“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe zorg je dat kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding?

12 mei, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Je gaat scheiden. Allerlei emoties spelen op. Je leven staat op zijn kop en alles gaat veranderen. Het liefst wil je hiervoor weglopen. Maar dat gaat niet, je hebt kinderen. Je hebt de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de kinderen zo min mogelijk last krijgen van de scheiding. Dit is niet makkelijk, maar je kan je kinderen helpen om het makkelijker te maken. Wij geven je een aantal goede tips waarmee jij jouw kinderen zo goed mogelijk door de scheiding kan loodsen!

Hoe help je jouw kinderen bij de scheiding?

  1. Geen ruzie waar je kinderen bij zijn
  2. Praat thuis niet slecht over de ander
  3. Bespreek geen details met je kinderen
  4. Laat de kinderen niet kiezen
  5. Geen geen boodschappen over via je kinderen 
  6. Lees samen boeken over scheiden
  7. Luister en geef aandacht
  8. Het mag leuk zijn bij de ex
  9. Sla feestjes niet over
  10. De ex is de vader of moeder van je kinderen
  11. Van partners naar gescheiden ouders
  12. Kijk in de spiegel
  13. Schakel hulp in als dat nodig is!

1. Geen ruzie waar je kinderen bij zijn

Je kinderen worden te laat opgehaald of de ex zegt net weer iets wat jou niet aanstaat. Redenen genoeg om gefrustreerd te raken. Adem in, denk na, en bewaar je frustratie voor later. Uit ze niet waar je kinderen bij zijn. Moeten jullie het samen ergens over hebben, maak dan een afspraak op een moment dat de kinderen in bed liggen of bijvoorbeeld naar school zijn. Zij hebben niets te maken met jullie discussies en raken alleen maar van slag als zij hier getuige van zijn.

2. Praat thuis niet slecht over de ander

Voor kinderen is het heel vervelend om slechte dingen over de ander te horen. Je kinderen houden van jullie allebei. Ze zijn immers gemaakt door jullie. Uitspraken als: “je lijkt net je vader” kan zelfs al erg pijnlijk zijn voor je kind. Door thuis slecht over de ex te praten zorg je ervoor dat de kinderen het bijvoorbeeld niet meer durven te zeggen dat ze het leuk hebben gehad bij de andere ouder. Ze komen in een loyaliteitsconflict. Natuurlijk mag je best eens mopperen op je ex, maar doe dit dan tegen een goede vriend of vriendin en niet waar de kinderen bij zijn.

3. Bespreek geen details met je kinderen

Je denkt dat je kind er wat aan heeft door alles aan je kind te vertellen. Je wilt uitleggen waarom, of waardoor de scheiding ontstaan is. Toch is dit geen goed idee. Details over de ruzies wil het kind niet weten. Niet waarom papa is weggegaan, niet waarom mama niet goed communiceert. Het kind wil gewoon weten waar hij of zij aan toe is. Duidelijke afspraken dus. Dit geeft een stukje rust.

4. Laat de kinderen niet kiezen

De kinderen houden van papa én van mama. En dat is logisch. Zorg dat je kind niet hoeft te kiezen. Stel hem geen vragen als: wil je bij papa of bij mama kerst vieren? Deze vragen zijn voor een kind onmogelijk te beantwoorden. Is een kind wat ouder, dan zou je hem/haar wel kunnen betrekken bij bijvoorbeeld het vaststellen van de omgangsregeling. Je zou kunnen vragen wat voor regeling hij/zij het prettigst zou vinden. Verder maken jullie als ouders samen duidelijke afspraken zonder de kinderen hiermee te belasten.

5. Geef geen boodschappen over via je kinderen

Wil je andere afspraken maken of iets bespreken met de ex? Regel dit dan zelf rechtstreeks met de ex en niet via de kinderen. Probeer kinderen zo min mogelijk met jullie zaken te belasten. Een kind is geen postduif!

6. Lees samen boeken over scheiden

Het is belangrijk dat jouw kind weet dat hij/zij niet de enige is in zo’n situatie. Boeken kunnen hier erg bij helpen. Voor elke leeftijd bestaat er een boek over scheiden. Lees deze samen met je kinderen of stimuleer ze om het boek te lezen. Jij vindt het fijn om je begrepen te voelen, dit is ook voor de kinderen zo. Bijvoorbeeld het boek: ‘ik voel me fijn in twee huizen.’

