“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nabestaandenpensioen

  • Ben je gescheiden, dan blijf je recht houden op een bijzonder nabestaandenpensioen.
  • Andere afspraken maken? Dan kan in een officieel convenant.
  • Hulp nodig bij het maken van afspraken? Wij geven je graag advies!
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Een ouderdomspensioen kan uitgebreid worden met een nabestaandenpensioen, ofwel partnerpensioen. Overlijdt de pensioenopbouwer, dan wordt zijn of haar pensioen uitgekeerd aan de nabestaanden (partner en kinderen). Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en consequenties bij een echtscheiding. Veel mensen vergeten dit wanneer ze gaan scheiden.

Bijzonder nabestaandenpensioen

Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Je hebt dus geen recht meer op het geld dat na jullie scheiding opzij is gezet.

Een nabestaandenpensioen op risicobasis keert alleen uit bij overlijden tijdens het huwelijk. Bij ontslag, pensioen en echtscheiding vervalt de aanspraak op dit pensioen op risicobasis.

Let op:
Ga je scheiden en heb je een nabestaandenpensioen, zorg er dan voor dat het pensioenfonds op de hoogte wordt gebracht van de scheiding.

Uitkering bijzonder nabestaandenpensioen

Volgens de wet blijf je recht hebben op het bijzonder nabestaandenpensioen bij een echtscheiding en bij het einde van een geregistreerd partnerschap. Bij een scheiding van tafel en bed ben je officieel nog steeds getrouwd. Komt je partner dan te overlijden, dan krijg je het gewone nabestaandenpensioen. Pas bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed wordt het een bijzonder nabestaandenpensioen.

Het bijzonder nabestaandenpensioen dat bij overlijden van je ex-partner wordt uitgekeerd, is meestal zeventig procent van het ouderdomspensioen. Kijk je pensioenregeling er goed op na hoeveel in jouw situatie wordt uitgekeerd.

Andere afspraken

Je kunt afwijken van de wettelijke regeling over het pensioen. Voor het maken van andere afspraken, is het verstandig een advocaat in te schakelen. Om deze afspraken rechtsgeldig te maken, moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. De advocaat kan alle verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten.

Wat gebeurt er als mijn ex-partner hertrouwt?

Je hebt dan nog steeds recht op het bijzonder nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. De nieuwe echtgeno(o)t(e) van jouw ex-partner krijgt bij overlijden daardoor minder uitgekeerd.

Meer weten?

Meer informatie nodig? Of wil je jouw situatie doorspreken? Onze juridische medewerkers zijn elke werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 17.15. Bel ons gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Zij nemen rustig jouw persoonlijke situatie door en adviseren je wat de juiste vervolgstappen zijn.

Meer informatie