Omgangsregeling wijzigen

Wanneer een omgangsregeling niet werkt, zorgt dit voor veel onrust bij zowel jullie als ouders, als bij de kinderen. Het is dan mogelijk om de omgangsregeling te wijzigen. Een omgangsregeling kan om meerdere redenen niet werken. We bespreken hier de meest voorkomende reden.

Redenen voor wijzigen omgangsregeling

1) Een van de ouders houdt zich niet aan afspraken.

In praktijk kan het best zo zijn dat je in goed overleg een afspraak moet verschuiven. Wanneer dit in goed overleg gebeurt, is het geen probleem. Dit wordt anders wanneer de omgangregeling als middel wordt ingezet in de strijd tussen jou en je ex. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen later worden teruggebracht zonder dat de andere ouder hiervan op de hoogte is gesteld. Of als een van de partners de kinderen niet op de afgesproken dag komt ophalen. Dit levert frustraties en irritaties op. Het gevolg is dat de afgesproken omgangsregeling niet de nodige regelmaat en structuur biedt voor zowel ouders en kind(eren).

2) Een van de ouders verhuist naar ander deel van het land.

Wanneer er sprake is van een co-ouderschap is het noodzakelijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van 7 km hemelsbreed. Wanneer een ouder verhuist buiten een straal van 7 km is het vaak onmogelijk om het co-ouderschap in stand te houden. Het is dan verstandig om het co-ouderschap te beëindigen, het ouderschapsplan te herzien en een andere omgangsregeling met elkaar af te spreken.Ook als je een andere omgangsregeling hebt kan dit door een verhuizing behoorlijk veranderen. Als een van de partners bijvoorbeeld ineens 80km verderop gaat wonen wordt het naar schoolbrengen op maandagochtend een behoorlijke opgave.

3) De omgangsregeling niet werkt voor de kinderen.

Kinderen zijn vrij flexibel, maar soms werkt een bepaalde omgangsregeling gewoonweg niet. Kinderen kunnen uit hun doen raken en het moeilijk vinden om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Bij een co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij vader als bij moeder. Daartegenover staat dat deze regeling voor onrust kan zorgen. De kinderen hebben twee huizen. Ze moeten telkens opnieuw wennen aan een nieuwe omgeving. Co-ouderschap is dan ook niet geschikt voor alle kinderen.

4) De behoeften van de kinderen veranderen omdat ze ouder worden.

Wanneer kinderen ouder worden, veranderen hun behoeften. Ze worden zelfstandiger en mobieler. Het kan zijn dat je zoon of dochter aangeeft meer of juist minder tijd te willen doorbrengen bij de andere ouder. Probeer hun wensen zoveel mogelijk te respecteren. Wanneer kinderen 12 jaar worden, mogen ze nog niet zelf beslissen bij welke ouder ze gaan wonen. Wel kan de rechter naar hun wensen vragen. De rechter doet vervolgens over de bestaande situatie een uitspraak die gebaseerd is op zowel de wensen van de ouders als het kind.

Hoe wijzig je de omgangsregeling?

Een omgangsregeling wijzigen kan, maar hoe gaat dit in z’n werk? Wanneer je samen de omgangsregeling wilt laten wijzigen, dan is het verstandig om hiervoor de hulp in te roepen van een mediator. De mediator zal samen met jullie kijken wat er is veranderd nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Ieder kan zijn/haar wensen kenbaar maken en de mediator zal proberen om de wensen naadloos op elkaar aan te sluiten. De gemaakte afspraken worden vervolgens op papier vastgelegd. Wanneer de omgangsregeling aangepast wordt, moet vaak ook het alimentatiebedrag worden aangepast. Hiervoor zal de mediator (opnieuw) een draagkrachtberekening maken.

Vaak is er echter maar één ouder ontevreden over de omgangsregeling. Dit meestal omdat de andere ouder zich hier niet aan houdt. Lukt het niet om samen bij een mediator tot nieuwe afspraken te komen, dan kun je ook een advocaat in de arm nemen om een wijziging van de omgangsregeling af te dwingen.

Hulp bij omgangsregeling wijzigen

Wij werken samen met verschillende specialisten die jullie kunnen helpen bij het wijzigen van de omgangsregeling. Vul het contactformulier in of bel ons op 0900 4455600 (40 cent per minuut). Wij staan je graag vrijblijvend te woord en adviseren welke vervolgstappen het beste zijn in jullie situatie.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!