“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Aan het begin van de coronacrisis werd al snel voorspeld dat corona voor een echtscheidingspiek zou gaan zorgen. De vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) kan hier nu een iets concretere uitspraak over doen. Zij verwachten dit jaar ongeveer 10.000 meer scheidingen dan normaal. Dit zal grote gevolgen hebben voor de wachttijden. Als deze piek er komt kan het wel anderhalf jaar gaan duren voor je scheiding bij de rechtbank is afgewikkeld.

40.000 scheidingen

Waar er in een jaar normaal gesproken zo’n 30.000 stellen besluiten te gaan scheiden, ligt dit aantal dit jaar waarschijnlijk een stuk hoger. “De 40.000 echtscheidingen gaan we dit jaar zeker wel halen. Het zoveel mogelijk thuiswerken en het mijden van derden heeft een grote impact op de relationele sferen”, vertelt voorzitter Alexander Leuftink.

Pieken

Normaal gesproken vinden er jaarlijks verschillende echtscheidingspieken plaats. Zo is er na de zomervakantie een piek te zien in het aantal scheidingen en hetzelfde geldt voor de feestdagen. Leuftink verwacht straks ook zo’n piek als de maatregelen omtrent corona versoepeld worden. “Want je kunt nu wel tegen je partner zeggen dat je niet meer verder wil, maar waar moet je onder deze omstandigheden naartoe? Het is lastig om nu woonruimte te vinden. Als straks de maatregelen worden verzacht, gaan mensen proberen het leven weer op te pakken en hakken ze de knoop wel door.’’

Op elkaars lip

Is je relatie al niet helemaal goed en zit je nu ineens veel op elkaars lip, dan kan dat de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Toch is het lastig om nu de knoop door te hakken. Het regelen van alles is in corona-tijd een stuk lastiger. Het lijkt erop dat mensen het even aankijken. Het gevolg daarvan is wel dat er straks veel scheidingen tegelijkertijd geregeld moeten worden. Dit zal voor de nodige vertraging gaan zorgen. Dit terwijl er bij de rechtbanken al een flinke achterstand is.

Alimentatie en omgang

Op dit moment komen er nog niet veel extra aanvragen over scheidingen binnen bij de Nationale Adviesbalie. De nadruk ligt vooral op vragen over de omgangsregeling en de alimentatie. Zo zijn er veel alimentatiebetalers die hun inkomen zien kelderen en de alimentatie niet meer kunnen betalen. Zij zoeken een oplossing. Aan de andere kant zijn er ook alimentatieontvangers die bellen omdat de ex ineens is gestopt met betalen. Bij de Nationale Adviesbalie kun je terecht voor juridisch advies over al deze onderwerpen.