“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden en pensioen

  • Het is belangrijk ook afspraken te maken over de pensioenen.
  • Onze advocaten helpen je hier graag bij.
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Jullie gaan scheiden. Dat is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen. Je weet dat je afspraken moet maken over je kinderen, de alimentatie, je huis en over de verdeling van jullie bezittingen. Maar waar je misschien niet direct aan denkt, is het pensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Ga je scheiden dan moet dit opgebouwde pensioen namelijk ook verdeeld worden.

Je verdeelt het pas wanneer je echt met pensioen gaat, maar het is wel belangrijk om hier bij de scheiding alvast duidelijke afspraken over te maken. De afspraken die jullie hierover maken, moeten worden opgenomen in jullie scheidingsconvenant.

Ouderdomspensioen na scheiding

Je ouderdomspensioen bouw je op via je werkgever, door te sparen of door te beleggen. Het opgebouwde bedrag krijg je uitgekeerd als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Bij een echtscheiding hebben jij en je ex-partner volgens de Wet verevening pensioenrechten allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hierbij maakt het niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Welke regels zijn er bij scheiden en pensioen? 

Gescheiden na 30 april 1995

Als je na 30 april 1995 bent gescheiden dan gelden voor jullie de regels van de Wet Verevening Pensioenrechten (wet VPS). Je moet in dit geval het pensioen verdelen met jouw ex als:
– Je bent gescheiden na 30 april 1995
– Jouw geregistreerd partnerschap na die datum is ontbonden
– De scheiding van tafel en bed na die datum definitief is omgezet naar een echtscheiding

Gescheiden tussen 27 november 1981 en 01 mei 1995

Als je tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 bent gescheiden dan gelden er andere regels. Je valt dan onder de regels van het pensioenarrest (ook wel Boon Van Loon arrest genoemd). Omdat in dit geval vastgesteld moet worden of je aanspraak kunt maken op het pensioen van jouw ex moet je contact opnemen met een advocaat. Bel ons voor vrijblijvend advies op 088-6002801.

Gescheiden voor 27 november 1981

Als je voor 27 november 1981 bent gescheiden dan heb je geen recht op een deel van het pensioen van jou ex-partner.

Afstand doen van je recht

Jullie kunnen er ook voor kiezen het pensioen niet te delen. In het echtscheidingsconvenant kunnen jullie laten opnemen dat je elkaars ouderdomspensioen niet wilt. Je doet dan afstand van je recht op een deel van het pensioen van de ander. Je krijgt jouw deel van het pensioen ook niet als je in je huwelijkse voorwaarden hebt afgesproken, dat je er geen recht op hebt.

Let op:
Heb je vóór 1 mei 1995 huwelijkse voorwaarden opgemaakt, waarbij het pensioen buiten de gemeenschap valt? Door invoering van de Wet verevening pensioenrechten zal je het ouderdomspensioen dan toch met je ex-partner moeten delen. Wil je dit niet, dan kunnen jullie hiervoor nieuwe huwelijkse voorwaarden opstellen of dit meenemen in het echtscheidingsconvenant.  Een advocaat kan je hierbij helpen. 

Conversie

Bij een echtscheiding kun je ook nog kiezen voor conversie (omzetting). Je doet daarbij definitief afstand van de helft van je ouderdomspensioen. De helft waar je ex-partner recht op heeft, wordt dan zijn of haar eigen ouderdomspensioen. Je ex-partner ontvangt dat ouderdomspensioen zodra hij of zij zelf de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Een nadeel van conversie is, dat je als pensioenopbouwer je deel niet meer terugkrijgt als je ex-partner overlijdt.
De afspraken die je maakt over conversie moet je vastleggen in een echtscheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden. Conversie is alleen toegestaan als de pensioenuitvoerder toestemming geeft. Bij scheiding van tafel en bed is conversie niet mogelijk.

Uitbetaling ouderdomspensioen

Laat op tijd aan het pensioenfonds weten dat je bent gescheiden. Je krijgt dan een speciaal aanmeldingsformulier toegestuurd. Let er op dat je de scheiding binnen twee jaar meldt. Zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, betaalt de pensioenuitvoerder het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks aan jullie allebei uit. De uitbetaling vindt plaats zolang jullie allebei in leven zijn. De kosten van het verdelen van het pensioen berekent de pensioenuitvoerder aan jullie beiden door.

Laten jullie niet op tijd aan de pensioenverstrekker weten dat het pensioen verdeeld moet worden, dan zal jouw ex jouw deel zelf naar je over moeten maken. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. 

Ben je samen een andere verdeling overeengekomen of zie je af van je recht op het pensioen van je ex-partner, dan moet je een afschrift van het echtscheidingsconvenant of van de huwelijkse voorwaarden opsturen. Voor beide akten heb je een advocaat nodig.

Bij scheiden en pensioen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende pensioenvormen. Het te verdelen pensioen is te splitsen in het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Het basispensioen (AOW) hoef je niet te delen met je ex-partner.

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over scheiden en pensioen of ben je op zoek naar een goede mediator of advocaat die alles goed voor jullie op papier kan zetten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je vrijblijvend advies. Je kan ons bellen op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier

Meer informatie