Birdnesting

Een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt is birdnesting. Bij birdnesting blijven de kinderen in het ouderlijk huis. De ouders wonen om de beurt in het ouderlijk huis. Beide ouders hebben naast de ouderlijke woning een ander woonadres. Een van de voordelen van birdnesting is, dat er geen heen en weer gesleep is met de kinderen. De kinderen hebben een vaste basis.

Voordelen birdnesting

Birdnesting voorkomt dat kinderen telkens van het huis van vader naar het huis van moeder moeten en omgekeerd. Het heen en weer gesleep en daarbij steeds spulletjes moeten meenemen is vermoeiend voor kinderen. Birdnesting zorgt voor de kinderen voor heel veel rust en stabiliteit. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving met ook altijd een bekend gezicht. Er is altijd een van de ouders aanwezig.

Nadelen birdnesting

Aan de andere kant heeft birdnesting ook nadelen. Als je de ouderlijke woning moet aanhouden en allebei nog een ander woonadres moet hebben, zorgt dat voor extra lasten. Daarnaast blijf je op deze manier heel erg met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre je als ouder de kans krijgt een eigen leven op te bouwen.

Birdnesting en het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan leg je als ouders de afspraken over birdnesting vast. Je legt samen vast wie wanneer in het huis woont. Daarnaast leg je vast hoe de kosten verdeeld worden en hoe je elkaar informeert.

Toekomst birdnesting

In Nederland is birdnesting nog vrij onbekend. Wel is het een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voor zal komen. Dit mede door de huizenmarkt die bij scheidingen soms voor problemen kan zorgen. Met birdnesting voorkom je dan wel de discussie over wie er in de woning mag blijven wonen. Ook kiezen sommige ouders in de eerste periode na de scheiding voor birdnesting.

Hulp of meer informatie nodig?

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van birdnesting? Onze juridische medewerkers helpen je graag verder. Vul het contactformulier in en je wordt vrijblijvend teruggebeld.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!