“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Teken het voorlopige koopcontract zo snel mogelijk!

14 jun, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Je hebt je droomhuis gevonden en besluit deze te kopen. Je ontvangt dan van de makelaar een voorlopig koopcontract. Je hebt dan het idee dat de woning van jou is. Echter niets is minder waar. Het kan voorkomen dat de woning naar een ander gaat. Mag dit wel zomaar?

Overbieden na akkoord op bod

Nadat je een bod hebt gedaan en deze wordt geaccepteerd ontvang je een voorlopig koopcontract van de makelaar. Heel soms gebeurd het dat de woning toch aan je neus voorbij gaat. Want sommige kopers tekenen het koopcontract niet direct. In de tussentijd kan zich een andere koper melden en een hoger bod uit brengen op de woning. De verkopende partij mag in dit geval akkoord gaan met het hogere bod.

Hoe bindend is een mondelinge overeenkomst?

De onderhandelingen lopen vaak mondeling via de makelaar. Je komt samen tot een deal en dan is het aan de makelaar om een voorlopig koopcontract op te stellen. Maar in de tussenliggende periode van het bereiken van de deal (dus de mondelinge overeenkomst met de makelaar) en het onderteken van het voorlopig koopcontract kan het nog mis gaan. Indien de verkopers in die periode een hoger bod krijgen mogen zij dit bod wettelijk gezien accepteren.

Geen juridische fout

Het is voor degene die denkt het huis gekocht te hebben niet fijn als dit gebeurd, maar juridisch gezien is er geen fout gemaakt. In 2012 heeft de Hoge Raad besloten dat er nog geboden mag worden zolang er geen handtekening onder het voorlopig koopcontract staat. De verkoper hoeft zich in dat geval niet te houden aan de mondelinge overeenkomst.

Wacht niet met ondertekenen voorlopig koopcontract!

De periode tussen het geaccepteerde bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract is dus nog niet bindend. Ons advies is om daarom zo snel mogelijk het voorlopig koopcontract te tekenen. Pas als deze getekend is kan de verkopende partij geen kant meer op en is de bieding bindend. De kopende partij heeft na het tekenen nog drie dagen de tijd om er vanaf te zien.

Goede makelaar nodig?

Heb je een goede makelaar nodig? Wij werken samen met de makelaars van Makelaarsland. Zij staan jou graag bij. Zij bieden allerlei pakketten op maat zodat er altijd iets tussen zit voor jou. Vul vrijblijvend jouw contactgegevens in en zij nemen contact met je op om hun dienstverlening door te spreken.