“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tijdstip verzoek echtscheiding van belang

02 sep, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Vanaf 1 september 2013 moeten scheidende echtparen niet alleen de datum waarop het verzoek tot scheiden wordt ingediend laten vastleggen. Vanaf nu moet men ook het tijdstip door de rechtbank laten vastleggen. Dit geldt voor scheidende echtparen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Tijdstip scheiding

De ontbinding van de gemeenschap van goederen wordt vanaf nu heel nauwkeurig vastgelegd. Vanaf 1 januari 2012 was het al verplicht om de datum vast te leggen. Door het tijdstip vast te leggen voorkomt men onduidelijke situaties. Stel een rechter dient op een maandag om 14.00 de echtscheiding in. Vervolgens overlijdt diezelfde dag om 16.00 de vader van mevrouw. Haar ex-echtgenoot kan nu geen aanspraak maken op de erfenis. Was vader voor 14.00 overleden dan had dit eventueel wel gekund.

Regel zaken voor de erfenis

Regel tijdig wat er met je eigen erfenis of die van je ouders gebeurt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Wanneer je gaat trouwen kun je in de huwelijkse voorwaarden afspreken dat eventuele erfenissen bij een scheiding niet verdeeld worden. Daarnaast kunnen ouders kunnen een privéclausule opstellen in de erfenis. Dit houdt in dat de erfenis niet naar een van de schoonkinderen gaat.