“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Teeven: “Scheidingen voor kinderloze stellen vereenvoudigen.”

21 dec, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil scheiden voor stellen zonder kinderen gemakkelijker maken. Een bezoek aan de rechter is in de toekomst wellicht niet meer nodig.

Teeven wil bekijken of het mogelijk is om kinderloze stellen te laten scheiden via de ambtenaar van de burgelijke stand in plaats van de rechter. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Volgens Teeven kan het op deze manier niet alleen ‘lekker vlot’, maar scheelt het ook een hoop geld.

Eens over de echtscheidingsprocedure

Het gaat hier puur om stellen die geen kinderen hebben en er verder samen uit kunnen komen. Het is belangrijk dat een stel het eens is over de echtscheidingsprocedure. Ze kunnen dan naar de ambtenaar van de burgelijke stand om aan te geven dat zij de scheiding willen inzetten. Vervolgens krijgen zij nog twee weken bedenktijd.Hierna maakt de ambtenaar de scheiding definitief.

Overeenkomsten flitsscheiding

Het plan van Teeven lijkt wel haken en ogen te hebben. Het lijkt behoorlijk op de flitsscheiding, die een aantal jaren geleden is afgeschaft. Ook met de flitsscheiding konden stellen scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Later bleek echter dat deze scheidingen in het buitenland niet werden erkend. In het buitenland waren deze stellen dus nog altijd getrouwd. Hier lopen nog altijd mensen tegenaan, die in het verleden met een flitsscheiding uit elkaar zijn gegaan en vervolgens in het buitenland met iemand willen trouwen.