“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Indexering alimentatie 2022 1,9 procent

18 nov, 2021 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Betaal of ontvang je kinder- of partneralimentatie? Let er dan op dat het bedrag dat betaald moet worden per 1 januari 2022 verhoogd wordt met 1,9 procent. Dit heet de indexering.

Indexering

De hoogte van deze indexering wordt ieder jaar in november door de overheid vastgesteld en bekend gemaakt. De verhoging wordt gebaseerd op de gemiddelde stijging van de lonen en het prijsniveau in Nederland. Voor 2022 is dit percentage dus vastgesteld op 1,9 procent.

Alimentatie hoger

Deze 1,9 procent kun je gewoon bij het huidige alimentatiebedrag optellen. Op deze manier wordt de alimentatie ieder jaar een stukje hoger. Deze indexering is verplicht. Betaal je dit niet, dan kan de ex eventueel gaan vorderen. Ben jij alimentatieontvanger, dan is het misschien slim om je ex even op de hoogte te stellen over de indexering. Hou ook goed in de gaten of de ex inderdaad vanaf januari het nieuwe bedrag overmaakt.

Wat wordt het uiteindelijke alimentatiebedrag?

Wil je weten wat het nieuwe bedrag gaat worden, dan kun je dit makkelijk berekenen met onze speciale indexerings-berekentool. Is er de afgelopen jaren eigenlijk nooit een verandering geweest van de alimentatie, dan kan je hier ook berekenen wat de ex jou nog verschuldigd is.

Vorderen

Weigert de ex de indexering toe te passen, dan kun je dit gaan vorderen. Het is immers een verplichting. Wil je meer weten over de mogelijkheden om alimentatie te vorderen? Op onze Alimentatie Incasso pagina kun je hier alles over lezen. Je kunt de achterstallige indexering tot vijf jaar terug opeisen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij geven je vrijblijvend advies over jouw situatie.