“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb je een nieuwe liefde? Hoe en wanneer vertel je dit aan jouw kinderen?

12 nov, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Soms gaat het snel, soms duurt het even, maar uiteindelijk kan het natuurlijk gebeuren dat je na de scheiding weer een keer verliefd wordt. Het liefst wil je dit van de daken schreeuwen, ben je zoveel mogelijk samen en neem je hem/haar mee naar huis. Maar als je kinderen hebt is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Want wanneer neem je deze stap? Hoe kies je het juiste moment? En hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen dit ook accepteren?

Ook kinderen rouwen na scheiding

Een scheiding is voor kinderen een hele happening. Hun leven staat volledig op zijn kop. De kinderen hebben ineens een ander huis erbij, misschien wel een andere school met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en ze moeten de vader of moeder wat meer missen. Deze nieuwe situatie heeft veel invloed op het leven van kinderen. Ze moeten hier aan wennen en hier is tijd voor nodig. Voor het ene kind gaat dit makkelijker dan voor het andere kind. Uiteindelijk is het toch een soort van rouwproces. Kinderen rouwen om de normale thuissituatie die er nu niet meer is. Zij hebben de tijd nodig om het te verwerken en te accepteren dat die situatie nu niet meer bestaat. En dat gaat tijd kosten.

Stel je nieuwe liefde niet te vroeg voor

Als je merkt dat jouw kind of kinderen de scheiding nog niet goed hebben verwerkt of geaccepteerd, is het niet verstandig om de nieuwe liefde al voor te stellen. De kans dat dit negatieve effecten op jouw relatie met je kinderen, maar ook de relatie tussen je kinderen en je nieuwe liefde heeft is groot. Uiteindelijk kan dit tussen jullie in komen te staan en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Stel je jouw nieuwe liefde te vroeg voor, dan kan je met de volgende zaken te maken krijgen:

– Je kinderen kunnen bang worden dat er geen aandacht meer voor hen zal zijn. Zij moeten jou ineens delen met jouw nieuwe vlam.

– Je loopt het risico dat er veel boosheid om de hoek komt kijken. Dit hoeft zeker niet aan je nieuwe liefde te liggen, want die is misschien wel leuk en aardig. Toch kunnen jouw kinderen boos worden op jou en jouw nieuwe partner. Zij geven jou en hem/haar de schuld van de scheiding. Jij weet dat het niet zo zit, maar kinderen kunnen dit anders opvatten.

– Het kan gebeuren dat jouw kinderen ineens een woede-uitbarsting krijgen naar andere kinderen van wie de ouders nog wel bij elkaar zijn. De oorzaak hiervan is jaloezie.

– Wellicht dat je kinderen medelijden krijgen met de andere ouder, die het nog moeilijk heeft met de scheiding. Hierdoor loop je het risico dat zij bij conflicten sneller de kant kiezen van de andere ouder. Dit kan jouw relatie met je kinderen verstoren.

– Soms trekken kinderen zich ook terug. Het contact tussen jou en je kinderen kan dan verslechteren, en het contact met je nieuwe liefde kan niet goed worden opgebouwd.

Wanneer is dan het goede moment?

We hebben net uitgelegd waarom het niet verstandig is om de nieuwe liefde te vroeg voor te stellen. Maar wat is te vroeg? En wat is dan wel het goede moment? Helaas kunnen we hier geen bepaald tijdsbestek aan hangen. Dat is namelijk erg lastig te bepalen omdat elk kind anders is. Jij kent je kinderen het beste. Jij kunt waarschijnlijk zelf wel zien wanneer zij eraan toe zijn, of dat je toch nog even moet wachten. Er staat hen namelijk weer een verandering te wachten die ze weer zullen moeten verwerken. We zeggen vaak: wees liever te laat met voorstellen dan te vroeg. Een scheiding heeft echt een grote impact op kinderen.

Maak afspraken met je ex

Om problemen en discussies te voorkomen, kun je dit onderwerp ook bespreken tijdens het scheidingsproces. Samen spreek je af na hoeveel tijd een nieuwe vriend of vriendin aan de kinderen wordt voorgesteld. Als je voor een mediation traject hebt gekozen kan de mediator je hierbij helpen. Mediators merken wel vaak dat dit een gevoelig onderwerp is. De ouders zijn nog verdrietig of misschien is de reden van scheiding juist wel de nieuwe liefde geweest. Sommigen kunnen hier goed over praten, anderen willen deze gedachte nog niet toelaten en er dus ook geen afspraken over maken.

Voor de ouders die er wel over kunnen praten worden er verschillende afspraken gemaakt. Wat voor hen fijn klinkt of goed voelt. In het ouderschapsplan wordt vaak opgesteld dat er bijvoorbeeld het eerste half jaar na de scheiding geen nieuwe liefde wordt voorgesteld. Een ander afspraak komt ook vaak voor: De kennismaking met de nieuwe liefde aan de kinderen wordt eerst besproken met de ex, zodat hij/zij niet voor verrassingen komt te staan. Het kan immers best naar overkomen als jouw ex van de kinderen moet horen dat er een nieuwe liefde is.

Als het moment daar is, hoe pak je dit dan goed aan?

Heb je het idee dat jouw kinderen wel zover zijn, dan is het belangrijk om de boodschap op een goede manier te brengen.

– Stel jouw nieuwe liefde alleen voor als de relatie ook echt serieus is. Dus als je echt al een tijd met elkaar omgaat en jullie er zeker van zijn dat jullie met elkaar verder willen. Het zou verwarrend zijn voor de kinderen dat er een nieuwe liefde voorgesteld wordt, die vervolgens na een aantal weken of maanden al weer uit beeld zou zijn.

– Ga met je kinderen zitten en vertel ze dat er een belangrijk iemand in jouw leven is gekomen en dat je diegene graag eens aan hen wil laten zien. Dit kan om te beginnen met bijvoorbeeld een foto. Vraag aan ze of ze de nieuwe liefde eens willen ontmoeten. Reageren de kinderen hier afwijzend op, respecteer dit dan en geef ze nog wat meer tijd. Probeer te onderzoeken wat de reden is dat zij hier nog niet klaar voor zijn, zodat je hen kunt begeleiden. Misschien heeft je nieuwe liefde ook wel kinderen en kun je dat vertellen.

– Stel dat het moment daar is, spreek dan af op een neutraal terrein. Maak er een leuk uitje van, zodat de kinderen niet per sé een uur lang aan tafel met de nieuwe liefde moeten zitten. Gedraag je als goede vrienden, niet meteen als verliefd stel die de hele tijd aan elkaar zitten! Blijf van elkaar af. Voor je kinderen zal dit heel erg wennen zijn. Ze vinden het misschien ook wel erg spannend. Om de sfeer goed te behouden kun je beter voorkomen dat je gaat knuffelen of kussen, voor je kinderen kan dit impact hebben.

Is dit eerste uitje een succes geworden, dan kun je de ontmoeting opnieuw laten plaatsvinden. Na een aantal keren kun je misschien de kinderen van de nieuwe liefde ook mee laten gaan. Gaat dat allemaal goed?  Neem de nieuwe liefde dán pas een keer mee naar huis. Je kinderen kunnen dan wennen aan de nieuwe persoon in het leven van hun ouder.

– Als alle punten hierboven goed verlopen, kun je affectie tussen jou en je nieuwe liefde ook laten zien waar je kinderen bij zijn. Houd er wel rekening mee wat hun reactie hierop is. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn voor de kinderen. Zij houden misschien nog goede hoop dat hun ouders weer bij elkaar terug komen. Als zij deze affectie zien kan hun wens misschien in rook op gaan. Dit geldt ook voor het blijven slapen van je nieuwe liefde in jullie huis. Houd goed in de gaten of je kinderen dit aankunnen en hier ook echt al klaar voor zijn.

Wat als je ex een nieuwe liefde heeft?

Het kan confronterend en lastig zijn om te ontdekken dat jouw ex een nieuwe liefde heeft. Nog lastiger wordt het als deze nieuwe liefde wordt voorgesteld aan je kinderen. Doe je best om je kinderen niet te laten merken dat jij niet zo blij, of misschien wel boos bent met deze keuze van je ex. Blijf in gesprek met elkaar en praat respectvol over de nieuwe liefde tegen je kinderen. Luister naar hun mening en oordeel niet hardop als zij naar jou toe komen met verhalen. Als je dit goed doet handel je naar het belang van de je kinderen en dát is nou net precies wat zij nodig hebben!