“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Vrouwen die niet van hun man kunnen scheiden omdat ze ook religieus zijn getrouwd, kunnen vanaf vandaag bij een speciaal meldpunt terecht voor hulp.

Volgens de organisatie Femmes for Freedom gaat er groot leed schuil achter deze huwelijkse gevangenschap en wordt het hoog tijd dat daar aandacht voor komt. Onbekend is om hoeveel vrouwen in Nederland het gaat. Daarom wil de organisatie gegevens gaan verzamelen. Binnenkort is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over dit verschijnsel, ter voorbereiding op de behandeling van een wetsvoorstel over huwelijksdwang en schijnhuwelijken. Religieuze huwelijken worden in Nederland overigens niet erkend.

Vrouwen die door hun man gedwongen worden om gehuwd te blijven, omdat ze religieus zijn getrouwd. Niet in het buitenland, maar gewoon hier in Nederland. In islamitische huwelijken en ook in de joodse en hindoestaanse gemeenschap, is het voor vrouwen soms onmogelijk definitief van hun man te scheiden. Maar ook voor katholieken is het ingewikkeld om te scheiden, omdat de kerk daar toestemming voor moet geven.

Afspraken religieus huwelijk

Als er bij het aangaan van het religieuze huwelijk afspraken worden gemaakt zijn deze afspraken in principe niet geldig wat betreft de Nederlandse wet. Toch is het vaak mogelijk nakomen van de gemaakte afspraken af te dwingen en ook ontbinding van het huwelijk is wellicht via een advocaat te regelen.