site ook een ouderschapsplan downloaden.

Meer weten over de ouderschapsplanmodule? Neem gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

Afspraken over de toekomst

Het opstellen van het ouderschapsplan zorgt ervoor dat jullie goed gaan nadenken over de afspraken die jullie maken. De meeste afspraken, zoals de omgangsregeling, zullen ook meteen worden toegepast. Maar het is ook belangrijk om alvast afspraken te maken over situaties in de toekomst. Het is belangrijk nu alvast te bepalen op welke manier jullie hier eventueel mee omgaan. Hierbij kun je denken aan situaties als:

 • slechte prestaties op school, leer-ondersteuning;
 • schoolkeuze;
 • sportkeuzes;
 • volmacht in kritieke situaties;
 • behandeling bij ziekte;
 • normen en waarden;
 • opvoeding (zakgeld, bedtijden, wat mag wel en wat mag niet);
 • kosten als het kind gaat studeren.

Vergeet daarnaast niet af te spreken om af en toe het ouderschapsplan samen even door te nemen. Jullie kind gaat nu misschien nog niet naar school, maar die situatie zal veranderen. Besluit tegen die tijd welke afspraken daarover gemaakt worden.

Let op:
In deze turbulente periode is het verstandig om op tijd de hulp van een mediator in te schakelen. Een mediator begeleidt jullie in het maken van goede afspraken, voor nu en in de toekomst. Wij brengen je graag met een goede mediator in contact.

Zelfs als jullie een ouderschapsplan opgesteld hebben, kan het toch nog mis gaan. Omgangsbegeleiding kan dan uitkomst bieden.

Problemen met het ouderschapsplan

Soms is het lastig om samen tot afspraken te komen. Zijn er punten waar jullie samen echt niet uit komen, dan zal de rechter hier uiteindelijk een besluit in nemen. Uiteindelijk ligt er dan een duidelijk ouderschapsplan. Het is natuurlijk de bedoeling dat jullie je hier ook aan houden. Helaas gaat dit niet altijd goed en ontstaan er regelmatig problemen rond het ouderschapsplan. Zo kan het zijn dat de ex de alimentatie niet betaalt of misschien houdt hij/zij zich wel niet aan de omgangsregeling. Dit soort dingen kunnen voor flink wat discussie zorgen. Vaak is hier wel een oplossing voor te vinden.

Loop jij tegen problemen aan wat betreft het ouderschapsplan? Leg jouw situatie vrijblijvend aan ons voor op telefoonnummer 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of neem contact op via het contactformulier. Wij kijken wat je het beste kunt doen.

Meer informatie