Advocaat bij echtscheiding

Een advocaat is tijdens het proces van een echtscheiding onmisbaar. Hij of zij is de enige die jullie scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Alleen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is geen advocaat verplicht. Bij alle andere vormen van scheiding is een advocaat wel verplicht.

Advocaat bij echtscheiding inschakelen?

De keus wanneer je een advocaat wilt inschakelen, ligt volledig bij jezelf. Je kunt al in een vroeg stadium van je scheiding een advocaat inschakelen die je vertelt wat er allemaal geregeld moet worden. Het is belangrijk dat je kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in het familierecht. De familierecht advocaat zal je aan de hand nemen om de verschillende stappen te doorlopen.

Een gezamenlijke advocaat

Als jullie ervoor kiezen een gezamenlijke advocaat in de arm te nemen, willen jullie niet tegenover elkaar in de rechtbank staan. Jullie willen dan samen de scheiding regelen. Houd goed in jullie achterhoofd dat een gezamenlijke advocaat geen mediator is. Er bestaan grote verschillen tussen een advocaat en mediator.

Jullie advocaat zal de echtscheiding juridisch met jullie doornemen. Hij of zij zal duidelijk maken welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan en helpt jullie met het maken van alle nodige afspraken. Wanneer dit verzoek compleet is, stuurt jullie gezamenlijke advocaat dit naar de rechtbank. Ook behartigt hij of zij jullie beiden belangen en wordt er geen partij gekozen voor een van de twee partners.

Een eigen advocaat

Als jullie niet met elkaar om tafel kunnen om samen afspraken te maken, zijn jullie genoodzaakt allebei een eigen advocaat in de arm te nemen. Met je eigen advocaat bespreek je jouw voorstel om de echtscheiding te regelen. Je (ex-) partner doet dat vervolgens ook met zijn of haar eigen advocaat. De advocaten zullen proberen om tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet, dan zullen beide advocaten vechten in het belang van hun eigen cliënt. Dit doen zij in de rechtbank.

Ondanks de nadelen, zoals de hoge onkosten, is een eigen advocaat in sommige gevallen juist verstandig. Bijvoorbeeld als er sprake is van een eigen bedrijf, als er op huwelijkse voorwaarden getrouwd is of als er binnen het huwelijk grote vermogens aanwezig zijn.

Het inschakelen van een advocaat na mediation

Heb je een mediator ingeschakeld om de scheiding te regelen? Ook dan zal het convenant nog door een advocaat moeten worden ingediend bij de rechter. De meeste mediators zijn zelf aangesloten bij een advocatenkantoor of hebben een advocaat in hun netwerk die het bekrachtigen kan regelen. Zelf werken wij alleen samen met mediators die zijn aangesloten bij een advocatenkantoor. Zo weet je zeker dat het een mediator is met verstand van zaken, die ook met de meer complexe zaken uit de voeten kan.

Wat is een goede advocaat?

Wat voor jou een goede advocaat is, hangt af van je situatie en je wensen. Wat wil je dat hij/zij voor je gaat doen? Welk doel moet je advocaat nastreven tijdens het regelen van de echtscheiding. Moet hij voor jouw belangen opkomen? Of is een advocaat alleen nodig voor de formele, juridische afhandeling?

Neem voor advies vrijblijvend contact op met Echtscheiding-Wijzer. Wij nemen telefonisch je situatie door, waardoor je meteen weet welke hulp je nodig hebt bij je scheiding. Wanneer je dat wenst, kunnen wij je ook in contact brengen met de juiste familierecht advocaat bij jou in de buurt.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!