Taxatie en verdeling van de bezittingen

Bij een scheiding komt er veel op je af. Naast alle emoties die meespelen moeten er ook concrete zaken geregeld worden. Zo moeten alle bezittingen die jullie samen hebben (gemeenschappelijke bezittingen) worden verdeeld. Dit wordt ook de boedelscheiding genoemd. Een taxatie kan zorgen dat dit proces makkelijker verloopt.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is het inschatten van de financiële waarde van een object. Dit betekent bij een echtscheiding dat al jullie spullen stuk voor stuk worden bekeken en dat er een geldprijs aan gekoppeld wordt (een marktconforme waarde). Op basis hiervan kunnen jullie vervolgens op een eerlijke manier de spullen verdelen.

Lukt het jullie niet om samen de bezittingen eerlijk te verdelen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views. Zij helpen jullie graag verder!
TIP:

Emoties

Het verdelen van de bezittingen kan best moeilijk zijn. Het kan pijn doen omdat je emotioneel gehecht kan zijn geraakt aan sommige bezittingen. Ook brengt het vaak veel discussies met zich mee, want van wie is nou eigenlijk de televisie en wie heeft er recht op de wasmachine? In de praktijk verloopt de verdeling van de bezittingen vaak moeizaam. Er ontstaat vaak onenigheid over de waarde van de inboedel en de manier waarop dit eerlijk verdeeld moet worden. Beide partijen hebben hier een eigen mening over en in dit soort situaties is het toch altijd een beetje ieder voor zich. Dit soort discussies of zelfs ruzies kan je voorkomen door een onafhankelijke en erkende taxateur in te schakelen om jullie te helpen. Ook een mediator zou hierbij goed kunnen helpen.

Waarom een taxatie?

Een taxatie is de meest eerlijke methode om een gelijke verdeling van de bezittingen te krijgen. Door alles te laten taxeren voorkom je dat één iemand alle dure bezittingen krijgt. Ook verklein je de kans van jarenlange discussie over wie wat meeneemt. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt alle roerende zaken op hun waarde (Roerende zaken zijn objecten die zich kunnen verplaatsen of verplaatst kunnen worden). Als één partner meer krijgt dan de helft van de totale waarde, kan de meerwaarde aan de andere partner in geld worden uitbetaald. Over de verdeling van de inboedel is dan in ieder geval geen discussie meer mogelijk.

Hoe gaat een taxatie in z’n werk?

Om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen en te voorzien van een financiële waarde is een lijst van alle bezittingen nodig. Deze lijst dien je samen met je (ex)-partner te maken. Loop jullie huis door en noteer alles wat van belang is. De taxateur komt vervolgens bij jullie thuis. Aan de hand van de door jullie samengestelde lijst gaat de taxateur alle bezittingen na. Alle bezittingen worden voorzien van een marktconforme waarde. Daarnaast geeft de taxateur jullie advies met betrekking tot de verdeling van de bezittingen. Vrijwel alles kan getaxeerd worden. Alles heeft een bepaalde waarde. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (fietsen, auto’s) en verzamelingen. Vervolgens kunnen alle spullen eerlijk worden verdeeld. De onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views komen graag langs om jullie te helpen en de bezittingen te taxeren. Vul vandaag nog vrijblijvend het contactformulier in.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!