“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nationale Hypotheek Garantie en scheiden

31 jan, 2011 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Het Waarborgfonds van De Nationale Hypotheek Garantie ontving in 2010 76% meer verliesdeclaraties als gevolg van een gedwongen verkoop, ten opzichte van 2009. In 2010 hebben 34% meer huishoudens hun aankoop of verbouwing gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Huis verkopen na scheiding

Als jullie besloten hebben te gaan scheiden zullen jullie het vermogen moeten verdelen. Bezitten jullie een koopwoning? Dan zul je deze in veel gevallen moeten verkopen. Is het huis gekocht met een Nationale Hypotheek Garantie en blijkt het huis bij verkoop minder waard dan het hypotheekbedrag? Dan kan het Waarborgfonds van de NHG de restschuld op zich nemen. Het Waarborgfonds stelt als voorwaarde dat een van beide inkomens wegvalt, bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding. De hypotheekverstrekker moet tijdig op de hoogte gesteld worden van de structurele betalingsproblemen.

Tip:
Wil je jullie huis verkopen na de scheiding? Of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een nieuwe hypotheekvisie? Plan dan een vrijblijvend gesprek in met Hypotheek Visie. Zij vergelijken vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar. Hieruit volgt een advies op maat. Plan een vrijblijvend gesprek in en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Stijging aantal gedwongen verkopen

In 2010 ontving het Waarborgfonds 1.341 verliesdeclaraties in verband met consumenten die hun woning gedwongen met verlies hebben verkocht. Dat is een stijging van 76% ten opzichte van 2009. Deze stijging komt volgens het Waarborgfonds door een stijging van de werkloosheid (18% van het totaal) en door echtscheiding (43% van het totaal). In verband met deze gedwongen verkopen keert het Waarborgfonds een bedrag van ongeveer € 35 miljoen uit.

In 2010 hebben 34% meer consumenten een hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. Echter, 76% van de consumenten heeft een beroep gedaan op het Waarborgfonds van de NHG, met hoofdzakelijk echtscheiding als oorzaak.