Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerAlleen of samen in therapie?
Ten onrechte denkt men vaak dat je enkel samen in relatietherapie kunt. Maar niets is minder waar. Veel mensen gaan ook alleen in relatietherapie. Dit is vaak het geval wanneer de partner hier (nog) niet aan toe is of wanneer iemand zijn eigen twijfels en gevoel wil bespreken. Onze therapeuten bieden zowel individuele als gezamenlijke therapie aan. Ook bieden ze (verwerkings)therapie aan na de echtscheiding. Dit kan soms prettig zijn wanneer je het lastig vind om je leven weer op te pakken.
Soorten relatietherapie
Relatietherapie is in verschillende vormen mogelijk. Ten eerste kan je relatietherapie op locatie bij de therapeut krijgen. Hier zit je samen in een ruimte. Dit kan prettig zijn omdat je elkaar kan aankijken. Daarnaast kan je ook online relatietherapie volgen. Sommige mensen voelen zich veiliger in hun eigen omgeving en praten daardoor gemakkelijker. WIj bieden beide soorten relatietherapie aan.
Zoals eerder genoemd kan je relatietherapie ook op verschillende manieren inzetten. Je kan samen in therapie, maar ook alleen is een optie. Daarnaast ga je vaak in relatietherapie als er problemen zijn. Maar je kan ook in therapie om je relatie goed te houden, een soort van onderhoudstherapie. Een andere reden om in therapie te gaan is om je scheiding te verwerken of het samen beter te laten verlopen.
Kortom; relatie therapie kan op verschillende manieren en op verschillende momenten worden ingezet. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij onze relatietherapeuten of vraag ons om vrijblijvend advies.
Redenen voor relatietherapie
Je kan om verschillende redenen in relatietherapie. We bespreken hier de meest voorkomende redenen:
- Het gevoel is weg
- Ruzies en meningsverschillen
- Overspel
- Seksuele problemen
- Bindingsangst
1. Het gevoel is weg
Als je verliefd bent, is bijna alles leuk. Hormonen spelen dan een grote rol. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe normaler het gevoel vaak wordt. De verliefdheid gaat vaak over in houden van. En je ontdekt dat je partner ook minder leuke kanten heeft. Het is dan heel belangrijker om met elkaar te blijven communiceren. De kans is groot dat je uit elkaar groeit als je dit niet doet. Leer elkaars taal te spreken en te begrijpen. Door oefening is het mogelijk weer op elkaar afgestemd te raken. Let op, communicatie is geen eenrichtingsverkeer. Je zal allebei moeten praten. Ook moeten jullie allebei willen investeren in jullie relatie.
2. Ruzies en meningsverschillen
Ruzie maken kan geen kwaad. Het kan juist helpen om niet uitgesproken meningsverschillen boven tafel te krijgen. Er wordt ook wel gezegd “zonder wrijving geen glans”. Tijdens jullie huwelijk kan het voorkomen dat je langs elkaar heen gaat leven. Hevige ruzies waarbij de ander gekwetst wordt zijn natuurlijk niet goed. Het is dan ook belangrijk dat je leert hoe je ruzie moet maken. Hier kunnen handvatten voor aangereikt worden. Met relatietherapie kan je bereiken dat je minder hard praat maar elkaar toch beter hoort.
3. Overspel
Vreemdgaan brengt veel schade toe aan een relatie. Mist één van de twee iets belangrijks in de relatie en is dit de oorzaak? Soms is dat zo, maar zeker niet in alle gevallen. Het is belangrijk dit duidelijk te krijgen. Hoe praat je op een goede manier met elkaar over dit soort belangrijke zaken? Tijdens relatietherapie wordt er dieper ingegaan op het verschil in emotionele behoeften tussen mannen en vrouwen en hoe je hier samen mee om kunt gaan.
4. Seksuele problemen
Er is geen relatie die vlekkeloos verloopt. Zo overkomt het elk gezond stel ook dat de seksuele relatie wel eens op een laag pitje staat. Hoe je daarmee omgaat is alles bepalend. Voel je je hierdoor afgewezen, dan verdwijnt de spontaniteit en begin je er misschien niet eens meer aan. Zowel emotioneel, mentaal als lichamelijk vertrouwen zijn de pijlers van je relatie. Groeien deze vormen van vertrouwen weer, dan groeit ook de intimiteit. Daarna groeit pas (weer) je seksuele relatie. Ook bij dit probleem kan relatietherapie je helpen. Relatietherapie kan de oplossing zijn voor jullie problemen.
5. Bindingsangst
Soms loopt een relatie niet lekker doordat een van de twee last heeft van een bepaalde mate van bindingsangst. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebeurtenis uit het verleden of zorgen om de toekomst. Doordat iemand zich (gedeeltelijk) afsluit loopt de relatie steeds minder lekker. Vaak helpt het om de oorzaak boven water te krijgen en te bespreken. Wanneer een bepaalde muur doorbroken wordt, opent dit weer wegen.
Slagingskans relatietherapie
Over het algemeen is de slagingskans hoog bij relatietherapie. Zelfs bij stellen waarvan de partner denkt dat het niet zijn/haar ding is. Een relatietherapeut is er uiteraard ook op getraind om jullie samen mee te krijgen in de therapie. Stellen worden tijdens de therapie bewuster van zichzelf, elkaar en de relatie. Dit heeft vrijwel altijd een positief effect. De meeste stellen gaan met elkaar door of geven de relatie nog een kans. In sommige gevallen besluiten stellen toch uit elkaar te gaan, maar dan gebeurd dit wel in beter overleg dan voor de therapie.
Gratis kennismakingsgesprek relatietherapie
Sommige stellen ervaren de keuze voor relatietherapie als een grote stap. Je praat met een onbekend iemand over een persoonlijk onderwerp. Zorg daarom altijd dat je een relatietherapeut kiest waarbij jullie je beide op je gemak voelen. De huisarts kan jullie doorverwijzen naar de juiste therapeut.