“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Flitsscheiding

 • De flitsscheiding bestaat al lange tijd niet meer.
 • Wil je toch snel en goedkoop scheiden, dan is online scheiden een goed alternatief.
 • Kijk wel of jullie situatie hiervoor geschikt is.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Het is eigenlijk best gek dat er nog steeds veel mensen zijn die zoeken op de term ‘flitsscheiding’. De flitsscheiding bestaat namelijk sinds 2009 al niet meer. Toch was de flitsscheiding lange tijd erg populair. Je kon makkelijk en snel scheiden zonder dat daar een rechter aan te pas moest komen. En daar zat nou ook precies het probleem. Doordat er geen rechter aan te pas kwam werd de scheiding door andere landen niet erkend. Dat bracht nogal wat problemen met zich mee. Mensen die in het buitenland opnieuw wilden trouwen konden dit niet doen, omdat zij officieel niet gescheiden waren. Dit was uiteindelijk ook de reden om de flitsscheiding af te schaffen. 

Maar wat als je toch snel en goedkoop wilt scheiden?

Vooral het feit dat je snel en goedkoop kon scheiden maakte de flitsscheiding zo populair. Veel mensen vonden het dan ook jammer dat deze vorm van scheiden niet meer mogelijk was. Het duurde lange tijd voor er een alternatief was, maar dit is er nu wel. Namelijk in de vorm van online scheiden.

Online scheiden komt eigenlijk het dichtst in de buurt bij een flitsscheiding. Ook hier regel je, net als bij een flitsscheiding, alles zelf. Samen vullen jullie het voorbeeldconvenant in. Deze stuur je terug naar het juridische bureau dat de online scheiding regelt en vervolgens wordt alles geregeld. Je hoeft niet zelf naar de rechter en ook de tussenkomst van een advocaat is bij deze vorm van scheiden niet nodig. Op die manier hou je de kosten laag en ben je niet afhankelijk van de agenda van een advocaat of mediator. Op deze manier kan je de scheiding dus ook zo snel regelen als jij dat wil. 

Hoe werkt online scheiden?

Voor online scheiden heb je niet meer nodig dan een computer, laptop of iPad met een internetverbinding. Daarnaast is het belangrijk dat jullie samen goed kunnen overleggen of al precies weten hoe jullie alles willen regelen. Je krijgt een voorbeeld convenant, waarin alle belangrijke onderwerpen staan aangegeven waar jullie afspraken over moeten maken. Is dit allemaal gelukt en hebben jullie alle punten samen doorlopen, dan stuur je het ingevulde document terug.

De online scheiden aanbieder zorgt er vervolgens voor dat jullie echtscheidingsconvenant op de juiste manier wordt ingediend bij de rechter. Zodra de scheiding officieel is uitgesproken en wordt ingeschreven bij de gemeente krijg je hiervan bericht. Dat is het moment dat alles definitief is. 

Extra ondersteuning

Komen jullie samen een heel eind, maar zijn er een paar punten waarin jullie wat extra ondersteuning nodig hebben, dan is dit ook mogelijk. Zo kan je ook kiezen voor een online scheiden pakket waar een alimentatieberekening of ouderschapsplan bij inbegrepen is. Ook ondersteuning van een mediator behoort tot de opties. Deze extra mogelijkheden brengen wel extra kosten met zich mee, maar dit is in de meeste gevallen altijd nog goedkoper dan het inschakelen van een advocaat of het doorlopen van een mediationtraject. Bekijk goed welk online scheiden pakket het beste bij jullie situatie past. 

Is online scheiden geschikt voor ons?

Net als de flitsscheiding is ook online scheiden niet voor iedereen geschikt. Het is echt belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren en alle afspraken samen kunnen maken. Daarnaast is online scheiden misschien niet zo’n goede keuze als één van jullie zelfstandig ondernemer is of als er op financieel en fiscaal vlak veel geregeld moet worden. In dat geval is een advocaat meer op zijn plek. Zijn er veel punten waar jullie het niet over eens zijn, dan is het wellicht slim om een mediator in te schakelen.

Voor- en nadelen van online scheiden

Net als iedere vorm van scheiden heeft ook online scheiden zo zijn voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je een goede overweging kan maken. 

De voordelen:

 • Online scheiden is de snelste manier van scheiden. De scheiding kan binnen een aantal weken geregeld zijn. 
 • Daarnaast is online scheiden één van de goedkopere manieren om jouw scheiding te regelen. Is er geen rechtsbijstandsverzekeraar die een mediationtraject vergoed? Dan is online scheiden ongetwijfeld de goedkoopste optie. 
 • Ook als je in aanmerking komt voor een toevoeging kan je gebruik van online scheiden. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage.
 • Je bent niet afhankelijk van een derde partij. Jullie kunnen gewoon samen alles regelen zonder daarbij rekening te hoeven houden met de agenda van een advocaat of mediator. Dat is wel zo prettig. 
 • Jullie hebben zelf de controle en bepalen zelf welke afspraken jullie op papier zetten.

De nadelen:

 • Online scheiden is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Lukt dit niet, dan is online scheiden geen optie. 
 • Er is niemand die jou op je rechten wijst. Je zult er zelf voor moeten zorgen dat je weet waar je recht op hebt. Pas op dat je je eigen glazen niet ingooit.
 • Mediators en advocaten hebben vaak een groot netwerk van specialisten op allerlei gebieden waar je gebruik van kan maken. Zoek je een woning, dan weet de advocaat goed waar in de buurt je het beste aan kan kloppen. Moet er op fiscaal gebied iets geregeld worden, dan hebben zij wel een fiscalist bij wie ze kunnen aankloppen. Bij online scheiden is er geen netwerk waar je gebruik van kan maken. 

Meer weten online scheiden?

Ben jij benieuwd of online scheiden geschikt is voor jullie of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over online scheiden!

 • Kunnen jullie nog met elkaar overleggen? Dan is online scheiden geschikt voor jullie!
 • Online scheiden is goedkoop.
 • Jullie scheiding in overleg goed geregeld door onze samenwerkingspartner Judex.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

"Ik had veel eerder contact moeten zoeken

Linda zette mij weer met beide voeten op de grond: wees zakelijk en geen emotioneel gedoe er doorheen. Zo'n goed en duidelijk en recht voor de raap advies gekregen! Bedankt"

Meer informatie