“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Birdnesting

  • Bij birdnesting blijven de kinderen in 1 huis en wisselen de ouders.
  • Een relatietherapeut kan jullie helpen dit in goede banen te leiden.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt is birdnesting. Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. Dit betekent dus dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven. De ouders wonen hier om de beurt. Beide ouders hebben naast de ouderlijke woning nog een ander woonadres. Eén van de voordelen van birdnesting is, dat er geen heen en weer gesleep is met de kinderen. De kinderen hebben een vaste basis. Voor de kinderen brengt dit veel rust.

Voordelen birdnesting

Birdnesting voorkomt dat kinderen telkens van het huis van vader naar het huis van moeder moeten en omgekeerd. Het heen en weer gesleep en daarbij steeds spullen moeten meenemen is vermoeiend voor kinderen. Birdnesting zorgt voor de kinderen voor heel veel rust en stabiliteit. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en er is altijd één van de ouders aanwezig.

Nadelen birdnesting

Aan de andere kant heeft birdnesting ook nadelen. Als je de ouderlijke woning moet aanhouden en allebei nog een ander woonadres moet hebben, zorgt dat voor extra lasten. Daarnaast blijf je op deze manier wel heel erg met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre je als ouder de kans krijgt een eigen leven op te bouwen.

Hulp bij het goed laten verlopen van Birdnesting

Birdnesting heeft veel voordelen, maar het kan best een uitdaging zijn om het goed te laten verlopen. Wist je dat je hier hulp bij kunt krijgen? Wij werken samen met relatietherapeuten die ex-stellen ook helpen om birdnesting zo goed mogelijk in te richten. Zij richten zich er onder andere op om de communicatie goed te houden. Goede onderlinge communicatie/afstemming is essentieel bij birdnesting. Onze therapeuten helpen jullie hier graag bij. Zo voorkomen je eventuele conflicten/irritaties of heb je handvaten hoe deze goed samen op te lossen.

Kinderen missen
Tip:
Hulp van een therapeut: Wij werken samen met ervaren relatietherapeuten die jullie graag begeleiden bij het in goede banen  leiden van birdnesting. Dit kan zowel online als bij de therapeut op kantoor plaatsvinden. Vul vrijblijvend het contactformulier in en wij helpen je verder!

Birdnesting en het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan leg je als ouders de afspraken over birdnesting vast. Je legt samen vast wie wanneer in het huis woont. Daarnaast leg je vast hoe de kosten verdeeld worden en hoe je elkaar informeert over bijvoorbeeld de kinderen.

Let op:
Birdnesting zorgt ervoor dat de kinderen meer stabiliteit en rust krijgen. Daarentegen zorgt het er wel voor dat het lastiger wordt een eigen leven op te bouwen als je het ouderlijk huis blijft delen met je ex.

Toekomst birdnesting

In Nederland is birdnesting nog vrij onbekend. Wel is het een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voor zal komen. Dit helemaal omdat de huizenmarkt bij scheidingen soms voor problemen kan zorgen. Met birdnesting voorkom je dan wel de discussie over wie er in de woning mag blijven wonen. Ook kiezen sommige ouders in de eerste periode na de scheiding voor birdnesting.

Hulp of meer informatie nodig?

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van birdnesting? Onze juridische medewerkers helpen je graag verder. Vul het contactformulier in en je wordt vrijblijvend teruggebeld.

Meer informatie