7. Luister en geef aandacht

Je kinderen zijn misschien bang om je te kwetsen met vragen. Vertel je kinderen dat ze met hun vragen altijd welkom zijn. Ze mogen hun emoties tonen en delen met jou. Stel je kinderen gerust dat emoties normaal zijn. Wees er voor je kinderen. Heb geduld en laat je kinderen kiezen wanneer zij even willen praten. Jouw aandacht is erg belangrijk voor ze! Het kan ook zijn dat jouw kind het moeilijk vindt om zijn/haar emoties met jou te delen. Kijk dan eens of hij/zij misschien behoefte heeft aan contact met lotgenoten. Veel scholen bieden het Kies-programma aan voor kinderen van gescheiden ouders. Voor online contact met lotgenoten en verhalen van andere kunnen de wat oudere kinderen ook terecht op www.villapinedo.nl.

8. Het mag leuk zijn bij de ex

Gun je kinderen een leuke tijd bij de ex. Wens ze veel plezier en luister naar de enthousiaste verhalen die ze hebben gemaakt bij de ander. Maak de kinderen niet wijs dat het eenzaam is als ze weg zijn of dat het weekend lang duurt als ze er niet zijn. Hiermee kwets je ze en zorg je ervoor dat zij zich schuldig voelen als ze weer naar de ex gaan.

9. Sla feestjes niet over

Feestjes zijn leuk. Van jezelf, van je kinderen, maar ook de feestjes van opa en oma of andere familie. Het is voor je kinderen fijn om papa en mama op dezelfde plek te zien. Je hebt overal je eigen mening en wensen over, maar je geeft je kinderen een goed gevoel om te zien dat jullie samen in één ruimte kunnen zijn. Ook bij belangrijke momenten als het afscheid in groep 8 of bijvoorbeeld afzwemmen is het wel heel fijn als allebei de ouders er zonder gedoe bij kunnen zijn. Zet daarom af en toe de boosheid die je misschien hebt richting de ex even opzij en gun je kind dit soort momenten.

10. Je ex is de vader of moeder van je kinderen

Probeer je ex niet alleen te zien als diegene van wie je gaat scheiden. Het is de vader of moeder van je kinderen. Je hebt samen een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kinderen zo goed en gelukkig mogelijk opgroeien. Nu jullie uit elkaar gaan heb je geen controle meer over de manier van opvoeden van de ander. Laat dit los en heb er vertrouwen in dat jouw ex ook het beste wil voor jullie kinderen. Jullie doen dit allebei op je eigen manier. Heb daar respect voor en probeer je hier vooral ook niet mee te bemoeien, daar komt alleen maar heibel van.

11. Van partners naar gescheiden ouders

De rol van gescheiden ouder is een andere dan de rol van gescheiden partner. Laat alle frustratie en verdriet niet toe in jullie contact als gescheiden ouders. Probeer zo goed mogelijk te communiceren met je ex en kies andere momenten om wel even te spuien. Niet waar de kinderen bij zijn. Het is moeilijk, maar de kinderen hebben geen schuld aan de situatie en verdienen het allerbeste!

12. Kijk in de spiegel

Waar twee vechten, hebben er twee schuld. Jouw ex is niet de enige die schuld heeft aan de scheiding. Kijk ook eens naar jouw eigen aandeel hierin. Zeg niet tegen de kinderen dat de afgelopen jaren verspild zijn. Probeer eens herinneringen op te halen toen jullie samen nog gelukkig waren. Bijvoorbeeld een vakantie, een leuk uitje, de geboorte van de kinderen. Dit zijn mooie momenten die je moet koesteren.

13. Schakel hulp in als je dat nodig hebt!

Heb je de indruk dat er meer behoefte is dan alleen jouw luisterend oor? Vang je signalen op dat je kinderen hulp kunnen gebruiken? Het kan voor een kind fijn zijn om dit te uiten. Zo zien ze ook dat ze er niet alleen voor staan. Schakel hulp in. De huisarts kan je hierbij helpen.

Onthoud:
Je bent niet alleen en je kinderen hebben je nodig. Wees open, duidelijk en communiceer goed met je ex en je kinderen. Laat de kinderen buiten de hevige discussies. Kies daar andere momenten voor. Heb je hulp of advies nodig? Kijk dan eens verder op onze website of neem contact met ons op!