“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De mannenopvang in Nederland luidt de noodklok. Het komt steeds vaker voor dat mannen het contact met hun kinderen kwijtraken, als zij door huiselijk geweld genoodzaakt zijn van huis weg te vluchten. Dit komt vooral doordat moeders in Nederland vaak worden voorgetrokken. Het CDA neemt de noodoproep serieus en stelt Kamervragen en ook SP, VVD en D66 willen graag werken aan een oplossing.

 Mama bepaalt

De mannen die terecht komen bij de opvang worden door hun vrouw geslagen of bedreigd. Ondanks de tussenkomst van de instanties is het toch vaak mama die bepaalt of papa de kinderen mag zien en wanneer. Op deze manier worden de kinderen als pressiemiddel gebruikt. Het uiteindelijke gevolg is dat vader zijn kinderen bijna niet meer te zien krijgt. “Dat is in notendop het probleem van vaders in de mannenopvang”, vertelt Esther Markink van stichting Kadera uit Zwolle. Kadera is één van de zes opvangcentra in Nederland. Maar het probleem speelt niet alleen in Zwolle. “We horen overal hetzelfde. Het is een landelijk probleem.”

Voordeel van de twijfel

Als het gaat om omgang met de kinderen hebben moeders juridisch gezien vaak meer mogelijkheden. Ook krijgen zij van instanties vaker het voordeel van de twijfel. Deze positie wordt vaak misbruikt om de vader dwars te zitten en de omgang te blokkeren. Vaders doen vaak jarenlang hun uiterste best om via juridische procedures hun kind toch te zien te krijgen, maar uiteindelijk trekken zij toch meestal aan het kortste eind. Het starten van een juridische procedure kost veel geld. Op een gegeven moment is dat niet meer op te brengen. Daarnaast zijn de vaders het strijden uiteindelijk ook moe en geven de moed op. “Maar kinderen hebben recht op hun vader. Dit is echt heel beroerd geregeld. Daar lopen we hier dagelijks tegenaan”, vertelt Markink. Heel soms krijgt een vader het voor elkaar dat hij zijn kinderen mee krijgt naar de opvang. Bij moeders is dat veel vanzelfsprekender.

Ouderlijke macht

De hulpverleners van mannenopvang Arosa in Rotterdam herkennen zich in dit verhaal. “Zelfs als de vaders de ouderlijke macht hebben, lukt het niet om gelijke omgang te regelen. Moeders hebben bijna altijd het laatste woord. Er zijn wel organisaties die bemiddelen bij omgangsregelingen, maar hier zijn vaak lange wachtlijsten. Natuurlijk kan een vader ook naar de rechter stappen, maar ook dat soort procedures nemen maanden of soms zelfs jaren in beslag”, vertellen de hulpverleners van Arosa.

Oplossing

Los van de vaders in de mannenopvang lopen ook veel andere vaders tegen het probleem van ouderverstoting aan. In de politiek is het een bekend probleem waar aan wordt gewerkt. De partijen willen graag een snelle oplossing. Zo zal het CDA deze week Kamervragen stellen over dit probleem en zal staatssecretaris Paul Blokhuis gevraagd worden om het probleem in beeld te brengen. Daarnaast zijn D66 en de VVD bezig met het schrijven van een initiatiefwet die een koppeling moet maken tussen erkenning en gezag. Dit betekent dat vader die hun kind bij de geboorte erkennen ook automatisch gezag krijgen. Dit zou de positie van de man ook kunnen versterken. Hoewel ook het hebben van gezag niets helpt als de moeder besluit zich niet aan de omgangsregeling te houden.