“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nabestaandenpensioen

  • Ben je gescheiden, dan blijf je recht houden op een bijzonder nabestaandenpensioen.
  • Andere afspraken maken? Dan kan in een officieel convenant.
  • Hulp nodig bij het maken van afspraken? Wij geven je graag advies!
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Lees voor

Een ouderdomspensioen kan uitgebreid worden met een nabestaandenpensioen, ofwel partnerpensioen. Overlijdt de pensioenopbouwer, dan wordt zijn of haar pensioen uitgekeerd aan de nabestaanden (partner en kinderen). Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en consequenties bij een echtscheiding. Veel mensen vergeten dit wanneer ze gaan scheiden.

Wanneer kunnen wij je helpen?

  • Je kunt afwijken van de wettelijke regeling over het pensioen. Dit kan op verschillende manieren. Het meest voor de hand ligt afstand doen van verevening. Dit houdt in dat het pensioen niet verdeeld wordt. Voor het maken van andere afspraken, is het verstandig een advocaat in te schakelen. Om deze afspraken rechtsgeldig te maken, moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. De advocaat adviseert je en zet de mogelijkheden op een rij.
  • Heb je een advocaat nodig om je bij te staan tijdens de echtscheiding? Ook dit regelen we voor jou.

Bel ons direct op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij bellen je direct op om de juiste vervolgstappen te bespreken.

Bijzonder nabestaandenpensioen

Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Je hebt dus geen recht meer op het geld dat na jullie scheiding opzij is gezet.

Een nabestaandenpensioen op risicobasis keert alleen uit bij overlijden tijdens het huwelijk. Bij ontslag, pensioen en echtscheiding vervalt de aanspraak op dit pensioen op risicobasis.

Let op:
Ga je scheiden en heb je een nabestaandenpensioen, zorg er dan voor dat het pensioenfonds op de hoogte wordt gebracht van de scheiding.

Uitkering bijzonder nabestaandenpensioen

Volgens de wet blijf je recht hebben op het bijzonder nabestaandenpensioen bij een echtscheiding en bij het einde van een geregistreerd partnerschap. Bij een scheiding van tafel en bed ben je officieel nog steeds getrouwd. Komt je partner dan te overlijden, dan krijg je het gewone nabestaandenpensioen. Pas bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed wordt het een bijzonder nabestaandenpensioen.

Het bijzonder nabestaandenpensioen dat bij overlijden van je ex-partner wordt uitgekeerd, is meestal zeventig procent van het ouderdomspensioen. Kijk je pensioenregeling er goed op na hoeveel in jouw situatie wordt uitgekeerd.

Wat gebeurt er als mijn ex-partner hertrouwt?

Je hebt dan nog steeds recht op het bijzonder nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. De nieuwe echtgeno(o)t(e) van jouw ex-partner krijgt bij overlijden daardoor minder uitgekeerd.

Advocaat nodig?

Heb je een advocaat nodig om andere afspraken te maken over het pensioen of om je bij te staan bij jullie scheiding? Onze juridische medewerkers zijn elke werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 17.15. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) voor juridische hulp. Wij bespreken jouw situatie en brengen je in contact met de juiste advocaat.

Meer informatie