“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sommigen hebben hier al naar uitgekeken, voor anderen is dit echt nieuw: vanaf 1 januari 2024 mogen ouders hun kind een dubbele achternaam geven. Ook vrouwen kunnen vanaf die datum dus de familielijn voortzetten!

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 mogen ouders hun kinderen een dubbele geslachtsnaam geven. Dus van zowel vader als moeder. De volgorde van die namen mogen ouders ook zelf bepalen. Wel geldt dat de keuze voor de dubbele achternaam en de volgorde één keer gekozen mag worden. Maak je bij het eerste kind een bepaalde keuze, dan geldt die keuze ook voor de kinderen die jullie daarna samen krijgen. De achternaam wordt achter elkaar geschreven, zonder koppelteken. Bijvoorbeeld De Vries Van Houten.

Terugwerkende kracht

Hoewel de wet oorspronkelijk in zou gaan voor pasgeboren baby’s mogen ouders toch met terugwerkende kracht (met geboortedatum op of na 1 januari 2016) kiezen voor een dubbele geslachtsnaam voor hun kinderen. Ze krijgen één jaar de tijd om dit te regelen.

Geen keuze

De mogelijkheid tot het geven van een dubbele achternaam is geen verplichting. Als ouders geen keuze maken, dan krijgt het kind de achternaam van de biologische moeder als de ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn. Wel kan bij de erkenning van het kind de keuze voor de geslachtsnaam van vader of moeder worden gemaakt. Zijn de ouders wel gehuwd? Dan krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader of vrouwelijke partner van de biologische moeder.