“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Advocaat bij echtscheiding

  • Het is belangrijk om de juiste hulp in te schakelen bij de scheiding.
  • Hierbij kun je kiezen tussen een mediator of een (gezamenlijke) advocaat.
  • Wil jij weten wie jou het beste kan helpen? Wij geven je graag advies!
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Lees voor

Een goede familierecht advocaat is tijdens het scheidingsproces eigenlijk onmisbaar. Hij of zij is de enige die jullie scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Alleen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is geen advocaat verplicht. Bij alle andere vormen van scheiding is een advocaat wel verplicht.

Advocaat bij echtscheiding inschakelen?

Wanneer je een advocaat inschakelt bepaal je zelf. Zo kun je besluiten de advocaat al in een vroeg stadium bij de scheiding te betrekken. Vaak is dit wel prettig. De advocaat vertelt je precies wat er allemaal geregeld moet worden en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Je kan er ook voor kiezen om een advocaat pas in een later stadium in te schakelen. Bijvoorbeeld als alle afspraken al zijn gemaakt en het alleen nog maar in de goede vorm gegoten moet worden en moet worden ingediend. Het is belangrijk dat je kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in het familierecht. De familierecht advocaat zal je aan de hand nemen om de verschillende stappen te doorlopen.

Een gezamenlijke advocaat

Wil je niet tegenover elkaar in de rechtbank komen te staan, dan kunnen jullie een gezamenlijke advocaat in de arm nemen. Hou goed in het achterhoofd dat een gezamenlijke advocaat geen mediator is. Er bestaan grote verschillen tussen een advocaat en mediator.

Jullie advocaat zal de echtscheiding juridisch helemaal met jullie doorlopen. Hij of zij zal duidelijk maken welke afspraken er in het echtscheidingsverzoek moeten komen te staan en helpt jullie met het maken van alle nodige afspraken. Hierbij zal de advocaat allebei jullie belangen behartigen. Omdat de advocaat voor jullie samen aan de slag gaat, zal hij/zij ook neutraal moeten blijven. Er mag geen partij gekozen worden.  Als alle afspraken zijn gemaakt en het verzoek compleet is, stuurt jullie advocaat dit naar de rechtbank.

Een eigen advocaat

Lukt het niet om samen om tafel te gaan en tot afspraken te komen, dan ben je eigenlijk wel genoodzaakt om een eigen advocaat in de arm te nemen. Met jouw eigen advocaat bespreek je jouw wensen wat betreft de scheiding. Hoe zou jij het graag geregeld zien? De advocaat gaat samen met jou kijken of dit redelijk is en zet een voorstel op papier. Dit wordt vervolgens naar de (ex-) partner gestuurd. Deze kan besluiten om akkoord te gaan met jullie voorstel. Zo niet, dan zal hij/zij ook een eigen advocaat in de arm moeten nemen om met een tegenvoorstel te komen. De advocaten zullen vervolgens proberen om tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet, dan zullen beide advocaten vechten in het belang van hun eigen cliënt. Dit doen zij in de rechtbank. De rechter neemt een besluit over de punten waar jullie samen niet uit komen.

Ondanks de nadelen, zoals de kosten, kan het in sommige gevallen juist verstandig zijn om een eigen advocaat in de arm te nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een eigen bedrijf, als jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn of als er veel vermogen is. Twijfel je nog of je een advocaat of mediator in de arm wil nemen? We hebben voor de duidelijkheid de verschillen tussen een mediator en advocaat voor jullie op een rij gezet.

Joris en Monique zijn zeven jaar getrouwd en hebben samen drie kinderen. De afgelopen jaren zijn zij langzaam uit elkaar gegroeid. Onlangs hebben zij samen de knoop doorgehakt. De koek is op. Er zal iets geregeld moeten worden. Joris en Monique kunnen nog goed met elkaar overleggen en besluiten op zoek te gaan naar iemand die hen kan helpen bij het regelen van de scheiding. Hun voorkeur gaat uit naar scheiden via een mediator.

Nadat ze allebei wat advies hebben ingewonnen blijkt dat het in hun situatie eigenlijk beter zou zijn om een gezamenlijke advocaat in te schakelen. Joris heeft namelijk een eigen bedrijf, waarbij Monique op papier ook in dienst is. De scheiding heeft hierdoor vooral op financieel en fiscaal gebied flink wat haken en ogen en heeft naast het familierecht nu ook te maken met arbeidsrecht.

Via de Nationale Adviesbalie komen zij in contact met een goede advocaat bij hen in de buurt. Ze maken een afspraak en hebben allebei wel het gevoel dat dit iemand is die hen goed kan helpen. Zo kunnen ze de scheiding in goed overleg regelen, maar wel met de zekerheid dat ook op financieel vlak alles goed geregeld wordt.

Het inschakelen van een advocaat na mediation

Heb je een mediator ingeschakeld om de scheiding te regelen? Ook dan zal het convenant nog door een advocaat moeten worden ingediend bij de rechter. De meeste mediators zijn zelf aangesloten bij een advocatenkantoor of hebben een advocaat in hun netwerk die het bekrachtigen kan regelen. Zelf werken wij alleen samen met mediators die de scheiding van a tot z kunnen regelen en dus ook alles officieel kan maken. Zo weet je zeker dat het een mediator is met verstand van zaken, die ook met de meer complexe zaken uit de voeten kan. Daarnaast bespaar je hiermee op de kosten.

Wat is een goede advocaat?

Wat voor jou een goede advocaat is, hangt af van jouw situatie en je wensen. Wat wil je dat hij/zij voor je gaat doen? Welk doel moet jouw advocaat nastreven tijdens het regelen van de echtscheiding. Moet hij voor jouw belangen opkomen? Of is een advocaat alleen nodig voor de formele, juridische afhandeling?

Het is belangrijk om de juiste persoon de kiezen en dat is niet makkelijk. Aan de hand van jouw verhaal kunnen wij goed inschatten welke advocaat jou het beste kan helpen. Neem dan ook voor advies gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen telefonisch je situatie door, waardoor je meteen weet welke hulp je nodig hebt bij je scheiding. Als jij het wil, kunnen wij je ook in contact brengen met de juiste familierecht advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie