“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onderwaarde woning bij echtscheiding

  •  Je ex moet je in de restschuld van de woning tegemoet komen.
  • De rechter kan vervangende toestemming geven als je ex niet meewerkt aan verkoop woning.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ga je scheiden en wil je de woning verkopen? Dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je te maken krijgt met onderwaarde, oftewel een restschuld. In het geval van onderwaarde is de hypotheekschuld die jullie hebben groter dan wat de woning opbrengt. Jullie zullen dus nog een x bedrag bij moeten leggen om onder de schuld uit te komen. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of staat de hypotheek op beide namen, dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de betaling van deze restschuld. De schuld wordt 50/50 verdeeld.

In het huis blijven wonen bij onderwaarde

Wat er moet gebeuren als een huis verkocht wordt en er is sprake van onderwaarde is duidelijk. Maar wat nou als één van jullie de woning wil overnemen? Is er sprake van overwaarde, dan zal degene die in de woning blijft de ander moeten uitkopen en dus moeten compenseren met een x bedrag. Bij onderwaarde is het eigenlijk precies andersom. In dat geval moet de partner die vertrekt een deel van de onderwaarde betalen aan de partner die in de woning blijft wonen.

Onderwaarde en NHG

Als jij jouw woning met restschuld moet verkopen en je hebt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de kans groot dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij je hypotheekverstrekker.

Tip:
Wil je weten wat de opties zijn met betrekking tot de hypotheek? W ij werken samen met ervaren financiële specialisten. Zij doen niets anders dan mensen in echtscheiding adviseren m.b.t. de hypotheek. Doordat zij zich hierin hebben gespecialiseerd weten ze ook als geen ander welke mogelijkheden er zijn. Uit de praktijk blijkt dat zij vaak meer voor elkaar krijgen dan een gewone hypotheekverstrekker. Zo kan iemand toch in het huis blijven wonen na de echtscheiding. En dat is vaak erg prettig.

 

Meer weten? Vul vrijblijvend het contactformulier in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen. Bespreek samen je situatie en hoor wat ze voor je kunnen betekenen.

Verkoop woning

Als er sprake is van onderwaarde kan het extra moeilijk zijn om het besluit te nemen de woning te verkopen. Je komt immers met een schuld te zitten waar je ongetwijfeld niet op zit te wachten. Wil jij graag verkopen, maar wil de ex hier niet aan meewerken, dan kan dat erg frustrerend zijn. Op die manier kan je niet verder. Kan jouw ex de hypotheek niet op naam krijgen en blijft hij/zij de verkoop maar uitstellen, dan kun je de rechter om hulp vragen. De rechter kan jou vervangende toestemming geven om het huis toch te koop te zetten of akkoord te gaan met een bod dat je hebt gekregen. Op die manier kun je jouw ex min of meer buitenspel zetten. Om dit te doen heb je wel de hulp van een advocaat nodig.

Nadelen mediationJe staat er niet alleen voor! Onze juridische adviseurs helpen je!

Wil jij weten of het in jouw geval haalbaar is om vervangende toestemming voor de verkoop van de woning te krijgen? Onze juridische adviseurs kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten wat je het beste kan doen. Zo weet je direct welke vervolgstappen handig zijn. Bel ons direct op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug om je te adviseren en eventueel in contact te brengen met de juiste specialist.

 

Hulp bij verkopen woning

Tip:
Als je besluit de woning te verkopen is het belangrijk om een goede en ervaren makelaar in de hand te nemen. Daarom werken wij samen met Makelaarsland. Een betrouwbare partij die je zowel met de verkoop van een woning kan helpen als met de aankoop van een nieuwe woning. Zij denke met je mee en staan klaar om jou te helpen. Hoe werkt het?

 

Vul het contactformulier in en een medewerker van Makelaarsland belt jou zo snel mogelijk op. Zij leggen uit wat ze voor je kunnen betekenen en wat dat gaat kosten. Jij hebt dan alle benodigde informatie zodat je een keuze kan maken of zij bij je passen.

Niet scheiden om financiën

Sommige mensen besluiten om niet te gaan scheiden omdat het financieel niet haalbaar is. Ze zitten met name met de restschuld van de woning. Toch kunnen hier ook oplossingen voor gevonden worden. Durf hiervoor ook hulp te vragen bij een specialist. De financieel experts van NBG denken graag met je mee. In de praktijk blijkt vaak dat er meer mogelijk is dan van te voren wordt gedacht. Plan vrijblijvend een afspraak met hen in om jouw mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie