“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onderwaarde woning bij echtscheiding

  • Neem jij de woning over en is er een restschuld? Dan moet de ex jou hierin tegemoetkomen.
  • Wil jij verkopen, maar de ex niet? De rechter kan vervangende toestemming geven!
  • Heb jij hier hulp bij nodig? Neem gerust even contact met ons op!
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Ga je scheiden en wil je de woning verkopen? Dan krijg je mogelijk met onderwaarde (restschuld) te maken. De woning brengt dan minder op dan je hypotheekschuld. Bij de scheiding zal de onderwaarde onder beide partijen verdeeld moeten worden.

Vergoeding bij onderwaarde

Na taxatie van het huis kan blijken dat er een onderwaarde is. Als jij in het huis blijft wonen en is er sprake van onderwaarde, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning en de onderwaarde.

Onderwaarde en NHG

Als jij jouw woning met restschuld moet verkopen en je hebt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de kans groot dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij je hypotheekverstrekker.

Verkoop woning

De verkoop van de woning soms lang duren. Dit kan veel stress opleveren. Helemaal als de ex-partner niet wil meewerken aan de verkoop. Wil jij verkopen, maar de ex niet? In dat geval kun je vervangende toestemming krijgen via de rechter om het huis toch te koop te zetten of akkoord te gaan met een bod dat je hebt gekregen. Hierbij heb je de hulp van een advocaat nodig.

Niet scheiden om financiën

Sommige mensen besluiten om niet te gaan scheiden omdat het financieel niet haalbaar is. Ze zitten met name met de restschuld van de woning. Toch kunnen hier ook oplossingen voor gevonden worden. Durf hiervoor ook hulp te vragen bij een specialist.

Meer informatie