“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Drie onwaarheden over mediation

24 mei, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Gaan jullie uit elkaar en kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kan een mediator hier vaak goed bij helpen. Samen ga je een mediationtraject in. Toch zijn er soms wat onduidelijkheden over mediation. Mediation is een breed begrip waardoor het soms een beetje vaag overkomt. Er zijn drie grote misverstanden over mediation die wij voor je uit de wereld zullen helpen:

  • Mediation is een vorm van relatietherapie
  • Een mediator is partijdig
  • Een mediator lost conflicten op

1. Mediation is een vorm van relatietherapie

Nee, de mediator is geen therapeut die jullie huwelijk nog kan redden. Stellen die bij de mediator komen hebben het besluit al genomen uit elkaar te gaan. Hun doel is om te gaan scheiden. De mediator helpt hen daarbij. Hierbij is het belangrijk dat zij bereid zijn om samen naar oplossingen te zoeken. Om er samen goed uit te komen zullen zij zo nu en dan allebei wat water bij de wijn moeten doen. De mediator leidt de gesprekken in goede banen en zorgt ervoor dat jullie naar elkaar luisteren en op de goede manier met elkaar communiceren. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat jullie de scheiding in goed overleg kunnen regelen en hoef je niet naar de rechter. Dat is wel zo prettig!

2. Een mediator is partijdig

Een van de belangrijkste eigenschappen van een mediator is dat hij/zij altijd onpartijdig is. De mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. Hij/zij is opgeleid om neutraal bij jullie aan de tafel te zitten. Heb je het idee dat jullie mediator toch partij kiest, dan gaat er iets niet goed. Trek dan aan de bel en bel ons voor advies.

Een belangrijk punt van mediation is dat de sessies altijd gezamenlijk zijn. Jullie zullen nooit een op een met de mediator om tafel gaan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij/zij minder neutraal wordt. De mediator zal ook altijd rekening proberen te houden met de onderlinge verhoudingen. Heeft een van de twee altijd de financiën gedaan, dan zal de mediator zijn uiterste best doen om alles ook goed uit te leggen aan de andere partner. Op die manier zijn jullie gelijkwaardige gesprekspartners en zorg je ervoor dat jullie ook allebei vertrouwen hebben in de afspraken die worden gemaakt.

3. Een mediator lost conflicten op

Het is niet de taak van de mediator om orde op zaken te stellen als stellen elkaar niet kunnen luchten of zien. Het stel heeft er samen voor gekozen om in overleg te willen scheiden. De mediator past bepaalde communicatietechnieken toe om beide partijen te helpen bij hun onderhandelingen. De mediator helpt bij het zoeken naar en het vinden van eigen oplossingen. Uiteindelijk worden deze oplossingen vastgelegd in een ouderschapsplan en het scheidingsconvenant. De mediator regelt de juridische afwikkeling bij de rechtbank. In principe hoeven stellen dus niet voor de rechter te verschijnen omdat de scheiding schriftelijk wordt afgewikkeld.

Staan jullie op bepaalde punten lijnrecht tegenover elkaar, dan wordt het voor de mediator heel erg lastig om het mediationtraject te laten slagen. Soms kom je er samen gewoon niet uit. Hetzelfde geldt als een van de twee constant weigert om wat water bij de wijn te doen. In dat soort situaties is het vaak beter om een eigen advocaat in de arm te nemen.

Mediator of advocaat?

Twijfel jij of je een mediator in de arm moet nemen voor de scheiding of dat je toch beter kunt kiezen voor een eigen advocaat? Leg jouw situatie dan eens vrijblijvend voor aan onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij een goede inschatting maken en geven zij je gratis advies waar je mee verder kan. Ook kunnen zij je in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt. Bel gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier.