“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Omgangsregeling wijzigen

  • De omgangsregeling kan bij goede redenen aangepast worden.
  • Wij helpen je verder met de juiste vervolgstappen.
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Als een omgangsregeling niet werkt, zorgt dit voor veel onrust bij zowel jullie als ouders, als bij de kinderen. Het is dan verstandig om de omgangsregeling te wijzigen. Jullie kunnen samen om tafel om te bekijken of jullie een andere regeling kunnen afspreken. Wil de ex de omgangsregeling niet veranderen, dan kun je de rechter vragen om de omgangsregeling aan te passen. Je moet dan wel met goede redenen komen.

Wil jij weten of jij een goede reden hebt om de omgangsregeling aan te passen? Wij geven je graag advies! Bel ons vrijblijvend op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). We bespreken jouw situatie en kunnen de juiste juridische hulp voor je regelen indien nodig.

Redenen wijzigen omgangsregeling

Een omgangsregeling kan om meerdere redenen niet werken. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Een van de ouders houdt zich niet aan afspraken.
  • Een van de ouders verhuist naar ander deel van het land.
  • De omgangsregeling werkt niet voor de kinderen.
  • De behoeften van de kinderen veranderen omdat ze ouder worden.

Het niet houden aan afspraken

In praktijk kan het best zo zijn dat je in goed overleg een keer een afspraak moet verschuiven. Wanneer dit in goed overleg gebeurt, is het geen probleem. Dit wordt anders als de omgangsregeling als middel wordt ingezet in de strijd tussen jou en je ex. Bijvoorbeeld als de kinderen later worden teruggebracht zonder dat de andere ouder hiervan op de hoogte is gesteld. Of als de ex de kinderen niet op de afgesproken dag komt ophalen. Dit levert frustraties, irritaties en teleurgestelde kinderen op. Het gevolg is dat de afgesproken omgangsregeling niet de nodige regelmaat en structuur biedt voor zowel ouders als kind(eren). In zo’n situatie kan omgangsbegeleiding soms hulp bieden.

Verhuizen

Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden. Het is dan verstandig om het co-ouderschap te beëindigen, het ouderschapsplan te herzien en een andere omgangsregeling met elkaar af te spreken. Ook als je een andere omgangsregeling hebt, kan dit door een verhuizing behoorlijk veranderen. Als een van de partners bijvoorbeeld ineens 80 km verderop gaat wonen, wordt het naar school brengen op maandagochtend een behoorlijke opgave.

Hebben jullie gezamenlijk gezag en wil je verhuizen met de kinderen, dan is het ook goed om te weten dat je hier officieel toestemming van de ex voor nodig hebt! Het is eventueel mogelijk om vervangende toestemming van de rechter te krijgen.

De omgangsregeling werkt niet voor de kinderen

Kinderen zijn vrij flexibel, maar soms werkt een bepaalde omgangsregeling gewoon niet. Kinderen kunnen uit hun doen raken en het moeilijk vinden om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Bij een co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij vader als bij moeder. Daartegenover staat dat deze regeling voor onrust kan zorgen. De kinderen hebben twee huizen. Ze moeten telkens opnieuw wennen aan een nieuwe omgeving. Co-ouderschap is dan ook niet geschikt voor alle kinderen.

De behoeften van de kinderen veranderen omdat ze ouder worden

Wanneer kinderen ouder worden, veranderen hun behoeften. Ze worden zelfstandiger en mobieler. Het kan zijn dat je zoon of dochter aangeeft meer of juist minder tijd te willen doorbrengen met de andere ouder. Probeer hun wensen zoveel mogelijk te respecteren. Als kinderen 12 jaar worden, mogen ze nog niet zelf beslissen bij welke ouder ze gaan wonen. Wel mogen ze aangeven wat zij het liefst zouden willen. De rechter doet vervolgens een uitspraak die gebaseerd is op zowel de wensen van de ouders als het kind.

Hoe verander je de omgangsregeling?

Een omgangsregeling veranderen kan, maar hoe gaat dit in z’n werk? Willen jullie samen de omgangsregeling veranderen, dan kan het slim zijn om hierbij de hulp in te roepen van een mediator. Deze zal samen met jullie kijken wat er is veranderd nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Ieder kan zijn/haar wensen kenbaar maken en de mediator zal proberen om de wensen  op elkaar aan te laten sluiten. De nieuwe afspraken worden vervolgens op papier vastgelegd. Natuurlijk kunnen jullie ook samen om tafel om nieuwe afspraken te maken. Denk er wel aan dat een nieuwe omgangsregeling ook gevolgen heeft voor de hoogte van de kinderalimentatie. Dit betekent dat er ook een nieuwe alimentatieberekening moet komen. Vaak is er echter maar één ouder ontevreden over de omgangsregeling. Dit meestal omdat de andere ouder zich niet al te goed aan de afspraken houdt. Lukt het niet om samen bij een mediator tot nieuwe afspraken te komen, dan kun je ook een advocaat in de arm nemen om een wijziging van de omgangsregeling af te dwingen.

Hulp bij omgangsregeling wijzigen

Wij werken samen met verschillende specialisten die je kunnen helpen bij het wijzigen van de omgangsregeling. Vul het contactformulier in of bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Wij staan je graag vrijblijvend te woord en adviseren welke vervolgstappen het beste zijn in jullie situatie. Laat dus gerust je nummer even achter, dan bellen wij je even terug.

Meer informatie