“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Birdnesting

  • Birdnesting wordt steeds populairder.
  • De kinderen blijven in het huis wonen en de ouders wisselen.
  • Wil je meer weten over birdnesting? Je mag ons altijd bellen!
9,4
Klanten vertellen

865 beoordelingen

Lees voor

Een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt is birdnesting. Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. Dit betekent dus dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven. De ouders wonen hier om de beurt. Beide ouders hebben naast de ouderlijke woning nog een ander woonadres. Eén van de voordelen van birdnesting is, dat er geen heen en weer gesleep is met de kinderen. De kinderen hebben een vaste basis. Voor de kinderen brengt dit veel rust.

Voordelen birdnesting

Birdnesting voorkomt dat kinderen telkens van het huis van vader naar het huis van moeder moeten en omgekeerd. Het heen en weer gesleep en daarbij steeds spullen moeten meenemen is vermoeiend voor kinderen. Birdnesting zorgt voor de kinderen voor heel veel rust en stabiliteit. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en er is altijd één van de ouders aanwezig.

Nadelen birdnesting

Aan de andere kant heeft birdnesting ook nadelen. Als je de ouderlijke woning moet aanhouden en allebei nog een ander woonadres moet hebben, zorgt dat voor extra lasten. Daarnaast blijf je op deze manier wel heel erg met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre je als ouder de kans krijgt een eigen leven op te bouwen.

Birdnesting en het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan leg je als ouders de afspraken over birdnesting vast. Je legt samen vast wie wanneer in het huis woont. Daarnaast leg je vast hoe de kosten verdeeld worden en hoe je elkaar informeert over bijvoorbeeld de kinderen.

Let op:
Birdnesting zorgt ervoor dat de kinderen meer stabiliteit en rust krijgen. Daarentegen zorgt het er wel voor dat het lastiger wordt een eigen leven op te bouwen als je het ouderlijk huis blijft delen met je ex.

Toekomst birdnesting

In Nederland is birdnesting nog vrij onbekend. Wel is het een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voor zal komen. Dit helemaal omdat de huizenmarkt bij scheidingen soms voor problemen kan zorgen. Met birdnesting voorkom je dan wel de discussie over wie er in de woning mag blijven wonen. Ook kiezen sommige ouders in de eerste periode na de scheiding voor birdnesting.

Hulp of meer informatie nodig?

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van birdnesting? Onze juridische medewerkers helpen je graag verder. Vul het contactformulier in en je wordt vrijblijvend teruggebeld.

Meer informatie