“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vaker restschuld na huisverkoop

08 apr, 2012 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen


Door de crisis zijn er steeds meer mensen die een beroep moeten doen op de Nationale Hypotheek Garantie.

In het eerste kwartaal van dit jaar klopten 765 huishoudens na de gedwongen verkoop van hun huis met een restschuld bij de NHG aan. Een jaar eerder waren dat er nog 491.

Nationale Hypotheek garantie

Een hypotheek met NHG garandeert de bank dat de restschuld wordt betaald, ook als mensen dat niet zelf kunnen. De organisatie achter de NHG, het Waarborgfonds Eigen Woningen, probeert die restschuld dan te verhalen op de schuldenaar.

Afgelopen kwartaal kwam dat vooral meer voor doordat er bij gedwongen verkoop door echtscheidingen vaker sprake was van een restschuld. Er wordt niet zozeer vaker gescheiden, maar door de gezakte huizenprijzen verkopen mensen bij een scheiding hun woning vaker met verlies.

Minder nieuwe hypotheken met NHG

NHG-directeur Karel Schiffer vindt de stijging van het aantal gedwongen verkopen met verlies nog niet alarmerend. In totaal zijn er in Nederland ongeveer een miljoen hypotheken met NHG. Het gaat dus nog altijd om een zeer klein deel waarbij zich problemen voordoen.

Doordat er minder huizen worden verkocht, worden er ook minder nieuwe hypotheken met NHG afgesloten. In het eerste kwartaal van 2012 werden er 28.900 NHG-hypotheken verstrekt, in het eerste kwartaal van 2011 waren dat er nog 37.800.


Lees meer over de NHG garantie en je maximale hypotheek met NHG na de scheiding.