“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Steeds minder stellen voor de rechter

16 sep, 2020 | Algemeen, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Het lijkt erop dat het stellen die gaan scheiden steeds beter lukt om samen tot afspraken te komen. De rechter komt er steeds minder aan te pas. Een goede ontwikkeling!

Uitspraak rechter

Het aantal keren dat een rechter bij een scheiding knopen moest doorhakken is de afgelopen jaren flink gedaald. Uit onderzoek van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat het percentage scheidingen waar de rechter aan te pas moest komen in 2011 nog op 31 procent lag. Ondertussen is dit percentage gedaald tot 6 procent. Een behoorlijk verschil!

Advocaat of mediator

Al met al is het aantal scheidingen dat voor de rechter moet komen in 9 jaar tijd met 65 procent gedaald. Dat is een mooi resultaat. Het lukt stellen steeds vaker om samen tot afspraken te komen. Meestal gebeurt dit onder leiding van een advocaat of mediator. Vooral de opkomst van mediation is een belangrijke factor die invloed heeft op deze cijfers. Ondertussen wordt in ruim 40 procent van de scheidingen gebruik gemaakt van een mediator. Een advocaat komt in één op de vijf gevallen ingeschakeld.

Korte relatie, grote problemen

In driekwart van de scheidingen verloopt alles zonder al te grote conflicten. Opvallend is wel dat stellen die nog maar relatief kort bij elkaar zijn (korter dan vijf jaar) en kinderen hebben het lastiger vinden om afspraken te maken. Bij deze scheidingen komen vaker grote conflicten en heftige emoties voor.