“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Taxatie en verdeling van de bezittingen

  • Een taxateur of mediator helpt om de spullen eerlijk te verdelen.
  • Wij brengen je in contact met de juiste specialist!
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Bij een scheiding komt er veel op je af. Naast alle emoties die meespelen moeten er ook concrete zaken geregeld worden. Zo moeten alle bezittingen die jullie samen hebben (gemeenschappelijke bezittingen) worden verdeeld. Dit wordt ook de boedelscheiding genoemd. Een taxatie kan zorgen dat dit allemaal wat makkelijker gaat.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is het inschatten van de financiële waarde van een object. Dit betekent bij een echtscheiding dat al jullie spullen stuk voor stuk worden bekeken en dat er een geldprijs aan gekoppeld wordt (een marktconforme waarde). Op basis hiervan kunnen jullie vervolgens op een eerlijke manier de spullen verdelen.

Tip:
Lukt het jullie niet om samen de bezittingen eerlijk te verdelen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views. Zij helpen jullie graag verder!

Emoties

Het verdelen van de bezittingen kan best moeilijk zijn. Het kan pijn doen, omdat je emotioneel gehecht kan zijn geraakt aan sommige bezittingen. Ook brengt het vaak veel discussies met zich mee, want van wie is nou eigenlijk de televisie en wie heeft er recht op de wasmachine? In de praktijk verloopt de verdeling van de bezittingen vaak moeizaam. Er ontstaat vaak onenigheid over de waarde van de inboedel en de manier waarop dit eerlijk verdeeld moet worden. Jullie hebben hier allebei een eigen mening over en in dit soort situaties is het toch altijd een beetje ieder voor zich. Dit soort discussies of zelfs ruzies kan je voorkomen door een onafhankelijke en erkende taxateur in te schakelen om jullie te helpen. Ook een mediator zou hier goed bij kunnen helpen.

Waarom een taxatie?

Een taxatie is de meest eerlijke methode om een gelijke verdeling van de bezittingen te krijgen. Door alles te laten taxeren voorkom je dat één iemand alle dure spullen krijgt. Ook verklein je de kans van jarenlange discussies over wie wat meeneemt. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt al jullie spullen op waarde. Als één partner meer krijgt dan de helft van de totale waarde, kan de meerwaarde aan de andere partner in geld worden uitbetaald. Over de verdeling van de inboedel is dan in ieder geval geen discussie meer mogelijk.

Hoe gaat een taxatie in z’n werk?

Om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen en te voorzien van een bepaalde waarde is een lijst van alle bezittingen nodig. Deze lijst kunnen jullie samen maken. Loop jullie huis door en noteer alles wat van belang is. De taxateur komt vervolgens bij jullie thuis. Aan de hand van de door jullie samengestelde lijst gaat de taxateur alle bezittingen na. Alle bezittingen worden voorzien van een marktconforme waarde. Daarnaast geeft de taxateur jullie advies met betrekking tot de verdeling van de bezittingen. Vrijwel alles kan getaxeerd worden. Alles heeft een bepaalde waarde. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (fietsen, auto’s) en verzamelingen. Vervolgens kunnen alle spullen eerlijk worden verdeeld. De onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views komen graag langs om jullie te helpen en de bezittingen te taxeren. Vul vandaag nog vrijblijvend het contactformulier in.

Meer informatie