“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen advocaat of mediator maar gezinsadvocaat

02 feb, 2018 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een nieuwe echtscheidingsspecialist is in de maak. We kennen al de mediator en de gewone familierechtadvocaat, maar nu komt hier een specialist bij: de gezinsadvocaat.

Kindvriendelijke gezinsadvocaat

In 2016 werd de term gezinsadvocaat voor het eerst gebruikt. Dit was in een rapport over kindvriendelijke advocatuur door de Kinderombudsman. Er werd toen gekeken naar manieren om het aantal vechtscheidingen terug te dringen en kinderen zo min mogelijk te laten lijden onder de scheiding van hun ouders. Het aantal vechtscheidingen neemt niet toe, maar het is wel belangrijk om het aantal scheidingen dat eindigt in een gevecht zoveel mogelijk terug te dringen. Dit is ook een onderwerp dat in de politiek veel aandacht krijgt op dit moment.

Voor het hele gezin

Uit het rapport uit 2016 en vervolgens de Divorce Challenge in 2017 kwam de gezinsadvocaat naar voren. Deze familierecht specialist behartigt niet de belangen van één cliënt, maar de belangen van het hele gezin. Hij/zij houdt rekening met het welzijn en de wensen en belangen van zowel de kinderen als de ouders en krijgt een regiefunctie bij de scheiding. Je kunt de gezinsadvocaat zien als een casemanager die de ouders in het hele traject blijft begeleiden.

Zitting

Ook onder begeleiding van een gezinsadvocaat zullen er soms situaties zijn waarin een conflict ontstaat waar de ouders samen echt niet uitkomen. In dat geval kan er een regiezitting worden ingelast, waarbij beide ouders worden bijgestaan door de gezinsadvocaat. Het is dan ook belangrijk dat deze persoon zich neutraal en respectvol naar beide ouders opstelt en beiden standpunten in de rechtszaak onder de aandacht brengt. De rechter neemt dan een besluit en bekijkt wat het beste is voor het kind.

Complex

Is een conflict te complex, dan kan de gezinsadvocaat er twee andere advocaten bij halen die de meningen van vader en moeder aan de rechter voorleggen. Het is aan de gezinsadvocaat om in de gaten te houden dat de advocaten er niet op gericht zijn elkaar te bevechten, maar dat zij constructief meewerken aan een oplossing.

Kosten

Het inschakelen van een advocaat kost veel geld. Ga je scheiden, dan betaal je hier allebei de helft van. Behalve als jullie in aanmerking komen voor een toevoeging, dan betalen jullie alleen een eigen bijdrage. De overheid wil de gezinsadvocaat laagdrempelig maken door hier budget voor beschikbaar te stellen. Wat de kosten precies zullen zijn is nog niet bekend, maar de kans is groot dat het goedkoper zal worden dan een gewone advocaat.

Wanneer deze nieuwe specialist er daadwerkelijk zal gaan komen is op dit moment nog niet bekend.