Financiën bij de scheiding

Ga je scheiden, dan spelen naast alle emoties ook de financiën een grote rol. De financiële gevolgen van een echtscheiding kunnen groot zijn. Dat is niet iets waar je graag mee bezig gaat op dit moment, maar het is wel heel belangrijk voor de toekomst. We hebben de financiële en fiscale gevolgen daarom voor je op een rijtje gezet. Welke financiële gevolgen heeft de scheiding? Wat kost het om te scheiden en hoe kijkt de Belastingdienst tegen een scheiding aan? En hoe zit het met je pensioen?

Kosten van een scheiding

Scheiden is niet gratis. Een advocaat moet je betalen, maar ook aan een uitspraak van de rechtbank zijn kosten verbonden. Waar moet je rekening mee houden?

lees meer

Scheiden en belasting

Grofweg zijn de kosten die jij moet maken voor het verkrijgen van een inkomen aftrekbaar voor de belasting. Maar hoe zit het precies? En heeft een scheiding invloed op je heffingskortingen?

lees meer

Scheiden en de woning

Als je gaat scheiden en jullie gezamenlijke woning moet worden verkocht, heeft dat ook fiscale gevolgen. Welke aftrekposten mag je opgeven voor de belasting? En hoe zit het met de eigenwoningreserve?

lees meer

Scheiden en tegemoetkomingen

Als je voordat je ging scheiden recht had op bepaalde toeslagen of tegemoetkomingen, kan dit veranderen na je scheiding. Hoe zit het na je scheiding met de uitbetaling van kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag, bijstandsuitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag en tegemoetkoming ouders?

lees meer

Scheiden en pensioen

Jouw ex-partner moet zijn pensioen later met jou delen. Hoe dat moet staat in de Wet verevening pensioenrechten. Je kunt samen ook afspraken maken over die verdeling.

lees meer

Testament aanpassen na scheiden

Na je echtscheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. Bekijk dan of er een ontsnappingsclausule is opgenomen in je testament. Zorg er in ieder geval voor dat je testament na je scheiding weer up-to-date is.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!