“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mannen in de schulden na scheiding

28 feb, 2017 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Na een scheiding zijn het meestal de mannen die sneller in de schulden terechtkomen dan vrouwen. Dit ondanks het feit dat zij vaak een betere inkomenspositie hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij bekeken de inkomenspositie van mannen en vrouwen tussen 2004 en 2014.

Eigen woning

Tussen 2012 en 2014 kwam bijna 10 procent van de mannen in de schulden. Bij de vrouwen lag dit percentage op 6 procent. Boosdoener is vooral de eigen woning. Deze duwt de mannen in de rode cijfers. Door hun vaak betere inkomenspositie blijven mannen na de scheiding veel vaker in de koopwoning wonen. De ex moet worden uitgekocht en daarnaast neemt de man ineens in zijn eentje de hypotheekschuld op zich. Dit kan ervoor zorgen dat hij met een negatief vermogen komt te zitten.

Armoede na scheiding

Vrouwen worden economisch gezien steeds zelfstandiger. Hierdoor lopen zij minder risico om na een scheiding in armoede te raken. Tien jaar geleden was dat heel anders. In 2004 en 2006 kwam nog een kwart van de gescheiden vrouwen onder de lage-inkomensgrens terecht. In 2008 was dit 17 procent. Door de crisis is het aantal vrouwen dat na een scheiding in armoede terechtkomt wel weer toegenomen tot 22 procent in 2014. Nu de crisis voorbij lijkt te zijn en de economie weer in de lift zit zal dit percentage ongetwijfeld weer gaan dalen.