“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maximale alimentatieduur partneralimentatie

  • Weet jij hoe lang je partneralimentatie krijgt?
  • Bij samenwonen of trouwen komt dit te vervallen.
  • Twijfel je of jouw alimentatie nog wel klopt? Wij kijken er graag even voor je naar.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

De maximale alimentatieduur is wettelijk bepaald. Jullie mogen hier onderling andere afspraken over maken, maar doen jullie dit niet, dan geldt dus de wettelijke termijn. Maar wat is nou precies die wettelijke termijn? Dat is afhankelijk van wanneer jullie gescheiden zijn.

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Als je gescheiden bent na 1 juli 1994 en voor 1 januari 2020, dan gelden de volgende wettelijke termijnen wat betreft de alimentatieduur:

  • Waren jullie langer dan vijf jaar getrouwd of hebben jullie samen kinderen, dan geldt een maximale alimentatieduur van twaalf jaar.
  • Heeft jullie huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen, dan is de alimentatieduur net zo lang als de duur van het huwelijk. Waren jullie drie jaar getrouwd, dan moet er maximaal drie jaar partneralimentatie betaald worden.

De termijn gaat in op de dag dat je scheiding wordt opgenomen in de burgerlijke stand van de gemeente.

Zijn jullie gescheiden na 1 januari 2020, dan gelden er andere regels:

  • De partneralimentatie is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.
  • Zijn er kinderen onder de 12, dan kan de alimentatiegerechtigde aanspraak maken op partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar wordt.
  • Zijn jullie minstens 15 jaar getrouwd en kan de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar aanspraak maken op de AOW, dan loopt de partneralimentatie tot het moment dat de AOW in gaat.
  • 50-plussers die langer dan 15 jaar getrouwd zijn komen 10 jaar lang in aanmerking voor partneralimentatie.

Alimentatieduur verlengen

Soms is het mogelijk de alimentatieduur te verlengen. Hiervoor kun je een verzoek indienen bij de rechter. Dat moet je doen binnen drie maanden nadat de alimentatieplicht is afgelopen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het voor jou zeer onredelijk is als de alimentatie stopt.

Partneralimentatie en nieuwe partner

Als jij partneralimentatie betaalt en je ex gaat met iemand anders duurzaam samenwonen of trouwen, dan ben je niet meer verplicht partneralimentatie aan je ex te betalen. De alimentatie komt meteen te vervallen.

Als je vindt dat je geen partneralimentatie meer hoeft te betalen of als je het alimentatiebedrag wil laten verlagen, dan kun je kijken of je hier afspraken over kunt maken met de ex. Lukt dit niet, dan zal je de hulp van een advocaat moeten inschakelen. Vraag ons om advies. Wij vertellen je of je kans van slagen hebt en of het kosten/batenplaatje interessant is.

Levenslange alimentatieduur

Ben je voor 1 juli 1994 gescheiden? Dan zit er geen maximum aan de alimentatieverplichting, tenzij jij en je ex-partner een termijn hebben afgesproken. Hebben jullie niets afgesproken? Dan duurt de alimentatieverplichting levenslang.

Let op:
Als de alimentatieverplichting langer dan vijftien jaar loopt, kun je de rechter vragen de alimentatieplicht op te heffen. De rechter heft de alimentatieplicht niet op als stopzetting te ingrijpend is voor de alimentatiegerechtigde.

Meer informatie