Denk je aan de boedelverdeling, dan denk je eigenlijk meteen aan je huis. Logisch, want dat is financieel gezien je meest kostbare bezit. Toch zijn er een hoop andere bezittingen die je ook kunt verdelen. We hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.
Lees meerJe ouderdomspensioen bouw je op via je werkgever, door te sparen of door te beleggen. Het opgebouwde bedrag krijg je uitgekeerd als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Bij een echtscheiding hebben jij en je ex-partner volgens de Wet verevening pensioenrechten allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hierbij maakt het niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.
Afstand doen van je recht
Jullie kunnen er ook voor kiezen het pensioen niet te delen. In het echtscheidingsconvenant kunnen jullie laten opnemen, dat je elkaars ouderdomspensioen niet wilt. Je doet dan afstand van je recht op een deel van het pensioen van de ander. Je krijgt je deel van het pensioen ook niet als je in je huwelijkse voorwaarden hebt afgesproken, dat je er geen recht op hebt.
Uitbetaling ouderdomspensioen
Laat aan het pensioenfonds weten dat je bent gescheiden. Je krijgt dan een speciaal aanmeldingsformulier toegestuurd. Let er op dat je de scheiding binnen twee jaar meldt. Zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, betaalt de pensioenuitvoerder het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks aan jullie allebei uit. De uitbetaling vindt plaats zolang jullie allebei in leven zijn. De kosten van het verdelen van het pensioen berekent de pensioenuitvoerder aan jullie beiden door.
Ben je samen een andere verdeling overeengekomen of zie je af van je recht op het pensioen van je ex-partner, dan moet je een afschrift van het echtscheidingsconvenant of van de huwelijkse voorwaarden opsturen. Voor beide akten heb je een advocaat nodig.
Conversie
Bij een echtscheiding kun je ook nog kiezen voor conversie (omzetting). Je doet daarbij definitief afstand van de helft van je ouderdomspensioen. De helft waar je ex-partner recht op heeft, wordt dan zijn of haar eigen ouderdomspensioen. Je ex-partner ontvangt dat ouderdomspensioen zodra hij of zij zelf de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Een nadeel van conversie is, dat je als pensioenopbouwer je deel niet meer terugkrijgt als je ex-partner overlijdt.
De afspraken die je maakt over conversie moet je vastleggen in een echtscheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden. Conversie is alleen toegestaan als de pensioenuitvoerder toestemming geeft. Bij scheiding van tafel en bed is conversie niet mogelijk.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Met de inboedel wordt bedoeld: alles wat in de woning, schuur, garage en tuin staat, ligt of hangt. Een boedelverdeling is niet gemakkelijk.
Lees meer
Wanneer je gaat scheiden, zullen jullie het vermogen moeten verdelen. Laat een vermogensverdeling altijd goed nakijken door deskundigen.
Lees meer
Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of je televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben.
Lees meer
Laat bij echtscheiding de bezittingen taxeren door een erkend taxateur. Dit is belangrijk voor een eerlijke verdeling van de inboedel.
Lees meer
Hoe zit het met polissen, zoals lijfrente, kapitaalverzekering, testament en verzekeringen na je scheiding? Welke pensioenrechten heb je en welke polissen?
Lees meer
Gaan jullie scheiden? Laat jullie bezittingen taxeren door een erkend taxateur! Vul voor informatie of een taxatie aanvraag het contactformulier in.
Lees meer