Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerEen vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt is birdnesting. Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. Dit betekent dus dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven. De ouders wonen hier om de beurt. Beide ouders hebben naast de ouderlijke woning nog een ander woonadres. Eén van de voordelen van birdnesting is, dat er geen heen en weer gesleep is met de kinderen. De kinderen hebben een vaste basis. Voor de kinderen brengt dit veel rust.
Voordelen birdnesting
Birdnesting voorkomt dat kinderen telkens van het huis van vader naar het huis van moeder moeten en omgekeerd. Het heen en weer gesleep en daarbij steeds spullen moeten meenemen is vermoeiend voor kinderen. Birdnesting zorgt voor de kinderen voor heel veel rust en stabiliteit. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en er is altijd één van de ouders aanwezig.
Nadelen birdnesting
Aan de andere kant heeft birdnesting ook nadelen. Als je de ouderlijke woning moet aanhouden en allebei nog een ander woonadres moet hebben, zorgt dat voor extra lasten. Daarnaast blijf je op deze manier wel heel erg met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre je als ouder de kans krijgt een eigen leven op te bouwen.
Hulp bij het goed laten verlopen van Birdnesting
Birdnesting heeft veel voordelen, maar het kan best een uitdaging zijn om het goed te laten verlopen. Wist je dat je hier hulp bij kunt krijgen? Wij werken samen met relatietherapeuten die ex-stellen ook helpen om birdnesting zo goed mogelijk in te richten. Zij richten zich er onder andere op om de communicatie goed te houden. Goede onderlinge communicatie/afstemming is essentieel bij birdnesting. Onze therapeuten helpen jullie hier graag bij. Zo voorkomen je eventuele conflicten/irritaties of heb je handvaten hoe deze goed samen op te lossen.

Birdnesting en het ouderschapsplan
In het ouderschapsplan leg je als ouders de afspraken over birdnesting vast. Je legt samen vast wie wanneer in het huis woont. Daarnaast leg je vast hoe de kosten verdeeld worden en hoe je elkaar informeert over bijvoorbeeld de kinderen.
Toekomst birdnesting
In Nederland is birdnesting nog vrij onbekend. Wel is het een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voor zal komen. Dit helemaal omdat de huizenmarkt bij scheidingen soms voor problemen kan zorgen. Met birdnesting voorkom je dan wel de discussie over wie er in de woning mag blijven wonen. Ook kiezen sommige ouders in de eerste periode na de scheiding voor birdnesting.
Hulp of meer informatie nodig?
Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van birdnesting? Onze juridische medewerkers helpen je graag verder. Vul het contactformulier in en je wordt vrijblijvend teruggebeld.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Afspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meer

Je vindt hier een voorbeeld van een ouderschapsplan. Laat je bij het opstellen van het ouderschapsplan bijstaan door een mediator. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie.
Lees meer
Hoe zit het met alimentatie? Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting of alimentatieplicht.
Lees meer
Denk je aan de boedelverdeling, dan denk je eigenlijk meteen aan je huis. Logisch, want dat is financieel gezien je meest kostbare bezit. Toch zijn er een hoop andere bezittingen die je ook kunt verdelen. We hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.
Lees meer
Ouderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meer
Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meer
Met de inboedel wordt bedoeld: alles wat in de woning, schuur, garage en tuin staat, ligt of hangt. Een boedelverdeling is niet gemakkelijk.
Lees meer
Bij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen.
Lees meer
Wanneer je gaat scheiden, zullen jullie het vermogen moeten verdelen. Laat een vermogensverdeling altijd goed nakijken door deskundigen.
Lees meer
Voor het beëindigen van co-ouderschap is geen wettelijke regeling. Hoe kun je dat de co-ouderschap beëindigen als je er mee wilt stoppen?
Lees meer
Kinderen hebben recht op omgang met beide ouders. Komen ouders er samen niet uit, dan kunnen zij omgangsbegeleiding krijgen. In een omgangshuis hebben ouders onder toezicht contact met hun kinderen.
Lees meer
Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of je televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben.
Lees meer
Laat bij echtscheiding de bezittingen taxeren door een erkend taxateur. Dit is belangrijk voor een eerlijke verdeling van de inboedel.
Lees meer
Elk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.
Lees meer
Wanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meer
Na een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een...
Lees meer
Hoe zit het met polissen, zoals lijfrente, kapitaalverzekering, testament en verzekeringen na je scheiding? Welke pensioenrechten heb je en welke polissen?
Lees meer
Gaan jullie scheiden? Laat jullie bezittingen taxeren door een erkend taxateur! Vul voor informatie of een taxatie aanvraag het contactformulier in.
Lees meer
Als jullie uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden. Een van de moeilijkste punten is het maken van afspraken over de alimentatie. Hierover ontstaan de meeste ruzies. Dit omdat jullie allebei tegenstrijdige belangen hebben. De ontvanger vindt het bedrag altijd te...
Lees meer
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meer