Je hebt een eigen huis en je ligt in scheiding. Alles zal bij een echtscheiding verdeeld moeten worden, dus ook je koophuis. Hoe pak je het aan? Blijf jij er wonen, laat je je uitkopen of ga je het eigen huis verkopen?
Lees meerBij een scheiding komt er veel op je af. Naast alle emoties die meespelen moeten er ook concrete zaken geregeld worden. Zo moeten alle bezittingen die jullie samen hebben (gemeenschappelijke bezittingen) worden verdeeld. Dit wordt ook de boedelscheiding genoemd. Een taxatie kan zorgen dat dit allemaal wat makkelijker gaat.
Wat is een taxatie?
Een taxatie is het inschatten van de financiële waarde van een object. Dit betekent bij een echtscheiding dat al jullie spullen stuk voor stuk worden bekeken en dat er een geldprijs aan gekoppeld wordt (een marktconforme waarde). Op basis hiervan kunnen jullie vervolgens op een eerlijke manier de spullen verdelen.
Emoties
Het verdelen van de bezittingen kan best moeilijk zijn. Het kan pijn doen, omdat je emotioneel gehecht kan zijn geraakt aan sommige bezittingen. Ook brengt het vaak veel discussies met zich mee, want van wie is nou eigenlijk de televisie en wie heeft er recht op de wasmachine? In de praktijk verloopt de verdeling van de bezittingen vaak moeizaam. Er ontstaat vaak onenigheid over de waarde van de inboedel en de manier waarop dit eerlijk verdeeld moet worden. Jullie hebben hier allebei een eigen mening over en in dit soort situaties is het toch altijd een beetje ieder voor zich. Dit soort discussies of zelfs ruzies kan je voorkomen door een onafhankelijke en erkende taxateur in te schakelen om jullie te helpen. Ook een mediator zou hier goed bij kunnen helpen.
Waarom een taxatie?
Een taxatie is de meest eerlijke methode om een gelijke verdeling van de bezittingen te krijgen. Door alles te laten taxeren voorkom je dat één iemand alle dure spullen krijgt. Ook verklein je de kans van jarenlange discussies over wie wat meeneemt. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt al jullie spullen op waarde. Als één partner meer krijgt dan de helft van de totale waarde, kan de meerwaarde aan de andere partner in geld worden uitbetaald. Over de verdeling van de inboedel is dan in ieder geval geen discussie meer mogelijk.
Hoe gaat een taxatie in z’n werk?
Om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen en te voorzien van een bepaalde waarde is een lijst van alle bezittingen nodig. Deze lijst kunnen jullie samen maken. Loop jullie huis door en noteer alles wat van belang is. De taxateur komt vervolgens bij jullie thuis. Aan de hand van de door jullie samengestelde lijst gaat de taxateur alle bezittingen na. Alle bezittingen worden voorzien van een marktconforme waarde. Daarnaast geeft de taxateur jullie advies met betrekking tot de verdeling van de bezittingen. Vrijwel alles kan getaxeerd worden. Alles heeft een bepaalde waarde. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (fietsen, auto’s) en verzamelingen. Vervolgens kunnen alle spullen eerlijk worden verdeeld. De onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views komen graag langs om jullie te helpen en de bezittingen te taxeren. Vul vandaag nog vrijblijvend het contactformulier in.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie



Bij een scheiding moeten ook de schulden en leningen verdeeld worden. Wie is aansprakelijk voor welke schulden of leningen? Wat zijn de verschillen bij gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?
Lees meer
Hoe zit het met alimentatie? Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting of alimentatieplicht.
Lees meer
Denk je aan de boedelverdeling, dan denk je eigenlijk meteen aan je huis. Logisch, want dat is financieel gezien je meest kostbare bezit. Toch zijn er een hoop andere bezittingen die je ook kunt verdelen. We hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.
Lees meer
Met de inboedel wordt bedoeld: alles wat in de woning, schuur, garage en tuin staat, ligt of hangt. Een boedelverdeling is niet gemakkelijk.
Lees meer
Wanneer je gaat scheiden, zullen jullie het vermogen moeten verdelen. Laat een vermogensverdeling altijd goed nakijken door deskundigen.
Lees meer
Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of je televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben.
Lees meer
In veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie hond, kat of konijn zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van...
Lees meer
Elk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.
Lees meer
Na een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een...
Lees meer
Hoe zit het met polissen, zoals lijfrente, kapitaalverzekering, testament en verzekeringen na je scheiding? Welke pensioenrechten heb je en welke polissen?
Lees meer
Als jullie uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden. Een van de moeilijkste punten is het maken van afspraken over de alimentatie. Hierover ontstaan de meeste ruzies. Dit omdat jullie allebei tegenstrijdige belangen hebben. De ontvanger vindt het bedrag altijd te...
Lees meer